Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson Z530, un gadget elegant si usor de folosit

Sony Ericsson a lansat Z530, ultima inventia care a intrat pe piata. La prima privire, Z530 si W300 sunt foarte asemanatoare pentru ca exact aceleasi dimensiuni, dar W300 are mai multe calitati si un ecran mai bun. Z530 pare a fi primul mobil oficial care are in componenta un micro stick de memorie (M2). Avantajul Z530 este pretul foarte scazut.

Atuuri:

• Foarte mic si usor
• Design elegant
• Constructie solida
• Slot pentru cardul de memorie
• Pret accesibil

Dezavantaje:

• Ecran cu rezolutie mica
• Camera slaba
• Nu are radio FM
• Designul tastaturii este controversat
• Stickul de memorie este inca foarte nou si fara popularitate

Modelul Z530 vine sa umple un spatiu gol pe piata larga a telefoanelor cu preturi mici. Designul telefonului va atrage in mod sigur femeile dar de indata ce vor deschide clapeta isi vor da seama ca nu e tocmai ce si-au dorit. Telefonul a fost creat pentru a inlocui modelul Z520 si in comparatie cu acesta ofera o serie de noi avantaje. Ecranul foloseste o noua tehnologie UBC si functioneaza pe 65K de culori. Este dotat de asemenea cu un slot pentru cardul de memorie si mult mai multa memorie interna.



Sony Ericsson Z530



Prima impresie despre Sony Ericsson Z530 a fost ca telefonul pare surprinzator de solid in ciuda infatisarii plastifiate. In timpul perioadei de testare nu am auzit nici un scartait al carcasei sau vreun semn de slabire a incheieturilor. Platicul mat de pe fata si spatele telefonului este foarte placut de asmenea. Iti da o senzatie placuta de siguranta, si nu raman amprente pe suprafata. Partea proasta este ca are tendinta ce a aduna broboanele de sudoare lasate de mana utilizatorului. Acest lucru poate fi un pic cam confuz pentru ca suprafata telefonului va arata jilava.

Dragut si micut

Z530 este un telefon relativ mic pentru clasa din care face parte. Dimensiunile sunt de 90 x 47 x 24 mm si cantareste 93 de grame. Odata deschida clapeta, dimensiunea telefonului da posibilitatea unei functionalitati maxime din cauza proportie bine alcatuite. Mecanismul de deschidere functioneaza foarte bine si nu are trebui sa va puna probleme. Exista si o optiune in meniu de a adauga operatiei de deschidere a clapetei telefonului, un sunet polifonic.



Z530 tinut in mana



Nu sunt prezente foarte multe lucruri pe exteriorul telefonului. Sigla Z530i este localizata pe o placuta de metal inconjurata de plastic. Cel de-al doilea display al mobilului se afla exact sub aceasta sigla. Pe parte de sus este pozitionata camera si oglinda. La Z530 lentila camerei nu are protectie. Telefonul este oferit in trei combinatii de culori: negru, gri si rosu .


Z530 vedere din toate partile



Nu exista nici un buton sau clapa pesntru a deschide caseta bateriei. Trebuie sa te folosesti de unghii pnetru a face aceasta operatie. Cand vei reusi sa o deschizi vei da peste bateria pe lithium, simul si slotul pentru cardul de memorie in dreapta.


Sub clapeta bateriei • slotul pentru cardul de memorie



Partea stanga a telefonului are doua elemente semnificative. Primul este butonulo de volum (care daca este apasat in timp de mobilul este inchis, iti va da informatii despre starea bateriei), si al doilea, in partea stanga jos, este semnul care itri indica unde este localizat cardul de memorie. Partea dreapta a telefonului este populata doar de receiverul pentru infrarosu. Sigla Sony Ericsson ascunde antena iar partea de jos a telefonului este dotata cu un supot pentru casblul de transfer date.


Confortabil? Aproape

Designul tastaturii pentru Z530 este foarte interesant. Tastele sunt facute sub forma unor sfere care se intersecteaza. Acest gen de tastatura este foarte buna pentru a scrie mesaje si butoanele sunt usor de distins. Dar celelalte parti ale tastaurii au cateva lipsuri. Tastele din partea de sus sunt prea mici si constructia telefonului nu-ti permite sa te accesezi foarte usor. Stickul din centru si butonul principal al tastaturii pot fi de asemenea foarte usor confundate.



In partea de jos a tastaturii se afla butonul pentru meniu si cel de oprire a mobilului. Sunt amandoua atat de micute incat se pot folosi foarte greu. In ceea ce priveste butonul de oprire, el nu este atat de important pentru ca se presupune ca nu va fi folosit foarte des. Butonul de meniu. Pe de alta parte este foate folositor pentru ca iti afiseaza scurtaturile catre diferitele sectiuni ale meniului, dar datorita marimii sale aproape indetectabile nu credem ca va fi foarte popular printele utilizatori.
Luminarea pe timp de noapte a tastaturii nu este una dintre cele mai reusite. Lumina este portocalie si nu reuseste sa acopere intreaga tastatura. Totusi designul butoanelor te va ajuta sa le descoperi si pe intuneric.



Lumina soarelui nu mai este o problema

Ecranul extern este surprinzator de dragut. Destul de ciudat, fata de mobilele anterioare, acesta este monocromatic. Totusi, datorita combinatiei de negru si portocaliu , cel de-al diolea display al Z530 este foarte bine pregatit chiar si pentru o lumina foarte puternica. Cand este activ, acest display arata informatii despre starea retelei, a bateriei si functiile ce sunt active: ora, data, etc. Bineinteles ca ca poti afla foarte usor identitatea celui care te-a sunat si alte informatii despre apelurile ratate. Cand este inactiv, displayul poate fi setat ca afiseze un imens ceas digital. Daca asculti o melodia, ecranul iti va afisa informatii despre aceasta: durata, artistil si numele melodiei.

Tare si clar

Sony Ericsson Z530 are o axcelenta acoperire de retea. Tonalitatea conversatie nu este foarte inalta dar se mentine la un nivel normal. Speakerul nu este foarte puternica si ca atare nu poate produce un sunet foarte clar. Atunci cand este bifata optiunea de “loud”, discutam despre cu totul altceva. Atunci se comporta foarte bine si reda sunetele cu fidelitate fara alte zgomote nedorite.

Aceeasi veche interfata

Interfata pentru utilizator a acestui telefon nu este o noutate. Meniul principal este o matrice cu patru randuri si trei coloane populate de icoane. Cand te deplasezi spre alta icoana, va face zoom pe aceasta. Submeniurile pot fi vizualizate fie ca lista fie ca sectiuni. Butonul de meniu afiseaza trei sectiuni: (1) Evenimente recente, (2) Lista de shortcuts, (3) Bookmarks.


Meniuri si submeniuri • inchidere/schimbare de profil a meniului



Telefonul este dotat cu o memorie interna de 24MB. Cardurile de memorie va imbogati aceasta trasatura dar deocamdata sunt destul de greu de gasit pe piata.
Exista patru teme preinstalate pe Z530. Schibarea temei va schimba doar culorile interfetei si wallpaperul. Tema default este albastru deschis, cu un wallpaper static.

Agenda rapida si functionala

Agenda de la Sony Ericsson Z530 este foarte bine facuta si usor de folosit. Capacitatea maxima este de 1000 de contacte ce poti fi organizate fie dupa nume , fie dupa prenume, sau dupa grup. Cand vrei sa adaugi un contact, iti va aparea un meniu cu sectiuni. Prima este pentru nume si numar, a doua pentru email si site, a treia pentru imagine si ton de apel iar cea de-a patra este pentru informatii personale cum ar fi: compania, strada, orasul, statul, codul postal, tara. Ultima sectiune este pentru informatii aditionale si data nasterii. Cand vei adauga o data de nastere, vei fi intrebat daca vrei sa o transferi si in calandar, ceea ce poate fi foarte folositor.
Interfata agendei afiseaza pana la cinci contacte in acelasi timp. Cautarea in agenda telefonului se poate face fie litera cu litera sau cautan prima litera a contactului. Sincronizarea telefonului este foarte buna.

Inregistrarile apelurilor sunt simple

Meniul de apuluri poate fi acesat apasand butonul din stanga. Este alcatuit din patru sectiuni. Prima iti afiseaza apelurile recente si are o capacitate maxima de 30 intrari. Cea de-a doua este pentru apelurile primite, iar cea de-a treia este pentru numere formate. A patra sectiune este dedicata apelurilor ratate.


Navigare prin inregistrari



Maniacii SMS-urilor nu vor fi dezamagiti

Sony Ericsson Z530 poate trimite mesaje ce contin text, imagini sau mesaje vocale, precum si emailuri. Editorul pentru SMS este simplu si usor de folosit. Iti afiseaza numarul caracterelor. Cand vei depasi numarul caracterelor permise pentru un mesaj, iti va afisa un avertisment de trecere in al doilea SMS. Compunerea mesajului poate fi asistata de un dictionar T9. Editorul iti permite adaugarea de imagini, sunete, melodii, animatii, putand astfel crea mesaje MMS.


Citire SMS• editare SMS



Cand vei citi mesajul, acesta va fi afisat in 5 linii. In partea de sus a ecranului este afisat numarul expeditorului, ora si data la care a fost primit mesajul. Mobilul este dotat de asemenea cu o optiune My Friends ce seamana foarte mult cu mesajele instant dar depinde de retea. Toate mesajele primite, indiferent de felul lor, sunt depozitate in Inbox. Doar emailurile au alta locatie in care sunt salvate. Clientul de email este tipic pentru mobilele recente de la Sony Ericsson. Poti trimite atasamente si poti chiar instala mai multe conturi de email.

Sunet de calitate

Z530este dotat cu niste trasaturi minunate atat pentru muzica cat si pentru fisierele audio. Fisierele sunt organizate dupa numele artistului sau al melodiei si exista chiar si un playlist. Fisierele video nu pot fi accesate full screen. Media Playerul va rula intotdeauna in spatele celorlalte aplicatii si va putea functiona chiar si atunci cand mobilul este inchis. In general, aplicatia este intuitiva si usor de folosit. Sunetul are o calitate buna dar din pacate mobilul nu capteaza undele radio FM.

Veriga cea mai slaba

Telefonul este echipat cu o camera VGA. Exista un meniu care creste rezolutia acesteia pana la 1.3 megapixeli dar aceasta rezolutie este interpolata, ceea ce inseamna ca software-ul doar intinde imaginea reala pentru a ajunge la acele dimensiuni. Interfata camerei este foarte plata. Vei avea afisat numarul curent de fotografii pe care le mai poti face pana cand memoria va fi plina. Meniul iti da posibilitatea sa iti alegi marimea fotografiei, efectul aplicat si sa alegi daca vrei sa activezi sunetul.

Sincronizare instanta cu PC-ul

Z530 este prevazut cu GPRS Class 10 pentru transferul rapid de date. Pe deasupra este prevazut si cu tehnologie Bluetooth, infrared si mufa USB. Sincronizarea agendei, trensferul de date, etc. se face foarte repede si usor. In afara de Bluetooth mai exista inca o posibilitate de a-ti conecta mobilul la calculator, folosind un cablu USB.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea