Umanitar

#dotare licee #dotare scoli #scoli #licee #biblioteca #carti

350 de scoli si licee din Romania urmeaza sa fie dotate cu o biblioteca atractiva in urmatorii 5 ani

Libris.ro, cea mai mare librarie online din Romania, demareaza a doua editie a proiectului CarteTeca, un concurs prin care ofera unitatilor de invatamant din toata tara oportunitatea de a castiga carti pentru biblioteca proprie. Fondul de carte alocat editiei din acest an este in valoare de 150.000 lei. Prin proiectul CarteTeca, initiat alaturi de Salvati Copiii in 2019, Libris.ro isi propune ca in urmatorii 5 ani sa doteze peste 350 de unitati de invatamant din Romania cu volume actuale, care sa ii atraga pe copii si adolescenti catre lectura.

CarteTeca adreseaza atat unitatile care dispun deja de o biblioteca, unde se va intineri stocul de carte cu volume atractive si actuale, dar si pe cele care nu au inca o biblioteca functionala, insa exista interes pentru lectura.

Potrivit datelor Salvati Copiii, la nivel national exista aproape 1,6 milioane de cititori activi in scoli, insa fondul de carte existent este invechit si intr-o scadere continua si constanta inca din 2015. In aceste conditii, lecturile sunt asigurate din resursele proprii ale familiilor, cu ajutorul cadrelor didactice, din donatii ori sponsorizari, sau de bibliotecile publice locale, unde acestea exista.

Volumele cu care sunt dotate bibliotecile scolilor castigatoare sunt noi, actuale si atractive, titluri celebre si interesante, cu care copiii si adolescentii empatizeaza si pe care isi doresc sa le descopere dincolo de lecturile din programa scolara.

“Analizand titlurile cautate de parinti pentru cei mici pe Libris.ro, dar si rezultatele dotarilor anterioare cu titluri contemporane si preferintele de lectura ale copiilor, ne dam seama ca pentru a-i atrage catre citit este important sa aiba acces la carti actuale, care vorbesc pe limba lor. Volume precum cele din seria Harry Potter sau romanele lui Roald Dahl descriu lumi fascinante pentru copii si ii provoaca sa descopere, pagina cu pagina. Este important sa sustinem bibliotecile cu astfel de carti, care in prezent nu sunt disponibile. Potentialul de a aduce copiii aproape de lectura este urias” – spune Laura Teposu, CEO Libris.ro.

 “Accesul copiilor la cunostinte, informatii, la lecturi este esential in dezvoltarea lor nu doar cognitiva, ci si emotionala si sociala. Oamenii care citesc sunt mai puternici, pentru ca inteleg mai bine lumea in care traiesc, devin empatici si solidari si mai ales dificil de manipulat. Biblioteca si accesul la carte nu trebuie sa lipseasca pentru niciun copil” -declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Peste 30 de scoli pot castiga carti pentru biblioteca in editia CarteTeca 2020

Ajuns la cea de-a doua editie, proiectul CarteTeca este lansat la finalul unui an care a pus si mai multa presiune pe sistemul de invatamant si resurse pentru o educatie de calitate. Proiectul ofera unitatilor de invatamant din Romania sansa de a castiga carti pentru biblioteca, in valoare totala de 150.000 de lei, adica peste 5000  volume actuale si atractive.

Cartile vor fi alocate catre 30-50 de unitati de invatamant castigatoare, in functie de nevoile si implicarea lor.

Inscrierea in concurs poate fi facuta de un cadru didactic, de personalul auxiliar (didactic si nedidactic) sau de un reprezentant al Asociatiei de Parinti, iar in evaluarea aplicatiilor se va tine cont de numarul de elevi inscrisi, de fondul de carte actual al bibliotecii, de frecventa si volumul cu care se imprumuta carti, dar si de alte aspecte, precum planul de activitati care incurajeaza lectura.

Data limita a depunerii aplicatiilor este 15.12.20, iar castigatorii vor fi anuntati pe 18.12.20. Mai multe detalii, alaturi de formularul de inscriere, sunt disponibile pe https://www.libris.ro/lp/carteteca

“Traversam o perioada in care totul se schimba intr-un ritm ametitor, insa in pofida contextului actual si imprevizibilitatii care il caracterizeaza, un lucru ramane cert: bunul cel mai valoros pe care il detinem si pe care ne putem baza neconditionat este mintea noastra, ceea ce stim, ceea ce putem acumula si invata. Una dintre caramizile care stau la baza dezvoltarii este cartea. Ne dorim ca fiecare gradinita, scoala sau liceu din Romania sa poata oferi elevilor sai accesul la lecturi atractive si actuale, si totodata o sansa in plus la o educatie de calitate. Astfel, ne-am propus sa dotam bibliotecile a peste 350 unitati in urmatorii 5 ani”, a mai spus Laura Teposu.

Prima editie CarteTeca a adunat aplicatiile a 62 de unitati de invatamant. Au fost declarate castigatoare 9 dintre acestea, care au primit in total 992 de carti, in valoare de 28.000 de lei.

In cadrul unui proiect pilot de dotare desfasurat de Libris.ro in 2018, intr-o scoala gimnaziala in care a fost intinerit fondul de carte cu volume actuale si atractive, si in care s-au defasurat activitati care incurajeaza lectura -club de carte, concursuri de citit, etc - numarul cartilor citite a crescut de 3 ori fata de perioada anterioara dotarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea