Stiinta & Tehnologie

#winmo #qwerty #ecran tacil #touchscreen #windows mobile #htc touch pro #sony ericsson xperia x1

VERSUS: Sony Ericsson XPERIA X1 vs. HTC Touch Pro

Cele doua terminale, Sony Ericsson XPERIA X1 si HTC Touch Pro, sunt doua smartphone-uri destul de asemanatoare din punct de vedere al specificatiilor tehnice.

Prin coincidenta, cele doua terminale se afla in tabere diferite, desi, XPERIA  este efortul comun a celor de la Sony Ericsson si a taiwanezilor de la HTC.

Caracteristicile lui XPERIA si Touch Pro

Sony Ericsson XPERIA si HTC Touch Pro sunt doua slidere care ruleaza sistemul de operare Windows Mobile 6.1 si dispun de ecran tactil si tastatura fizica QWERTY completa. HTC Touch Pro masora 102 x 51 x 18,1 mm si cantareste 165 g, adica un terminal mult mai robust decat Sony Ericsson XPERIA care masoara 110,5 x 52,6 x 17 mm si cantareste 145 g.

Cand vine vorba de infatisare lucrurile difera putin pentru ca terminalele sunt confectionate din materiale diferite. HTC Touch Pro are o carcasa din plastic, iar XPERIA din metal. Ecranele celor doua telefoane sunt ambele sensibile la atingere, dar bineinteles, intre XPERIA X1 si Touch Pro exista diferente.

HTC-ul are un ecran de 2,8 inch cu 65.000 de culori si rezolutie de 480 x 640 pixeli. Pe de alta parte, Sony Ericsson-ul are un ecran mai mare, de 3 inch, cu 65.000 de culori, dar o rezolutie mai mare de 800 x 480 pixeli. Ecranele au totusi o problema, ambele se descurca greu atunci cand lumina solara este directionata pe ele.

Tot legat de problema "corpului de telefon" este si elementul stylus, unde HTC Touch Pro isi primeste punctele cuvenite. Asa cum majoritatea PocketPC-urilor le ofera, stylus-ul lui HTC Touch Pro este camuflat in corpul telefonului. In plus este si magnetic si este tras inauntru. In schimb, stylus-ul lui Sony Ericsson, desi mai lung nu este magnetic.

D-pad-ul celor doi rivali este si el diferit. Sony Ericsson XPERIA are un D-pad format din opt butoane fizice, pe cand HTC Touch Pro are cinci butoane fizice. Din pacate pentru HTC Touch Pro, butonul de navigare are functii destul de limitate. Utilizatorul poate sa-l foloseasca pentru navigat meniul de imagini sau internetul, adica functii de zoom in si out, e-mail-uri si mesagerie pentru marirea scrisului, iar in player-ul muzical, butonul are functii de fast-forward si rewind.

La capitolul D-pad, Sony Ericsson XPERIA puncteaza pentru ca in afara de modul normal de navigare a butonului in patru directii, sus/jos/stanga/dreapta, acesta poate sa devina si un mouse optic. Mai mult decat atat sensibilitatea lui poate fi marita sau micsorata in functie de preferintele fiecarui utilizator in parte. Folosirea mouse-ului optic prin gesticularea cu degetul pe butonul fizic de navigare usureaza navigarea in meniul telefonului, dar din pacate reduce utilitatea ecranului tactil pe care XPERIA X1 il ofera.

Interfata de utilizator si mediu

Cand s-au lansat, atat HTC Pro cat si XPERIA au dus cu ele premiere in interfata de utilizator. Chiar daca TouchFlo 3D-ul a fost prezentat impreuna cu Touch Diamond, interfata a fost o premiera pentru companie.

In acest capitol, noutatea pe care o aduce XPERIA este interfata X-Panel. Aceasta se acceseaza din tasta cu aceeasi denumire din D-pad-ul telefonului. Aceasta interfata este una singura, dar creeaza impresia ca utilizatorul are mai multe la dispozitie. Fiecare panou aflat in mediu vine cu un wallpaper propriu cu shortcut-uri si meniuri aranjate diferit. Utilizatorul poate sa isi personalizeze singur panourile in functie de preferinte si poate sa descarce altele noi de pe internet.

HTC Touch Pro se bazeaza pe un procesor Qualcomm MSM7201A de 528 MHz, iar XPERIA X1 pe un Qualcomm MSM 7200 de 528 MHz, adica cele doua au procesoare sunt aseamanatoare. Pe de alta parte, HTC Touch Pro are memorie RAM de 288 MB si 512 MB memorie ROM, pe cand Sony Ericsson XPERIA are 256 MB RAM si 512 MB ROM.

La capabilitatile de stocare de date, Sony Ericsson XPERIA iese invingator. HTC Touch Pro-ul are 4 GB memorie interna fara posibilitate de upgrade, pe cand Sony Ericsson XPERIA vine in versiunea de 4 GB cu posibilitatea de upgrade de pana la 16 GB. Fiind telefoane cu ecran tactil, cele doua dispun si de tastatura virtuala tactila. In ambele cazuri, terminalul dispune de tastatura QWERTY.

Pentru ca telefoanele sa functioneze este nevoie de o baterie buna. In timpul testelor, acumulatorul lui HTC a cedat mai repede decat cel a lui XPERIA X1. Mai mult bateria lui Sony Ericsson are o rezistenta foarte buna chiar si la utilizate intensa (playback de muzica, Bluetooth activat, Wi-fi, navigare in retea 3G, etc). HTC Touch Pro are un acumulator standard Litiu-Ion de 1340 mAh, iar XPERIA baterie Li-Polimer de 1500 mAh.

Mesagerie si feature-uri

HTC Touch Pro suporta mesaje SMS, MMS, e-mail si mesaje instantanee. In tabara opusa, Sony Ericsson XPERIA duce in spate SMS-uri, MMS-uri, mesaje e-mail, mesaje instantanee si functii de push e-mail. Trimiterea mesajelor se face in acelasi fel, si atat HTC Touch Pro, cat si XPERIA X1 dispun de doua casute postale, una dedicata mesajelor SMS/MMS si alta e-mail-urilor.

Tot aici se poate vorbi si despre anumite feature-uri pe care cele doua terminale le poseda. Desi aici nu puteam pune un semn de egalitate sau cel putin de aproximativ egal, cele doua merita mentionate. Atunci cand utilizatorul efectueaza un apel telefonic si duce aparatul la ureche, atat Touch Pro-ul cat si XPERIA X1 isi vor bloca restul functiilor butoanelor pentru ca acea convorbire sa aiba in loc in conditii bune, fara apasari involuntare.

Tastatura QWERTY este si ea diferita in cazul terminalelor. Sony Ericsson XPERIA are butoanele aranjate in forma unei tastaturi standard Desktop (PC), pe cand cea a lui Touch Pro este ceva mai completa, aceasta avand taste dedicate pentru anumite actiuni ca trimiterea de SMS-uri si MMS-uri sau lansarea unui broswer de web. Totusi, tastarea cu XPERIA s-a facut mai usor si datorita delimitarii bune dintre taste, dar probabil si faptului ca telefonul este mai usor tinut in pana. HTC Pro Touch are butoanele limite intre ele, fara delimitari, iar tastarea se face mai greu.

Camere foto modeste


HTC Touch Pro are obiectiv foto de 3 MP cu autofocus, flash si capabilitati de captare video. Rezolutia maxima de captare imagini este de 2048 x 1536 pixeli. In tabara opusa, Sony Ericsson XPERIA vine cu o camera foto tot de 3 MP cu autofocus, flash, capabilitati de captura video si o trasatura mai speciala numita Touch Flash. Rezolutia maxima de captare imagini a lui Sony Ericsson XPERIA este tot de 2048 x 1536 pixeli.

Lentilele senzorului foto din HTC Touch Pro sunt usor adancita in carcasa telefonului, fiind mai greu tinta amprentelor, dar tot din aceasta cauza este si mai greu de curatat atunci cand se murdareste. Pe de alta parte, Sony Ericsson XPERIA are lentila la vedere care se murdareste mai usor de la amprente, dar este mai usor de curatat. Din pacate camera foto nu este pozitionata bine, iar utilizatorul are tendita de a acoperi senzorul cu degetele.

Capacitatile foto a celor doua modele sunt asemanatoare. In lumina naturala ambele telefoane se descurca bine, imaginile captate fiind de o calitate decenta. Sony Ericsson XPERIA reuseste sa reproduca culorile mult mai bine. HTC-ul in schimb are  tendinta de a aplica fotografiilor efecte de albastru sau verde. Totodata, zgomotul de imagine este mai bine tinut sub control de catre XPERIA.

Concluzia

Cateva lucruri au fost lasate deoparte si anume conectivitatea sau GPS-ul pentru ca atat in cazul lui HTC Touch Pro cat si in cel al lui Sony Ericsson XPERIA, nu difera. Este clar ca cele doua telefoane se aseamana foarte mult. Diferentele constau in imaginea celor doua si cateva mici detalii.

HTC Touch Pro va fi ales de cei care prefera terminalele mai robuste. In schimb Sony Ericsson va fi preferat de cei care doresc terminale mai compacte. Daca acest aspect nu este important s-ar putea ca anumite caracterisitici ca interfata de utilizator, raspunsul ecranului tactil, rezistenta acumulatorului, sa faca alegerea mai usoara.

Galerie foto cu Sony Ericsson XPERIA X1 si HTC Touch Pro

Galerie foto cu imagini captate de Sony Ericsson XPERIA X1 si HTC Touch Pro

Test video realizat cu Sony Ericsson XPERIA X1



Test video realizat cu HTC Touch Pro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea