IT & C

#apple #macbook air #laptop #notebook

Apple MacBook Air Review

Odata cu lansarea iPhone-ului, Apple a cimentat importanta unui ecran tactil multifunctional. Cu , compania americana a incercat sa ridice stacheta in materie de laptopuri ultra-portabile. Desi moda unor sisteme ultra-subtiri nu a prins la public, Apple Air ramane un capitol de referinta in evolutia notebook-urilor.



Coaja de mar

Unul dintre cele mai importante aspecte ale lui MacBook Air este cel al dimensiunii. La prezentarea pe care Steve Jobs a facut-o laptopului, acesta a scos MacBook -ul dintr-un plic, demonstrand astfel cat de subtire este dispozitivul. Notebook-ul Apple masoara 4 mm in punctul cel mai subtire al sau si 19 mm in cel mai gros, are o suprafata delimitata de o latime de 325 mm (32,5 cm) si lungime de 227 mm (22,7 cm). La dimensiunile compacte pe care le are, utilizatorul se asteapta ca laptopul sa fie si foarte usor, dar nu este asa. MacBook Air-ul cantareste 1,36 kg.

Carcasa laptopului este confectionata din aluminiu, metal care nu trage prea tare la cantar, iar solutia acestui material vine ca alternativa la fibra de carbon pe care multi alti producatori de laptopuri o folosesc. In plus aluminiul schimba complet infatisarea laptopului transformandu-l intr-o ustensila dupa care mai ales fetele or plange.

Ca in cazul oricarui oricarui produs Apple, marul troneaza la loc de cinste pe capacul laptopului si este iluminat imediat ce sistemul este pus in functiune. Partea dorsala este are petru suporti circulari de cauciuc si o grila longitudinala de ventilatie. Pe partea stanga (din perspectiva dorsala) gasim o clapeta care ascunde singurul port USB al sistemului, dar care ofera compatbilitate 2.1, adica USB versiunea 2.1, portul micro-DVI si unul audio. In partea dreapta, tot din aceeasi perspectiva gasim conectorul magnetic de alimentare a bateriei, numit MagSafe.

Conectorul MagSafe are acest nume cu un scop. Datorita faptului ca este magnetic, in caz in care firul ajunge sa fie tras brusc, conectorul se detaseaza si nu trage dupa sine intreag laptopul. Totodata, conectorul are un led care lumineaza rosu atunci cand bateria este descarcata sau in curs de incarcare si verde atunci cand acumulatorul s-a incarcat complet.

Apple MacBook Air foloseste un acumumator Litiu-Polimer. In mod teoretic si dupa declaratiile Apple, bateria acestui laptop rezista pana la 5 ore de folosinta. In realitate lucrurile stau ceva mai diferit, o asemenea performanta ar fi posibila numai cu conectivitatile wireless si Bluetooth oprite. Totodata, ecranul laptopului ar trebui sa fie iluminat la mai putin de jumatate din capacitatea lui maxima. Problema bateriei nu se opreste insa aici. Incarcarea ei dureaza foarte mult, in jur de 6 ore pentru incarcarea completa cu laptopul in functiune. Daca laptopul este oprit si alimentat, incarcarea va avea loc in aproximativ 4 ore. O alta problema legata de baterie este faptul ca aceasta nu poate fi schimbata. Rivali ca Lenovo X300 sau Toshiba Portege R500 ofera posibilitatea de schimbare a bateriei.

Ecran si tastatura

Deschis, MacBook Air-ul isi etaleaza ecranul si tastatura. Ecranul laptopului este de 13,3 inch, glossy, widescreen, LED cu rezolutie de 1280 x 800 pixeli. In comparatie cu rivalii din aceeasi categorie de portabilitate , Apple Air este cel mai generos din punctul de vedere al ecranului. De exemplu, Sony VAIO TZ are ecran de 11,1 inch, iar Toshiba Portege R500, are ecran de 12,1 inch. Laptopul dispune si de un senzor cu ajutorul caruia sistemul isi regleaza automat luminozitatea ecranului in functie de lumina ambientala.

Deasupra ecranului gasim webcam-ul iSight de rezolutie VGA (640 x 480 pixeli). Din nefericire, acest webcam este mult prea modest, mai ales ca laptopuri bugetare ca Asus Eee PC au incorporat de 1,3 megapixeli.

Tastatura lui MacBook Air este iluminata, iar butoanele sunt bine delimitate, cu spatii mari intre ele, ceea ce duce la tastare comoda si facila. Butonul de pornire se gaseste in extrema dreapta a tastaturii. Acesta este camuflat destul de bine, fiind aproape la acelasi nivel de ca si carcasa metalica de care este inconjurat.

Pe cat de confortabila si usor de folosit este tastatura lui MacBook Air  are si invocenientele ei. Unul dintre ele este faptul ca nu are un buton dedicat DELETE (Del), si doi, include un buton de deschiderea unitatii optice. Singura problema este ca laptopul nu are incporporata o unitate optica, aceasta trebuind atasata prin USB. Asadar, tasta dedicata este inutila. Totusi, prezenta ei se explica deoarece tastatura a fost imprumutata de la MacBook Pro , care avea unitate optica incorporata. Pentru cei vor simti lipsa tastei Delete exista totusi o solutie si anume un soft (Key Remap 4 MacBook) special pentru remaparea butonului Eject cu functia Forward-Delete.

Ultimul rand al tastaturii prezinta cateva diferente fata de layout-ul clasic cu care sunt obisnuiti utilizatorii de PC-uri. In coltul din staga gasim butonul Function (fn) care in combinatie cu tastele F1 pana la F12 controleaza diferite caracterisitici. Daca rulezi Windowsn, tastele de CMD care incadreaza space-ul (spatiu) au functie butonului Win al tastaturii clasice de PC, iar in OS X, CMD are functia clasica sa butonului Apple (mar).

