Stiinta & Tehnologie

#masina #inmatriculare #bulgaria #romania #taxa

Taxa de prima inmatriculare trimite romanii in Bulgaria

Taxa de prima inmatriculare , care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011, va scadea inmatricularile din tara, romanii preferand sa-si inmatriculeze masinile second-hand in Bulgaria.

Noua varianta a taxei, propusa de Laszlo Borbely, ministrul Mediului, va aduce dublarea sumei de bani platita pentru inmatricularea motoarelor ce respecta standardul de poluare Euro 4 si triplata in cazul Euro 3.

Euro 5, motor care pana acum nu a fost taxat, nu va mai scapa de noua forma a taxei de prima inmatriculare.

"Taxa nu va face altceva decat sa scada numarul inmatricularilor, intr-o piata si asa puternic afectata de criza", afirma Marius Carp, seful dealerilor Dacia-Renault si fost director executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), citat de DailyBusiness.ro.

Taxa se aplica in in aproape toate tarile europene, singurele automobile scutite fiind cele ecologice sau cele cu standard de poluare Euro 6. Bulgaria nu va adopta insa taxa prea curand astfel ca romanii vor putea cumpara masini la un pret mai mic, la sud de Dunare.

Statisticile Politiei Rutiere, arata ca, in prezent, pe strazile Romaniei circula peste 100.000 de masini inmatriculate in Bulgaria, dar numarul ar putea creste semnificativ in 2011.

Cumparatorii trebuie sa se intoarca in Bulgaria pentru inspectiile tehnice periodice , insa masinile vor circula in Romania, crescand nivelul de poluare.

Proiectul de calcul pentru noua formula a taxei auto este inca in analiza la Ministerul Mediului. Surse citate de Gandul, sustin insa ca nivelul de va creste cu o treapta. Astfel, pentru masinile Euro 5 se va plati in general nivelul taxei platit in prezent pentru Euro 4, la Euro 4 se va plati o taxa in jurul celei percepute acum pentru Euro 3 si asa mai departe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea