IT & C

14 martie, ziua Pi

Este o poveste speciala, complexa si simpla in acelasi timp. Obiectul dorintei ascunde un mister neelucidat de milenii. Adoratorii numarului Pi au o data de predilectie pentru a se intalni in fiecare an: ziua a 14-a din a treia luna, 3,14, relateaza Associated Press, receptionata de Rompres. In aceasta zi, discipolii virtualei biserici Pi isi dau intalnire la o ora speciala 1.59, din devotament bineinteles pentru zecimalele urmatoare ale numarului Pi (3,14159).

In SUA, locurile obisnuite pentru intalnirile fanilor acestui numar intact de la Arhimede sunt diverse: la Cambridge , in apropiere de Boston, unde se afla celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) care, timp de mai multi ani, s-a amuzat sa anunte admiterile la 14 martie, la Exploratorium-ul din San Francisco, pentru a degusta placinte ('pie' in engleza se pronunta ca 'Pi'), purtand bijuterii in forma de Pi (a 16-a litera din alfabetul grec) sau superbe coliere in care fiecare perla are o culoare specifica unei cifre si este dispusa, bineinteles, in ordinea numarului Pi.

Participantii se aduna in jurul unei fel de loc sacru dedicat lui Pi, o placa din cupru pe care sunt gravate primele 100 de cifre ale numarului. Multi dintre acesti pasionati cunosc, de altfel, pe de rost, primele 100 de zecimale. Neimpresionat, tinand cont ca unul dintre modurile in care isi petrec timpul liber consta in a se provoca in a recita cat mai multe zecimale.

La acest joc, un chinez detine recordul. Chao Lu, un student la chimie a recitat pe de rost primele 67.890 de zecimale ale numarului Pi in 2005. Aceasta performanta a durat peste 24 de ore si a necesitat peste 26 de casete video , care au transmise apoi spre validare Cartii recordurilor Guinness.

Insa chiar si aceasta reusita este departe de cea a supercalculatoarelor, care au reusit sa identifice peste 1.000 de miliarde de zecimale, fara sa elucideze insa misterul acestui numar care fascineaza matematicienii de secole.

Alti pasionati de Pi au gasit o metoda mai neconventionala pentru a memora zecimalele: poezia. Este cazul unui inginer in informatica din Virginia, Mike Keith, care a scris o oda inchinata numarului Pi, un poem, sau mai degraba nu 'piem' cum ii spune el. Cele circa 4.000 de cuvinte ale acestei scrisori de dragoste au particularitatea de a poseda fiecare un numar de litere care urmeaza foarte exact sirul zecimalelor Pi: primul cuvant are trei litere, al doilea una singura, al treilea patru litere, si asa mai departe. In teorie, este 'suficienta' deci invatarea acestui poem pe dinafara pentru a memora primele 4.000 de zecimale Pi.

La ce bun toate acestea? La aceasta intrebare, multi dintre pasionati raspund printr-o alta intrebare: "La ce bun sa urci pe Everest?"

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele