IT & C

#laptop #ingrijire #computer #siguranta

Cum sa prelungesti viata unui laptop

Unul dintre marile avantaje date de posesia unui laptop tine de posibilitatea de a desfasura mai multe activitati simultan sau de a-l transporta cu usurinta. Din pacate, cele mai multe accidente ce scurteaza durata de viata a unui laptop se intampla tocmai din cauza tentatiei de a-l folosi in apropierea unor factori extrem de daunatori.

 


1 Protejeaza-l de alimente si lichide

Aseaza intotdeauna farfuria de mancare sau paharul cu lichid pe o alta masa, la o distanta considerabila de laptop. Chiar daca tu esti o persoana grijulie, animalul de companie poate varsa paharul peste laptop.

Atunci cand il folosesti, spala-te cu atentie pe maini si usuca-te bine. Nu atinge suprafata tactila a acestuia cu mana murdara. Pentru curatarea tastaturii si pentru dezinfectare poti folosi un servetel umed dezinfectant.

Un alt aspect foarte important tine de protectia monitorului. Aceasta parte este cea mai importanta si cea mai scumpa zona a laptopului. Nu aseza niciodata obiecte pe suprafata acestuia, cu atat mai putin pahare, cani sau farfurii.
2 Curata zonele importante

Curata periodic laptopul cu o carpa uscata si moale din bumbac sau cu o laveta speciala. De asemenea, poti folosi sprayuri cu aer speciale pentru indepartarea prafului. Este recomandat ca cel putin o data pe an sa te adresezi unui service pentru o curatare profesionala.

Asigura-te ca orificiile de aerisire ale laptopului sunt curate si nu contin praf. In caz contrar aparatul se va incalzi, consumand mai multa energie in procesul de racire. Acest aspect are o importanta deosebita in momentul in care folosesti doar acumulatorii si nu ai posibilitatea de a conecta aparatul la o sursa de curent.

3 Evita miscarile bruste

Atunci cand vrei sa deconectezi un cablu, fixeaza cu mana priza sau orificiul in care cablul a fost introdus. Nu smulge cablul respectiv de la o distanta mai mare de 5 cm de capat, deoarece poti aduce avarii grave sistemului intern al laptopului. De asemenea, va fi nevoie de foarte mare atentie si in momentul in care introduci un cablu (usb, alimentare etc) sau un card de memorie, pentru a nu forta orificiul.

Evita prezenta animalelor de companie in timp ce folosesti laptopul, mai ales a animalelor pe care nu le cunosti foarte bine. Atat cainii, cat si pisicile pot avea obiceiul de a roade cablurile electrice.

Atunci cand muti laptopul dintr-un loc in altul, este foarte important sa nu il apuci niciodata de zona ecranului, ci de baza. Pentru un plus de siguranta, inchide capacul inainte de a muta dispozitivul. Acesta va fi inchis usor, prin presare, nu prin trantire.
4 Pastreaza o temperatura constanta

Evita contrastele de temperatura si umezeala. In perioada de iarna este bine sa achizitionezi o husa termoizolanta pentru transportului laptopului si sa eviti pastrarea acestuia un timp indelungat afara, la temperaturi reduse.

De asemenea, nu pozitiona niciodata aparatul la soare, langa fereastra sau in apropierea unei surse de caldura. Este foarte important ca in jurul laptopului sa se pastreze o temperatura constanta.
5 Foloseste o gentuta speciala

Achizitioneaza o gentuta speciala anti-soc pentru laptopul tau si foloseste-o intotdeauna atunci cand calatoresti. Pentru un plus de protectie, evita sa incarci in geanta cabluri, cd-uri sau alte accesorii de care nu vei avea nevoie pe parcursul calatoriei.

Inainte de a pleca, indeparteaza toate cablurile, cardurile de memorie sau cd-urile din laptop. Nu aseza  niciodata aparatul intr-o valiza sau intr-o poseta, astfel incat sa poata intra in contact cu produse lichide, surse de caldura sau obiecte dure.
6 Nu il lasa nesupravegheat

Dincolo de valoarea aparatului in sine, in momentul furtului risti sa pierzi informatii extrem de valoroase pe care le pastrezi in mod normal in laptop. De aceea se recomanda copierea datelor intr-un alt dispozitiv, pastrat acasa. Iata ce poti face pentru a evita pierderea laptopului:

  • nu il lasa niciodata in masina;
     
  • nu il lasa nesupravegheat in locuri publice , vestiare sau in tren;
     
  • daca trebuie sa il folosesti in public (intr-o cafenea sau in tren) alege o zona cu mai putine persoane;
     
  • nu pleca niciodata de acasa (in afara tarii ami ales) fara asigurarea impotriva furtului si fara actele de proprietate asupra laptopului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele