IT & C

#laptop #suport laptop #ventilatie #pc

Cum sa eviti supraincalzirea laptopului

Avantajele utilizarii unui laptop sunt direct proportionale cu fragilitatea acestuia. Compromisul spatiului si al pozitionarii componentelor face ca riscul supraincalzirii sa creasca in functie de modul utilizarii. Iata ce poti face pentru a preveni sau pentru a diminua incalzirea excesiva a laptopului tau.



Pentru o functionare optima a laptopului este necesara aerisirea permanenta. In cazul in care ferestrele de intrare si evacuare a aerului sunt acoperite, aerul cald ramane in interior, ducand uneori la ridicarea excesiva a temperaturii. Acest aspect poate fi resimtit prin atingerea partii inferioare a laptopului, zona care poate ajunge la o temperatura atat de ridicata incat pielea nu o poate suporta. Atunci cand laptopul este supraincalzit in repetate randuri, piesele componente vor fi afectate.

Primul lucru pe care este bine sa il faci este sa observi care sunt ferestrele de aerisire ale laptopului tau si unde sunt pozitionate acestea. In general exista un orificiu lateral de evacuare a aerului cald si mai 3 – 4 ferestre in partea inferioara a laptopului.


1 Alege o pozitie corecta


De cele mai multe ori, motivul achizitionarii unui laptop este posibilitatea de a-l utiliza in orice spatiu si de a-l transporta cu un efort minim. Acest avantaj este interpretat gresit adesea, multe persoane pozitionand laptopul in pat sau pe picioare. Astfel, ferestrele de aerisire sunt astupate de materialele textile sau de suprafetele denivelate.

Producatorii recomanda pozitionarea laptopului pe o suprafata dura, perfect dreapta: masa, birou sau suport special pentru laptop. In mod normal, respectarea acestei reguli este suficienta pentru ca pc-ul portabil sa nu se incalzeasca. In cazul in care sesizezi, totusi, supraincalzirea, este nevoie sa faci alte verificari.


2 Curata ferestrele de aerisire


In timpul functionarii, ventilatoarele laptopului antreneaza foarte mult praf. Acesta se depune in interiorul carcasei, ingreunand circuitul aerului si implicit racirea laptopului.

In prima faza poti curata aceste zone cu ajutorul aspiratorului setat pe putere minima. de asemenea, poti folosi un aspirator manual, pentru suprafete mici. Specialistii recomanda utilizarea unui spray cu aer comprimat ce functioneaza pe principiul opus aspirarii. Cu ajutorul unui tub lung si subtire il poti folosi pentru a indeparta praful din cele mai ascunse zone ale aparaturii electronice.

Atentie! Nu folosi niciodata apa sau alte solutii de curatat lichide!

Cu toate acestea, metodele de mai sus nu sunt 100% eficiente, o parte a prafului acumulat fiind depusa in interiorul carcasei. Un prim semnal de alarma poate fi dat de functionarea zgomotoasa a laptopului si de antrenarea frecventa a ventilatoarelor de racire.

Pentru o curatare profesionala este indicat sa te adresezi unei firme specializate cel putin de doua ori pe an. In timp poti invata chiar tu demontezi carcasa si sa iti cureti laptopul la tine acasa.


3 Nu tine laptopul in functiune inutil


Pentru a intrerupe periodic functionarea laptopului, dar si pentru a reduce gradul de uzura este indicat sa folosesti cat mai des modul stand by. Cu ajutorul a cateva setari simple, poti programa laptopul sa intre in stand by sau in momentul in care inchizi capacul. Poti apela la aceasta metoda atunci cand iei o pauza mai lunga, pentru a putea reveni rapid la aplicatiile pe care le foloseai anterior.

Este foarte important de retinut faptul ca modul stand by intrerupe aplicatiile si functionarea laptopului, insa foloseste o cantitate minima de energie pentru a ramane in functiune. Prin urmare, nu transporta laptopul astfel si nu il inchide niciodata in geanta deoarece lipsa aerului va duce la incalzirea excesiva si defectarea acestuia. Pentru transport se recomanda inchiderea completa.


4 Foloseste un suport special


In magazinele IT poti gasi atat suporturi pentru laptop cu ventilatoare, speciale pentru un surplus de ventilatie si racire. Majoritatea cumparatorilor sustin ca diferenta este notabila.

Sursa foto: www.amitbhawani.com

Suporturile fara ventilatoare difera in functie de marime, forma si materialul din care sunt fabricate. Majoritatea suporturilor ofera o mai buna pozitionare a laptopului in momentul utilizarii, putand fi folosite in calatorii, la birou sau acasa.

Suporturile cu ventilatoare sau coolere-le difera in primul rand in functie de numarul ventilatoarelor. Poti achizitiona un suport cu un singur ventilator sau un suport extensibil pentru doua laptopuri cu 4 ventilatoare. Inainte de achizite este bine sa verifici posibilitatea de a folosi dispozitivul la diferite trepte de intensitate.

Pentru un plus de confort este indicat sa te asiguri ca suportul este mobil si poate fi rotit cu usurinta. De asemenea, posibilitatea de inclinare a laptopului in diferite pozitii este un avantaj pentru calatorie.
Pretul acestor accesorii porneste de la 40 RON si poate depasi 900 RON in anumite magazine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele