IT & C

Cum sa ajungi intr-un loc din puncte diferite in acelasi timp

Un fost profesor de matematica rus, devenit portar in Israel a reusit sa rezolve una dintre cele mai sofisticare probleme matematice din ultimii 40 de ani, care presupune posibilitatea crearii unei harti universale care sa ofere indicatii pentru a ajunge la o anumita destinatie din locatii diferite ca lungime in acelasi timp.

Daily Telegraph informeaza ca fostul matematician rus, Avraham Trakhtman, a fost nevoit sa munceasca dupa ce a imigrat din tara ca portar in Israel, dar a reusit sa mentina contactul cu domeniul arcan al matematicilor publicand intr-o simpla revista de matematica din tara gazda solutia unei probleme care pus pe ganduri multi matematicieni.

Plecand de la simtul comun, a ajunge intr-un punct din locatii diferite in acelasi timp si fara a avea indicii pare absurd, dar solutia matematica oferita de portarul rus poate avea multiple aplicatii in cartografiere si IT.

Potrivit matematicianului Stuart Margolis de la Universitatea Bar Ilan de langa Tel Aviv, care nu a intarziat sa-l coopteze pe matematicianul rus in universitate, solutia oferita problemei matematice este “frumoasa si neasteptata”.

Aplicatii

Profesorul Margolis ofera o explicitare a problemei pentru a face pe intelesul tuturor solutia matematica oferita de Avraham Trakhtman, presupunand ca un e-mail este pierdut pe internet, iar operatorul de sistem vrea sa-l recupereze pentru a-l trimite la locul potrivit , dar nu stie unde se afla. Solutia matematicianului rus pune la dispozitie anumite instructiuni de sincronizare care actioneaza precum un proces automat ce face posibila detectarea mailului.

Matematicianul devenit portar

Originar din Ekaterinburg, Rusia, Trakhtman era deja in 1992 la 48 de ani, cand a emigrat in Israel, un matematician implinit, dar a fost nevoit sa lucreze ca portar pana cand a revenit in matematica obtinand un post de profesor la univeristatea din Tel Aviv.

Problema rezolvata de matematicianul rus a fost pusa in 1970 de catre Benjamin Weiss, un matematician israelo-american, impreuna cu colegul sau Roy Adler, de la IBM. In decurs de 30 de ani, peste 100 de matematicieni au incercat rezolvarea problemei pana cand Trakhtman a reusit sa o rezolve in 8 pagini.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele