IT & C

#fotografii #aparat #aparat foto

Cum sa faci fotografii pe partie

Cand mergi la sanius sau la ski este o ocazie minunata sa-ti iei cu tine si aparatul digital sa faci fotografii de vacanta. Frumusetea peisajelor de munte este incomparabila. Din pacate, conditiile de iarna pot face realizarea fotografiilor o sarcina destul de complicata. Descopera cum sa faci fotografii minunate pe partie prin utilizarea corecta a setarilor camerei de fotografiat.


1 Seteaza balanta de alb


Balanta de alb (WB - White Balance) este procesul de inlaturare a tonalitatilor de culoare anormale, astfel incat obiectele care apar albe in realitate sa fie albe si in fotografie. Cand aparatul tau „vede” zapada, luminozitatea acesteia poate da peste cap balanta de alb. Rezultatul va fi o fotografie prea intunecata sau in tonuri albastrui.

Unele aparate au un modul de fotografiere special pentru iarna pentru a compensa conditiile de iluminare.

Pentru cei ale caror aparate nu au acest modul, seteaza camera foto manual pentru a regla balansul de alb pana cand culoarea zapezii este cea reala.

 

2 Luminozitatea fotografiilor cu zapada in fundal

 

Zapada si gheata reflecta lumina soarelui, ceea ce duce la fotografii mult prea luminoase. Asta inseamna mai putina claritate a detaliilor, mai putin contrast si culori sterse.

O solutie este sa activezi blitul. Mai multa lumina poate parea ultimul lucru de care ai nevoie, dar, de fapt, blitul echilibreaza lumina zapezii, acoperind  zonele intunecate, astfel incat sa obtii imaginea dorita.

Poti sa faci cateva fotografii frumoase dimineata devreme, inainte ca lumina soarelui sa devina prea puternica. In acest fel, luminozitatea imaginii va fi mai slaba, iar culorile mai vii. Fotografiile facute dimineata devreme sau dupa-amiaza vor fi mai calde, zapada avand nuante rosiatice. Daca faci fotografii in timpul amiezii, vei obtine fotografii mult mai reci, cu tonuri de albastru.

Regula de baza nu recomanda fotografiile realizate in directia soarelui. Astfel, in timpul diminetii, soarele ar trebui sa fie in partea laterala a camerei foto, iar  seara va trebui sa te pozitionezi astfel incat sa soarele sa lumineze din spatele tau.


3 Accentueaza contrastul si culorile


Peisajele de pe partie sunt subiecte minunate, mai ales cand sunt punctate cu forme si culori contrastante, cum ar fi oameni imbracati in haine viu colorate.

Setandu-ti culorile aparatului la o intensitate mai mare intr-un context marcat de zapada, vei obtine fotografii mai vii.


4 Surprinde cele mai frumoase imagini de pe  partie


La ski, snowboard sau sanius poti surprinde fotografii „in actiune” pentru care este necesar sa utilizezi modulul Action. Acesta iti permite sa „ingheti” miscarea. Aparatul de fotografiat stabileste o viteza de fotografiere mai mare pentru a opri actiunea si a realiza o fotografie clara. Acest modul are nevoie de lumina ampla si este utilizat in aer liber, cu setarile luminii de zi.


5 Pregateste-ti echipamentul pentru temperaturi scazute   


Temperaturile scazute de la munte pot fi greu de suportat pentru aparatul tau de fotografiat, asa ca va trebuie sa iti iei cateva masuri de protectie.

Bateriile reci isi pierd puterea mai repede. Cele din litiu nu sunt la fel de sensibile la vremea rece precum altele, dar chiar si acestea vor slabi. Prin urmare, ia-ti intotdeauna o pereche de baterii de rezerva si incearca sa le pastezi calde. Poti sa le transporti in buzunarele interioare ale hainei.  

Evita sa porti manusi atunci cand reglezi aparatul de fotografiat. In restul timpului, foloseste manusi subtiri, pentru o sensibilitate cat mai ridicata.Foloseste servetele pentru ochelari sau o panza speciala pentru a elimina umiditatea de pe obiectiv. Un singur fulg de zapada pe lentila poate aparea ca un bulgare urias in fotografii. Cand intri de afara in casa, permite aparatului sa se incalzeasca lent (pune-l langa fereastra, spre exemplu) pentru a preveni condensarea lentilelor.

Pentru a proteja aparatul foto de umiditate, pastreaza-l intr-o husa rezistenta la apa sau o punga de plastic etansa, ca cele pentru alimentele de pus in congelator.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele