Stiinta & Tehnologie

#studiu #activitati #sofer

STUDIU: Cele mai frecvente activitati care iti distrag atentia la volan

Trei din patru soferi au marturisit ca au mancat la volan , iar 63% din numarul total de respondenti ai unui sondaj au recunoscut ca au tipat la alt sofer in timp ce masinile lor se aflau in miscare.

Un studiu facut pe soferii din sase tari a relevat faptul ca o buna parte din acestia conduc cu o singura mana pe volan in timp ce efectueaza alte activitati. Tarile din care provin respondentii sunt Franta, Germania, Marea Britanie, Japonia, Rusia si Statele Unite ale Americii.

De la vorbit la telefon si mancat pana la certuri cu ceilalti soferi, respondentii acestui studiu i-au speriat pe cei de la Jabra, care au sponsorizat un studiu pentru a-si putea promova produsele mai bine. Compania Jabra produce unitati handsfree pentru a le permite soferilor sa conduca cu ambele maini pe volan in timp ce vorbesc la telefon.

Doar 32% din respondentii acestui sondaj folosesc un sistem handsfree pentru a vorbi la telefon atunci cand sunt la volan.

Indiferent cat de stricte sunt legile din zonele in care locuiesc acestia si de sistemele cu care sunt echipate masinile pe care le conduc, soferii isi pastreaza obiceiurile periculoase la volan. Mai mult decat atat, 35% din respondenti au marturisit ca isi schimba hainele atunci cand sunt la volan si masina este in miscare, iar 32% au declarat ca obisnuiesc sa isi aranjeze parul la volan. Cel mai propagat obicei la volan este de a consuma alimente, circa 72% din respodenti marturisind ca obisnuiesc sa manance atunci cand sunt la volan.

Al doilea obicei extrem de periculos dar intalnit si recunoscut de respondenti este cearta cu alti soferi in timp ce masinile lor sunt in miscare. Circa 63% din respondenti au recunoscut ca au tipat cel putin odata la un alt sofer in timp ce conducea, cel mai ridicat procent din soferii violenti la volan fiind intalnit in Franta.

Japonezii au problem cu dispozitivele electronice in timpul sofatului si aranjatul parului sau al machiajului, dar si cu jocurile video sau dispozitivele utilizate pentru redarea muzicii. Soferii britanici par sa fie cei mai constienti de pericolul pe care il reprezinta conducerea unui vehicul fara a fi atenti.

Cinci procente din soferii intervievati au recunoscut ca au jucat jocuri video la volan, iar 13% din soferi s-au machiat atunci cand conduceau. Tot cinci procente din soferii intervievati au marturisit ca s-au barbierit atunci cand erau la volan, iar 10% din soferi au citit reviste sau ziare atunci cand masina lor era in miscare. Aproape 30% din soferii intervievati au sarutat pasagerul din dreapta atunci cand conduceau, iar 28% din respondenti au trimis si citit mesaje SMS atunci cand erau la volan, iar 12% chiar au scris si citit e-mail-uri la volan.

Cititi mai multe pe Automarket.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea