IT & C

Cand Cain s-a despartit de Abel

Un nou studiu genetic arata ca acum 150.000 de ani oamenii care traiau in Africa s-au despartit pentru cea mai lunga perioada de timp – aproximativ 100.000 de ani – in doua grupe mari de populatii, traind complet despartiti in estul si sudul continentului.

BBC News informeaza ca datele provin din marele proiect genetic ‘Genographic Project’ care cauta sa refaca harta migratiilor umane prin intermediul ADN-ului.

Datele rezultate in urma cercetarilor din cadrul acestui proiect dar si din altele, sugereaza ca omenirea si-ar avea originea comuna undeva in Africa, de unde din motive neelucidate inca complet au migrat impanzind si stapanind pamantul.

Astfel, copacul omenirii s-ar structura in felul urmator: acum 60.000 de ani o parte a populatiilor africane ar fi migrat in Asia, apoi acum 50.000 de ani in Australia, in Europa acum 35.000 de ani si in America acum 15.000, in conditiile in care asezarea continentelor era diferita.

Recentul studiu publicat in American Journal of Human Genetics, sugereaza ca a avut loc o despartire a populatiilor africane inainte ca acestea sa migreze spre alte regiuni ale globului. Iar despartirea a fost cea mai lunga din istoria omenirii – circa 100.000 de ani.

Cu toate acestea, specialistii spun ca datele sunt neconcludente si ca si alte scenarii s-ar putea face plecand de la ele.

Studiile ADN care incearca sa refaca istoria omenirii au la baza analiza mitocondriala, materialul genetic denumit si bazinul energetic al celulelor. Acesta este trecut de la mama la copil, constituindu-se intr-o marturie unica a mostenirii materne.

Directorul ‘Genographic Project’, Spencer Wells, spune ca “Nu stim cat timp a durat pentru ca oamenii se se imparta in ramuri separate, dar ei au fost in mod clar separati pentru foarte mult timp. S-au reunit din nou abia in timpul Epocii de Piatra tarzii, manati de o crestere a populatiei”.

Familia umana despartita

Oamenii din ziua de azi poarta o semnatura genetica a despartirii antice, iar cercetatorii au incercat sa refaca trunchiul comun al familiei umane plecand de la analiza mitocondriala a diferitelor grupuri de oameni din Africa.

S-a ajuns astfel la concluzia ca populatiile de oameni ce traiau in Africa s-au despartit acum 150.000 de ani pentru a popula mai ales estul si sudul continentului si au trait in aceasta separatie pentru o perioda cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de ani.

Cauzele acestei despartiri par sa stea in conditiile climatice tot mai dure care au avut loc in acea perioda, iar datele rezultate din analiza indiciilor cu privire la climatul antic arata ca e posibil ca acum 135.000 si 90.000 de ani, continentul sa fi fost supus unor modificari climaterice substantiale.

Reunificarea

Analiza datelor genetice mai arata ca populatiile au inceput sa restabileasca legaturile si  sa redevina un unic popor acum aproximativ 40.000, iar cauzele par sa fie date de evolutia tehnologica din Epoca Pietrei.

Migratia acestor populatii in diferitele parti ale globului este insa destul de controversata, datele putand sustine mai multe variante. Unii cercetatori spun ca populatiile europene provin din migrarea celor din estul Africii, dar altii spun ca tot atat de bine s-ar putea interpreta ca stramosii nostri provin mai degraba din sud.

Unele date furnizate de catre cercetarile din cadrul proiectului Genographic sustin, de asemenea, ideea ca omul modern a fost aproape de extinctie in cadrul trecutului sau zbuciumat cand in Epoca de Piatra numarul acestora ar fi scazut la mai putin de 2.000.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele