IT & C

#arca #racheta #lansare #constanta

ARCA, pregatita de lansarea spatiala

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica a intrat pe ultima suta de metri in pregatirile pentru lansarea primei rachete spatiale romanesti.

Echipa ARCA a ajuns la Constanta unde urmeaza sa se imbarce pe o nava a Marinei Militare pentru a incepe antrenamentele in largul Marii Negre. Dupa cateva zile de pregatiri , in momentul in care vremea va deveni favorabila, racheta Helen va efectua primul zbor spatial romanesc.

Pregatiri lungi

Dupa luni de pregatire intensa si planificare, ARCA se pregateste sa lanseze prima racheta spatiala romaneasca, o operatiune extrem de complexa si fara precedent pentru Romania, realizata cu sprijinul Marinei Militare, al ROMATSA si al Aviatiei Militare. Zborul rachetei Helen, proiectata si construita de ARCA, reprezinta ultimul antrenament in cadrul competitiei google lunar x prize si implicit, intrarea Romaniei in cercul tarilor care dezvolta programe spatiale de anvergura.

Racheta Helen este o racheta spatiala realizata in trei trepte, capabila sa atinga, in zbor suborbital, spatiul cosmic. Marina Militara va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen si balonul purtator (cel mai mare balon solar din lume), precum si echipa ARCA, in largul Marii Negre.

La aceasta faza a operatiunii vor participa doua nave militare de mari dimensiuni si trei ambarcatiuni usoare. Dupa cateva zile de pregatiri si antrenamente, in momentul in care vremea se va stabiliza, operatiunea de lansare isi va urma cursul planuit.

Proiect Google

Lansata in 2007, Google Lunar X Prize este o competitie internationala de astronautica care vizeaza trimiterea pe Luna a unui robot avand capacitatea sa aselenizeze, sa se deplaseze pe suprafata selenara 500 metri si sa transmita imagini foto si video. Premiul pentru echipa castigatoare va fi de 30 milioane USD.

ARCA participa din 2008 in Competitia Google Lunar X Prize. Pentru a reusi sa intre in posesia premiului de 30 milione USD, ARCA dezvolta sonda lunara ELE si racheta lansatoare de sateliti Haas. Haas este cel mai ambitios proiect de cercetare initiat vreodata de Romania. Pana in prezent, ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo si Haas-ELE.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele