IT & C

#adobe reader #adobe pdf #javascript #bug #malware

Atac prin fisierele PDF: dezactivati JavaScript acum!

Cei de la Adobe si-au avertizat utilizatorii asupra unor vulnerabilitati prezentate de formatele PDF si Reader care pot fi exploatate de creatorii de malware.

Pe site-ul oficial reprezentantii companiei au mai spus ca vulnerabilitatea exista in versiunile de Adobe Reader si Acrobat 9.2 prezente si anterioare.

Atacuri anterioare

Din pacate, Adobe nu este la prima patanie de acest gen. In luna octombrie reprezentantii companie avertizau asupura unui alt bug prezent tot in PDF Reader folosit pentru a deturna datele din computerele compromise. Totusi, intr-o saptamana a existat si un patch care a rezolvat problema.

Chiar daca producatorul a activat procesul sau de securitate prin raspuns, purtatorii de cuvant ai companiei au refuzat sa ofere orice detalii, acestea urmand sa fie facute publice cand ancheta demarata de ei este completa.

Tootusi, pentru a ingreuna raspandirea malware-ului, cei de la Adobe roaga utilizatorii de PDF Reader / Acrobat sa dezactiveze JavaScript -ul imediat prin metoda: Click pe Edit -> Preferences -> JavaScript si debifeaza Enable Acrobat JavaScript.

Avertizarile specialistilor

Daca Adobe prefera sa nu faca valva, cei de la ShadowServer descriu situatia ca fiind "foarte proasta". Acestia au mai declarat ca malware-ul este in circulatie din data de 11 decembrie 2009 , dar avertizeaza ca atacurile, care desi momentan sunt putine, se vor inmulti in perioada urmatoare.

"Noi nu am descoperit aceasta vulnerabilitate , dar am primit mai multe rapoarte despre acest aspect si am examinat diferite copii de PDF-uri cu malware care exploateaza aceasta problema"
, au declarat reprezentantii ShadowServer.

Chiar daca detaliile legate de acest tip de virus sunt putine si acestea nu sunt facut publice cei de la ShadowServer au mai declart ca vulnerabilitate consta intr-o functie JavaScript din Adobe Acrobat (Reader), iar detectia malware-ului este destul de dificiala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele