IT & C

#pc #praf #calculator

Cum sa cureti PC-ul de praf

Una dintre cele mai mari probleme in ceea ce priveste intretinerea unui calculator sunt depunerile de praf din interior. In timp praful poate defecta componentelor PC-ului din cauza supraincalzirii. Prin urmare este foarte important ca interiorul computerului sa fie curatat cat mai des posibil. Nu exista o perioada optima la care trebuie facuta curatarea, aceasta variind in functie de mai multi factori (plasarea PC-ului in casa, daca utilizatorul este fumator sau nu, daca are animale de companie, etc).

Dar de ce trebuie curarat PC-ul? In primul rand, indepartarea prafului din interior va asigura o viata mai lunga a componentelor. In al doilea, circulatia aerului se va face mult mai usor, prin urmare, incalzirea intregului sistem va fi diminuata. Este recomandat sa cureti interiorul unui PC o data la cateva saptamani, mai ales pe timp de vara cand sunt temperaturi ridicate.

Exista mai multe metode de curatare a componentelor unui PC, dar fiecare dintre ele prezinta anumite riscuri, de aceea este indicat sa ai grija in timpul acestei operatiuni, cuvantul de ordine atunci cand doresti sa cureti un PC fiind "siguranta". Daca nu ai curatat niciodata PC-ul, iata cateva detalii importante de care trebuie sa tii cont inainte de a te apuca de treaba.


Ustensile si metode de curatare ale PC-ului

 

Desi exista anumite dispozitive care ajuta curatarea interiorului unui PC nu trebuie neaparat sa te folosesti de acestea. Cele mai ieftine metode se gasesc chiar in casa proprie. Iata cateva ustensile casnice care pot fi de ajutor la curatarea PC-ului.

1 Pensula de vopsit

O metoda foarte buna de indepartare a prafului este pensula. Este indicat ca firele acesteia sa fie moi si nu rigide sau tari. Cand cureti componentele, incearca sa manuiesti pensula cu grija, cu miscari scurte si repetate si fii atent sa nu lovesti diferiti conectori, componente sau sa agati fire.

2 Betisoare igienice

Betisoarele igienice pot fi o alta metoda de indepartare a prafului din PC. Acestea sunt ideale pentru acele locuri din interiorul PC-ului greu accesibile cu o pensula. Daca betisoarele igienice sunt prea scurte, poti improviza folosind un creion sau un chibrit mai lung pe care infasori vata.

Cand folosesti betiosoare igienice pentru curatare, nu culisa pe suprafata unei componente de PC, ci plaseaza varful betisoului in locul dorit si roteste-l usor pana cand ai ridicat praful. Astfel, vei evita sa lovesti conectori sau sa smulgi fire din jur.

3 Aspiratorul

Logic ar fi ca aspiratorul sa rezolve foarte repede problema prafului dintr-un computer. Din pacate nu este asa. Aspiratorul care este folosit in general pentru curatarea covoarelor este prea mare, iar tubul de aspirare poate dauna componentelor, iar voltajul la care functioneaza poate cauza scurtcircuite din cauza curentului static.

Singurule aspiratoare care poate fi folosite pentru curatarea PC-ului sunt cele de mana, de dimensiuni mici, alimentate de un acumulator. Exista aspiratoare speciale pentru computer cu tub de aspirare lung si subtire care se poate trecura foarte usor printre componentele PC-ului. Si in acest caz este nevoie de grija.

4 Compresorul de aer si spray-ul cu aer comprimat

Aceasta este una dintre cele mai sigure metode de a curata interiorul unul PC. Inainte de a folosi oricare dintre cele doua, calculatorul trebuie neaparat oprit si lasat sa se raceasca cel putin 30 de minute. In caz contrar suflarea aerului rece pe componentele incalzite poate cauza fisuri si implicit distrugerea lor.

In cazul compresorului de aer este bine ca aparatul sa se afle la o distanta de cel putin 30 cm fata de placa de baza . Este indicat ca ventilatorul procesorului sa fie demontat si curatat separat. Daca folosesti spray-ul cu aer comprimat, in timpul curateniei tine recipientul in pozitie verticala.
 
Indiferent daca folosesti pensula, aspirator, compresor de aer sau spray cu aer comprimat, atunci cand cureti ventilatorul, sprijina elicele cu ajutorul degetelor pentru ca acestea sa nu se roteasca. Atunci cand sufli aer in interiorul PC-ului nu o face continuu, ci in reprize scurte si repetate. Continua actiunea pana cand praful nu se mai ridica din PC.

 

Unde gasesti ustensile speciale de curatare


Daca pensulele sau betisoarele igienice se gasesc in toate casele, aspiratoarele speciale de computer, compresoarele de aer sau spray-urile cu aer comprimat nu sunt la indemana oricui. Vestea buna este ca aceste dispozitive sunt foarte ieftine, mai ales daca stai sa socotesti cat te-ar costa inlocuirea unei componente defecte.

Aspiratoarele de calculator se conecteaza la sursa o sursa de curent si prin USB. De obicei acestea sunt dotate cu anumite accesorii de curatare pentru perifericele sistemului. Magazinele online autohtone pun la dispozitie mai multe modele din care poti sa alegi versiunea dorita la preturi mici.

Mini compresoarele de aer se folosesc de obicei pentru intretinerea automobilelor, dar acestea pot fi de ajutor si in curatarea PC-ului. Modelele difera, la fel ca si preturile. Totusi, un mini-compresor de aer nu va depasi suma de 100 RON.

Spray-urile cu aer comprimat sunt cele mai sigure metode, dar si printre cele mai ieftine. Magazinele online din tara noastra pun la dispozitia utilizatorului o serie de modele si brand-uri . De obicei un singur spray ajunge pentru o curatare a unui sistem.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele