Stiri bizare

#cascat #cascat contagios

De ce este contagios cascatul

Fara indoiala, multi dintre noi am simtit pe propria piele cat de contagios este cascatul, insa cauzele pentru care acest gest este molipsitor abia recent au fost deslusite de oamenii de stiinta.

Cascatul este contagios intre oameni atunci cand nivelul de empatie al celui care priveste un om cascand este ridicat. Insa nu este vorba doar de empatie, de capacitatea de identificare, prin traire, cu experiente altor persoane. Nivelul de contagiozitate al cascatului a fost documentat in numeroase randuri de oamenii de stiinta.

Cascatul molipsitor are loc ca reactie fizica a unei persoane care vede, se gandeste sau aude pe altcineva cascand, fiind o diferenta enorma intre un cascat survenit astfel si unul aparut in mod spontan, pe fond de oboseala sau plictiseala. Si nu doar oamenii casca in mod spontan! Toate vertebratele, inclusiv serpii si soparlele, casca spontan.

Cand vine vorba de cat de contagios este cascatul in randul oamenilor, lungimea de unda emotionala este esentiala. Studii recente au demonstrat ca gradul de contagiozitate cascatului scade odata ce persoana care vede pe altcineva cascand inainteaza in varsta, imbatranirea scazand capacitatea umana de a empatiza cu altii.

Mai mult, cascatul nu este contagios pentru copii care nu au implinit inca varsta de patru ani, pentru ca ei inca nu pot empatiza. Totusi, fatul din uterul femeii insarcinate incepe sa caste inca de la 11 saptamani de dezvoltare. Pe de alta parte, copiii care sufera de autism nu se molipsesc de cascatul altora, iar formele severe ale bolii nu empatizeza deloc cu cei care casca in jurul lor. Mai mult, cascatul este mult mai putin contagios la persoanele care sufera de schizofrenie.

Citeste continuarea pe lyla.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiri-bizare

Top

Cauta-ti perechea