Umanitar

# Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti #donatori sange #transfuzii sange #donare sange

In 10 minute poti salva viata unei persoane! Beneficiile donarii de sange

Am demonstrat ca putem fi solidari! Cel mai bun exemplu a fost mobilizarea a peste 8.000 de romani care au donat sange pentru a le salva viata celor care s-au aflat in Clubul Colectiv in urma cu mai putin de un an! Solidaritatea noastra, a romanilor, trebuie sa continue, mai ales ca nu stim niciodata cand noi sau cei apropiati noua vor avea nevoie de sange, in conditiile crizei de sange din spitalele din Romania!

Luand sange din trei in trei luni, organismul inlocuieste periodic masa de sange si in felul acesta nu-l lasa sa se ingroase

Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina din Bucuresti

La sfarsitul saptamanii trecute, Institutul Clinic Fundeni a anuntat ca se confrunta cu o criza de sange si a facut apel la populatie sa ofere o sansa la viata pacientilor internati in institut, unitatea medicala avand peste 60.000 de pacienti internati cu probleme in domeniul hematologiei, gastroenterologiei, chirurgiei, urologiei, neurologiei, pediatriei si medicinei interne.

Acelasi anunt l-a facut si Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti in urma cu doua luni, cand inregistra un deficit de 30% fata de necesar!

“Trecem printr-o perioada foarte grea, avem mare nevoie de donatori si ma intreb daca oamenii care au donat pentru ranitii din Colectiv nu s-ar putea mobiliza din nou”, declara in aprilie directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Donarea, benefica si pentru pacient, si pentru donator

Specialistii afirma ca donarea de sange are efecte terapeutice atat pentru cei aflati in situatii critice, dar si pentru cel care face actiunea umanitara.

Donarea sangelui elimina o parte din continutul de fier din organism, care influenteaza practic grosimea si textura sangelui. Un nivel ridicat de fier accelereaza procesul de oxidare a colesterolului, ceea ce duce la aparitia bolilor cardiovasculare, conform unui studiu aparut in “Jurnalul Asociatiei Medicale Americane”.

Conform sursei citate, persoanele care doneaza sange o data la 6 luni prezinta mai putine riscuri de atacuri vasculare cerebrale, precum si atacuri de cord.

Studiile au aratat ca donatorii de sange fideli au o incidenta de infarct cu mult mai mica decat persoanele care nu doneaza sange. In plus, in cazul lor, riscul de accident vascular scade cu 30%. Si acest lucru este firesc, deoarece vascozitatea sangelui nu creste. Luand sange din trei in trei luni, organismul inlocuieste periodic masa de sange si in felul acesta nu-l lasa sa se ingroase. Practic, dispar conditiile care favorizeaza formarea trombilor (n.r. – cheagurilor)”, a explicat Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina din Bucuresti.

„Organismul este un mecanism extrem de complex si intotdeauna cand se intampla ceva, imediat toate sistemele de aparare intra in alerta si se mobilizeaza pentru a restabili echilibrul de functionare si a corecta ceea ce a fost dat peste cap. In cazul nostru, maduva inlocuieste sangele extras cu elemente tinere, ceea ce nu e deloc rau, ba dimpotriva”, a completat medicul.

De asemenea, donatorii de sange pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumatate de litru donat.  

Pe scurt, donarea de sange creste imunitatea organismului.

Donarea de sange total consta in recoltarea unei cantitati de 450 ml in timp de 8-10 minute! Sangele donat poate trata in fiecare an un milion de romani.

Avantajele donarii de sange

Chiar daca sangele este considerat o resursa nationala, donarea fiind un act voluntar, anonim si neremunerat, exista o serie de beneficii pentru cei care doneaza sange. Dupa fiecare donare de sange donatorii beneficiaza gratuit de analize de sange: hemoleucograma, glicemie, analize hepatice si pentru infectia cu HIV. De asemenea, la solicitarea donatorilor, acestia pot beneficia o data pe an de un set complet gratuit de analize.

Cei care efectueaza o donare completa (450 ml sange) au dreptul sa primeasca, la cerere, si alte beneficii, precum:  

  • 7 tichete de masa.
  • Zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii.
  • Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange.
  • Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.

Cine poate dona sange

Chiar daca este nevoie permanent de sange, nu oricine poate dona. Exista o serie de criterii riguroase pentru a deveni donator de sange si pentru a proteja astfel sanatatea celui care il primeste. Pentru mai multe informatii despre conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti privind donarea de sange acceseaza www.ctsbucuresti.ro.

Unde pot dona sange in Bucuresti si in tara

Centre de donare sanguina in Bucuresti:

  • Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti - Str. C.Caracas nr.2-8, sector 1, Tel.: 031.405.36.60, 031.405.36.61, 031.405.36.62.
  • Punct de recoltare a sangelui din Spitalul de Urgenta Floreasca - Tel.: 021.317.01.21 (centrala)
  • Punct de recoltare a sangelui din Institutul Clinic Fundeni - Tel.: 021.318.04.00 (centrala)
  • Punct de recoltare a sangelui din cadrul Spitalului Militar (program 8-12) - Tel.: 021.319.30.51 (centrala)

 

Sursa: doneazasange.ro

In zilele caniculare, programul tutor centrelor de donare este redus – de regula 7:30-11:30. De aceea, este recomandat sa apelezi telefonic centrele de donare!

Cineva apropiat tie are nevoie de sange? Apeleaza la ajutorul cititorilor Acasa.ro!

Sursa foto: catania.liveuniversity.it

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din umanitar

Top

Cauta-ti perechea