IT & C

#pc #calculator #computer #curatenie #birou pentru calculator

Cum sa protejezi PC-ul de praf

Computerul e un adevarat "magnet" pentru particulele de praf si scame. Mai mult, praful se aseaza pe componentele din interior si nu neaparat pe suprafata lui. Unitatea centrala are carcasa cu ventilatii care fac aerul sa circule, implicit sa ridice praful din jurul PC-ului. Dupa o perioada de timp, puful si praful pot bloca aerisirile sistemului, supraincalzindu-l. Aceasta problema este si mai grava pe timpul verii, daca utilizatorul are animale de casa sau daca este fumator, praful devenind cauza principala de scadere a performantelor PC-ului.



Constructia unei carcase si plasarea ventilatoarelor in incinta ei se bazeaza pe ideea fluxului aerului cald produs in interior. Prin urmare, pentru ca aerul cald se ridica deasupra celui rece, daca vrei sa montezi un ventilator pentru carcasa, ar fi indicat sa-l plasezi in partea din fata a acesteia, astfel incat acesta sa aspire aer proaspat, rece, din exterior si sa-l transmita catre restul componentelor care trebuie aerisite si racite.
Fluxul de aer cald care se formeaza la interior trebuie expulzat prin partea din spate superioara a carcasei, iar daca sursa PC-ului beneficiaza de doua ventilatoare (cel orientat in jos care preia caldura de la procesor si eventual placa video , plus al doilea, cel clasic, orientat spre spatele carcasei, care scoate aerul cald afara), lucrurile de mentenanta a PC-ului tau s-au simplificat considerabil.

Dar amplasarea ventilatoarelor nu este singura metoda de protejarea PC-ului, prin disperasara pariculelor de praf. Iata si alte cateva idei care iti vor proteja mai bine computerul tau:


1 Aseaza sistemul la intaltime


Chiar daca ai fi tentat ca sa plasezi unitatea centrala pe pardoseala , gandeste-te de doua ori inainte sa faci aceasta miscare. Praful care se aduna de obicei in jurul PC-ului sau chiar modalitatile prin care faci curat, ar putea dauna unitatii. Lovirea repetata cu aspiratorul sau ridicarea prafului ca matura nu sunt propice computerului tau.

Prin urmare, ideal ar fi ca unitatea centrala sa fie asezata pe biroul sau masa de lucru. Acesta plasare va face mai usoara curatarea propriu-zisa a computerului, iar ventilatoarele vor colecta mult mai putin praf. Dezavantajul este ca anumiti utilizatori nu pot aloca unitatii spatiu pe birou.

O alta modatalitate de a azesa unitatea la intaltime sunt corpurile cu sertare, mai ales daca acestea sunt amplasate langa birouri si pot deveni un suport ideal pentru computer. Daca nu dispui de acest tip de mobilier, poti folosi si un scaun. Totusi, in acest caz trebuie sa fii atent la pozitionarea unitatii, marimea sezutului si ce tip de scaun folosesti. Este imperios ca sistemul sa aiba stabilitate si echilibru si ca firele sau cablurile sa nu fie tensionate.

Daca niciuna dintre aceste metode nu te incanta, mai exista o modalitate. Poti alege un suport special denumit "tower support". Acesta este de obicei mobil, pe roti, si va ridica unitatea cu aproximativ 6 cm de la pardoseala. Si in cazul acestui tip de suport trebuie sa masori sistemul si sa vezi daca unitatea are echilibrul necesar pe suprafata acestuia. Avantajul acestor dispozitive este ca te lasa sa muti unitatea centrala in caz ca doresti sa o cureti.

Suportul de tip "tower" este de mai multe tipuri. Acesta poate fi asemenea unei "cutii" cu doi pereti pe roti, sau a unui suport cu patru puncte de sustinere. Inainte sa achizionezi un asemenea dispozitiv trebuie sa fii atent la cateva detalii. Unul dintre ele este ca rotile sa poata sa fie blocate sau deblocate in caz ca vrei sa muti pc-ul. Un alt lucru care trebuie verificat in cazul suportului cu pereti este ca acesta sa aiba un material moale pe interior pentru a nu zgaria unitatea.

