IT & C

#dvd #cd #audio-video

Cum sa protejezi cd-urile si dvd-urile

Stiai ca un cd sau un dvd poate functiona pana la 30 de ani daca este folosit corespunzator? Din pacate este aproape imposibil sa ferim aceste dispozitive de toti factorii nocivi. Iata cateva reguli de intretinere si protejare a cd-urilor.


1 Nu folosi niciodata un pix, stilou sau creion pentru a scrie pe suprafata cd-urilor. Aceasta fiind foarte fina, riscul ca discul sa se deterioreze este major. Opteaza pentru un marker special pentru inscriptionarea cd-urilor si dvd-urilor. Acesta este putin mai costisitor decat unul normal, insa este 100% sigur. In plus, calitatea si rezistenta culorilor este notabila.

2 Evita expunerea acestora sub razele soarelui. Asigura-te ca le pozitionezi intotdeauna intr-un loc umbrit, uscat si racoros. Evita sa le lasi in bataia soarelui in masina, in apropierea ferestrei sau in aer liber. Foloseste intotdeauna o carcasa de protectie sau o husa groasa.

3 Schimbarile bruste de temperatura sunt la fel de periculoase pentru discurile tale. In plus, un grad prea mare de umiditate va fi la fel de daunator. Protejeaza-le atunci cand esti in aer liber si lasa-le o perioada de acomodare atunci cand vrei sa le folosesti.

4 Daca zgarieturile reprezentau o amenintare, afla ca amprentele si urmele de transpiratie si grasime sunt mult mai daunatoare. Pentru o protectie cat mai buna va trebui sa manevrezi discurile cu grija, tinandu-le intotdeauna de margine.

5 Curatarea cd-urilor si dvd-urilor este bine sa se faca cu ajutorul unui material fin si curat. Bumbacul este o alegere foarte buna, insa poti opta si pentru servetelele sau solutiile speciale din comert. Curata suprafata discului cu miscari ferme din interior catre exterior.

6 In ceea ce priveste depozitarea, carcasele din plastic sunt cele mai sigure protectoare. In timp s-a demonstrat ca gravitatia este un alt dusman al discurilor, asa ca se recomanda pozitionarea acestora asemenea cartilor intr-o bilbioteca.

7 Verifica functionalitatea dispozitivelor in care vei folosi discul respectiv. De cele mai multe ori acestea sunt responsabile pentru distrugerea calitatii unui disc. Pe de alta parte, un disc stricat sau zgariat va afecta, la randul lui, dispozitivul.

8 Nu lasa niciodata discurile descoperite in prezenta animalelor sau copiilor. De asemenea, evita sa le pozitionezi pe masa, pe canapea sau in orice alt loc in care acestea pot avea de suferit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele