Stiri bizare

#inventii #penicilina # inventat coca cola

10 inventii din greseala care au schimbat total lumea

Sunt lucruri ce apar din intamplare, dar e posibil ca importanta lor sa devina cu timpul una majora. De la alimente cu care gatim, ne indulcim zilele si pana la Coca-Cola si penicilina, toate au fost o intamplare. Va prezentatam cateva dintre inventiile ce au schimbat lumea:

Penicilina
Inventator: Sir Alexander Fleming, om de stiinta

Aflat in cautarea unui  “medicament minune” care sa vindece multe boli, in 1928, a aruncat toate toate experimentele sale si atunci a gasit ce cauta. A aruncat un Petri contaminat intr-un loc unde era mucegai, iar mucegaiul a dizolvat toate bacteriile din jur. Cercetarile de dupa l-au ajutat sa descopere in mucegai un antibiotic puternic, penicilina. Gratie penicilinei descoperite de el, dar si a altor antibiotice, s-au tratat boli ca sifilisul sau amigdalita, fapt ce a condus la o scadere a ratei mortalitatii cu 20% comparativ cu anul 1900.

Coca-Cola
Inventator: John Pemberton, farmacist

Bautura cea mai consumata din intreaba lumea are o poveste foarte interesanta. Creata pentru dureri de cap si tulburari nervoase, a fost gandita ca un remediu de supravietuire in Atlanta anilor 1880. Numita initial “French Wine Coca Pemberton”, s-a vandut ca sirop facut din vin si extract de cola. Ca urmare a interzicerii alcoolului in 1885, inventatorul a inlocuit ingredientele si a transformat compozitia in suc. De altfel, o bautura cu un mare impact in randul tuturor!

Chipsuri de ciocolata
Inventator: Ruth Wakefield, proprietar al Toll House Inn

Si-a dorit doar sa faca prajiturele de ciocolata, dar in acea zi a ramas fara ciocolata de bucatarie. Ea a folosit o ciocolata pe care a rupt-o in bucatele si le-a amestecat in restul compozitiei. Surprinzator, ciocolata nu s-a topit asa cum se astepta, iar micile bucati au ramas, dand forma unor chipuri.

Chipsuri din cartofi
Inventator: George Crum, bucatar-sef al unui restaurant din New York

Incercarea lui a fost de a-i servi cartofi prajiti unui client in vara anului 1853 s-a soldat cu un rezultat neasteptat. Clientul a fost nemultumit si a cerut ca felii de cartofi taiate mai subtiri si crocante. Crum s-a enervat si a prajit feliile pana s-au facut tari ca o piatra. Spre surprinderea tuturor, clientului i-au placut la nebunie, iar chipsurile aveau sa devina mai tarziu iubite de toata lumea.

Stimulatorul cardiac
Inventator: John Hopps, inginer electrician

A pornit de la efectuarea unor cercetari ce priveau hipotermia si a incercat sa utilizeze incalzirea generate de frecventele radio pentru a restabili temperatura corpului. A observant in timpul experimentului ca o inima ce a incetat sa bata poate functiona din nou cu o stimulare artificiala.Totul a condus, in 1958, la realizarea stimulatorului cardiac cu ajutorul caruia s-au salvat mii de vieti. Totusi, la crearea acestui dispozitiv miraculos in forma sa medicala au contribuit numerosi cercetatori care au analizat individual aceasta posibilitate de a ajuta inima sa bata. Primele incercari in acest sens au fost inregistrate chiar inainte de anii 1900.

Cuptorul cu microunde
Inventator: Percy Spencer, inginer al fimei Raytheon

Totul a inceput cu un proiect de cercetare legat de radar, cu un tub vidat. Intamplarea a facut, ca in timp ce isi testa experimentul, sa aiba in buzunar un pachet de bomboane. Bomboanele au inceput sa se topeasca si atunci i-a venit ideea sa puna in aparat cateva boabe de floricele. Inflorirea boabelor a ajutat la depistarea aparatului revolutionar, un factor extrem de important in bucatariile tuturor.

Drogul LSD
Inventator:  Albert Hofmann, chimist

Descoperirile lui au inceput de la o cercetare a derivatilor din acidul lisergic, intr-un laborator din Elvetia. Anul 1938 urma sa devina marcant pentru aceasta descoperire, ce a dus la producerea, din greseala, a unui drog. Dupa ce a inghitit  neintentionat o cantitate mica de LSD, a realizat ce a creat. Cofondatorul Apple, Steve Jobs, a declarat ca pentru el, consumul de LSD este in top trei al celor mai importante lucruri pe care le-a facut in viata.

Zaharina
Inventator: Constantine Fahlberg, cercetator 

Dorea sa gaseasca o noua utilizare gudronului de carbune in 1879, dar s-a transformat in zaharina, mult utilizata astazi. Dupa ce a realizat ca biscuitii sotiei sunt mult prea dulci, a dat nastere acestui inlocuitor ce s-a bucurat de un real success pe piata.

Post-iturile
Inventator: Spencer si Art Fry, cercetatori ai Laboratoarelor 3M

Cat de utile sunt biletelele colorate pe care le lipsim pe frigder, pe agende sau la birou? V-ati gandit oare cine le-a inventat sau cum? Initial s-a inventat lipiciul si trebuia sa se gaseasca o intrebuintare a lui. Se putea lipi se hartie si nu lasa urme in locurile unde se lipea. Desi a fost creat in 1968, s-a lansat in 1980 la nivel national.

Fulgii de porumb
Inventatori: John si Will Kellogg, frati si anteprenori

Cei doi frati au incercat sa fiarba cerealele si au lasat preparatul in oala timp de cateva zile. Rezultatul nu a fost cel mai fericit, dar dupa cateva incercari au aparut fulgii de porumb. Fulgii au devenit de nelipsit la micul dejun pentru multi dintre noi.

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiri-bizare

Top

Cauta-ti perechea