Sub tastatura gasim touch-pad-ul care este mai mare decat in cazul altor laptopuri. Totodata, e format lat si suporta gestica. Este bine de stiut ca gestica pe touchpad difera de la un sistem de operare la altul. De exemplu, daca in Mac OS X, scroll-ul in sus si in jos se face prin atingerea cu doua degete a touch-pad-ului si miscarea lor alternativ in cele doua directii, in Windows, scroll-ul se face prin atingerea touch-pad-ului cu un deget care ramene fix, iar al doilea deget atinge suprafata tactila si urmeaza miscarea de sus sau jos.

In miezul problemei


Apple MacBook Air vine in doua variante, cea cu procesor Intel Core 2 Duo de 1,6 GHz si cea cu procesor de 1,8 GHz. Varianta testata este de cu procesor mai mic, totusi acest lucru nu il impiedica sa ruleze in conditii excelente atat sistemul de operare Windows, cat si Apple Mac OS X-ul, varianta poate mai putin cunoscuta de utilizatori. MacBook Air-ul va incepe intodeauna sa ruleze sistemul propriu, adica OS X-ul. Chiar daca utilizatorul a lucrat initial pe Windows, la inchiderea laptopului si apoi la pornirea lui sistemul rulat va fi OS X. Sistemul are 2 GB de memorie RAM de 800 MHz, iar ca solutie video, MacBook Air vine echipat cu Intel GMA X3100 cu 144 MB de memorie.

Stocarea datelor se face fie pe hard disk-ul de 80 GB (precum in cazul sistemului testat de noi), fie pentru cei mai darnici, pe suportul de 64 GB ai SSD-ului propus de Apple. Capabilitatile de conectare ale sistemului sunt mai limitate decat in cazul laptopurilor ceva mai voluminoase, iar Air ofera numai Bluetooth si Wi-Fi 802.11 b/g. Pentru o conectare prin Gigabit Ethernet, utilizatorul va fi obligat sa cumpere un adaptor separat, care se va conecta prin portul USB.

Schimbul intre cele doua sisteme de operare se face simplu. Se apasa butonul de pornire laptop, cel din extrema dreapta a tastaturii, ca imediat dupa aceea sa se tina apasata continuu tasta "alt". Astfel, laptopul va afisa logo-urile celor doua sisteme de operare, iar utilizatorul este liber sa aleaga intre cele doua mentionate mai sus.

Bineinteles ca OS X-ul are minusurile lui, nu exista la fel de multe aplicatii sau cele care exista sunt mai modeste decat in cazul Windows-ului. Cel mai bun exemplu este Yahoo! Messenger, care daca pentru Windows a ajuns la versiunea 9.0, in cazul Mac OS X-ului e doar in varianta 3.0. Descarcarea aceleiasi aplicatii se face mult mai rapid in cazul rularii Mac OS X-ului.

Fara experienta pe OS X

Problema cea mai mare de care multi utilizatori se pot lovi este folosirea unui sistem care ruleaza OS X-ul. Utilizatorul poate fi sigur ca se va obisnui foarte repede cu sistemul de opare, singurul lucru care trebuie tinut minte este ca fata de Windows, butoanele de minimize sau close (inchidere de taburi) se alfa in partea stanga sus nu dreapta. Un broswer ca Safari este usor de manuit, iar aplicatiile sau Photobooth nu fac decat sa usureze munca.

Dificultatea vine atunci cand utilizatorul are nevoie sau este obisnuit sa utilizeze anumite programe. Daca versiunile pentru Mac nu sunt disponibile, lucrurile nu mai stau atat de roz. Vestea buna este ca Apple va avea reveni mereu cu oversiune care sa o inlocuiasca pe cea initiala. Important este ca utilizatorul sa isi pastreze rabdarea.

Ultimul cuvant


Apple MacBook Air este un laptop bun. Primeste foarte multe pentru look-ul sau, pentru faptul ca poate rula doua sisteme de operare atat de bine si eficient, iar touchpad-ul se descurca si el foarte bine, chiar daca functiile sunt schimbate de la un sistem la altul. Este depunctat insa de conectivitatea scazuta. Daca esti genul de om care are mereu nevoie de drive optic, de multe porturi UBS sau daca pur si simplu munca te obliga sa folosesti aplicatii de Windows, MacBook Air nu este alegerea cea mai buna. Dar pentru cei care nu au cele mai mari cerinte in acest domeniu, Air-ul ar putea fi alegerea buna. Pretul laptopului va fi un punct decisiv in achizitionarea lui sau nu.

Specificatii tehnice:

    * Mac OS X versiunea 10.5.1 Leopard si Windows Vista Ultimate
    * Intel Core 2 Duo P7500 1,6 GHz (4MB L2 cache, 800MHz frontside bus)
    * 2 GB 667 MHz DDR2 SDRAM
    * 80 GB 4200 rpm parallel ATA hard disk drive
    * 13,3 inch glossy widescreen TFT LED backlit (rezolutie 1280 x 800 pixeli)
    * Placa video Intel GMA X3100 (144 MB memorie)
    * WebCam iSight - VGA
    * AirPort Extreme Wi-Fi (IEEE 802.11a/b/g/n)
    * Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate)
    * Micro DVI, USB 2.0 port (480 Mbps), Audio out
    * Dimensiuni : 4 - 19 mm, 325 mm , 227 mm (H, W, D)
    * Greutate: 1,36 kg
    * Baterie integrata 37-watt-hour litiu-polimer

 
Galerie foto Apple MacBook Air

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele