Stiri bizare

#afla cand vei muri # test sange #deces

Testul de sange care iti poate spune daca vei muri in urmatorii 10 ani

 

 

Un grup de cercetători din Germania au dezvoltat un test de sange care ar putea prezice sansele pe care cineva le are sa moara in urmatorii zece ani, scrie Daily Mail.

Cercetatorii au descoperit 14 biomarkeri in sange care se pare ca afecteaza riscul mortii. Acestia au realizat o analiza pe un esantion de 44.000 de oameni si au ajuns la concluzia ca biomarkerii au o acuratete de 83% in a prezice daca o anumita persoana va muri in urmatorii 2-16 ani.

Studiul, "un pas primitator"

Oamenii de stiinta spera ca rezultatele cercetarii pot duce la elaborarea unui test de sange care poate ajuta tratarea pacientilor, evaluand, de exemplu, daca o persoana in varsta este prea fragila pentru a putea trece printr-o interventie chirurgicala. Expertii in domeniu considera studiul "un pas promitator," dar sustin ca este nevoie de cercetare suplimentara inainte ca testul sa fie folosit precum testele conventionale de sange.

Studiul, publicat in jurnalul Natural Communications, observa ca medicii pot, in general, sa prezica daca o persoana va muri in urmatorul an pe baza unor factori precum tensiunea arteriala si nivelul de colesterol, dar evaluarea riscului decesului pe o perioada de 5-10 ani e mult mai dificila.

Oamenii de stiinta de la Institutul Max Planck pentru Biologia Imbatranirii au analizat sangele a mii de adulti, cu varste cuprinse intre 18 si 100 ani. Perioadele de urmarire a celor studiati au variat de la 2 la 16 ani, timp in care 5,512 dintre participanti au decedat. Grupul de cercetatori a cautat "biomarkeri metabolici" care erau la un nivel mai ridicat in sangele celor care au trait mai mult, identificand 14 astfel de biomarkeri si utilizandu-i pentru dezvoltarea unui test.

Cum i-au verificat acuratetea

Cercetatorii au identificat, mai intai, riscul mortii pacientilor pe baza unor factori conventionali, precum tensiunea arteriala, consumul de alcool, colesterolul, fumatul, precum si diagnosticarea cu cancer sau boli de inima. Apoi, cercetatorii au identificat riscul mortii pacientilor pe baza biomarkerilor din noul test de sange.

In perioada de urmarire, predictiile facute pe baza noului test au avut o acuratete de 83%, fiind superioara celei de 79% a testului bazat pe factorii de risc conventionali.

"Biomarkerii ne oferă o intelegere importanta a ce se petrece in perioadele de sanatate si de boala. Numarul ridicat de participanti la studiu este un semn bun, precum si faptul ca au un numar ridicat atunci cand vine vorba de rezultatul final – in cazul acesta, mortalitatea. Asta face datele mult mai viabile. Cu toate acestea, e limitat de faptul ca cei studiati sunt toti de descendenta europeana, asa ca datele s-ar putea sa nu se aplice altor grupuri etnice fara studii suplimentare. E un pas promitator, dar nu e gata deocamdata," a explicat Amanda Heslegrave, cercetator la University College London.


 


 


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiri-bizare

Top

Cauta-ti perechea