In cazul suporului cu sustinere in patru puncte asigurate-te ca bratele acestuia sunt ajustabile si sistemul are stabilitate pe el. Preturile pentru aceste tipuri de “postamente” variaza. Modelele cu puncte de sustinere sunt mai ieftine, cu preturi cuprinse intre 50 si 70 RON, iar modelele cu pereti sunt mai costisitoare, cu preturi care pornersc de la 100 RON si pot ajunge la peste 200 RON, in fuctie de materialele din care este confectionat suportul si ce caracteristici are. Ambele tipuri de modele se gasesc in magazinele online IT de specialitate autohotone.

Daca nu poti sacrifica spatiul de pe masa sau de pe biroul de lucru, mai ai posibilitatea sa cumperi un birou prevazut cu un loc special in care unitatea poate fi asezata. Avantajul acestor birouri este ca pe langa protectia de lovituri si socuri pe care o ofera intregii unitati, va tine praful la departare mult mai eficient.

Din pacate unele birouri de acest tip au o marime standard a locului pentru unitate, de aceea daca decizi sa achizitionezi un asemenea obiect de mobilier este bine ori sa verifici din timp daca unitatea intra in spatiul alocat, ori sa gasesti un model care are locasul partial acoperit.


2 Foloseste o carcasa cu filtre speciale


O alta varianta pentru a proteja PC-ul de praf sunt carcasele cu ventilatii si filtre speciale. Acestea vor inchide componentele intr-un mediu protejat mult mai bine de praf, iar filtrele si aerisirile cu care sunt prevazute vor pastra aerul atras de ventilatoare mult mai curat. Pretul acestor carcase poate incepe de la 200 RON si poate urca la sume mai mari, costul fiind dictat de marimea carcaselor sau de numarul de iesiri de ventilatii de care dispune.


3 Pastreaza curatenia


Cele mai simple modalitati de a pastra praful departe de PC sunt si cele mai ieftine. De exemplu, nu este indicat ca biroul pentru PC sa fie asezat in apropierea ferestrei. Desi ar parea ca aerul de aici este mai curat, tine minte ca particulele de praf sunt invizibile, in aceasta zona acestea aflandu-se intr-o cantitatea mai mare decat in restul incaperii.

Fa curat cat de des poti si foloseste un aspirator si nu o matura. Maturile ridica praful foarte usor. Daca totusi folosesti matura, inchide PC-ul in timpul curateniei. Folosirea aspiratorului in jurul unitatii centrale nu prezinta un pericol, aspiratorul de camera fiind interzis doar in cazul in care vrei sa efectuezi aspirarea componentelor din interiorul PC-ului.

 

4 Achizitioneaza o husa speciala


O alta metoda de protejarea PC-ului impotriva prafului este husa. Aceasta trebuie sa fie confectionata dintr-un material care protejaza impotriva prafului, permite trecerea caldurii si circularea aerului si este antistatic. Husa se va aseza peste unintatea centrala, atunci cand PC-ul nu este folosit. Mai exista si huse speciale pentru tastatura si monitor. Acest tip de protectie este una dintre cele mai ieftine metode, preturile huselor fiind de maxim 20 RON.

Cand vine vorba de computer, acesta ar trebuie curatat cat mai des posibil. Pentru a sti exact cand aceasta activitate trebuie facuta, instaleaza un program special are sa arate temperatura la care fuctioneaza sistemul si ventilatoarele. Cand aceasta creste peste 40 de grade este timpul pentru o curatenie a PC-ului. Software-urile de acest gen sunt de obicei gratuite. Un exemplu de acest gen ar fi SpeedFan, aplicatie care masoara temperatura componentelor sistemului, voltajul sau chiar viteza ventilatoarelor. (//www.almico.com/sfdownload.php )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele