Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson W950 - playerul muzical de nota 10

Modelul sony ericsson W950 vine ca o completare la seria walkman-elor celor de la Sony Ericsson. Este un telefon mobil inteligent bazat pe sistemul de operare Symbian 9.1 UIQ 3.0 cu un design extrem de atragator. Desi nu este echipat cu o camera foto , iubitorul de muzica are de ce sa se bucure: o capacitate de 4GB precum si tastele speciale pentru multimedia. Touchscreen-ul urias TFT cu rezolutie QVGA este un alt motiv pentru care pasionatii de telefoane mobile ar trebui sa aleaga acest model. Se pare ca W950 intentioneaza sa ia cu asalt primul loc pe piata telefoanelor dotate cu playere muzicale.



Caracteristici esentiale:

*Spatiu de stocare de 4GB;
*Walkman MP3 player si stereo FM radio cu RDS;
*Taste speciale pentru multimedia;
*Suport 3 D;
*Sistem de operare Symbian 9.1 cu interfata pentru user UIQ 3.0;
*Touchscreen cu rezolutie QVGA;
*Bluetooth 2.0 cu profil A2DP, port infrarosu si usb 2.0
*Echipat cu un jack adaptor audio de 3.5 mm;

Principalele dezavantaje:

*Nu are camera foto;
*Nu are Wi-Fi;
*Nu are slot pentru card de memorie;
*Nu are suport EDGE;
* tastatura extrem de incomoda;

Sony Ericsson W950 pare a fi cel mai bun telefon cu player muzical. Memoria sa interna de 4GB este suficienta pentru a stoca toate melodiile preferate. De laudat este adaugarea unor taste speciale pentru muzica care prind viata atunci cand playerul este pornit.

Desi capacitatea de 4G ar putea sa duca cu gandul la Nokia N91, de fapt handsetul Nokia are mai mult de oferit decat o camera de 2 megapixeli si Wi-Fi. Cu toate acestea, N91 este cu mult mai mare si cantareste cu 50 g mai mult.

Pachetul Sony Ericsson W950 include un cablu USB si o pereche de casti stereo dotate cu telecomanda si cu un jack de 3.5 mm. Insasi telecomanda este un adaptor pentru jack.



W950 are o constructie solida si o carcasa solida din plastic mat, imbinand culoarea argintie si cea portocalie. Astfel culoarea portocalie ce definea walkman-ul pana acum a fost readus in atentie, dupa ce multe din modelele anterioare de telefoane cu player renuntasera la acest element.

Masurand 106 x 54 x 15 mm, W950 ar putea fi incadrat in categoria telefoanelor compacte, desi de fapt este destul de subtire. O explicatie ar fi absenta camerei foto. Grosimea sa ajuta utilizatorul sa poata utiliza cu usurinta Jog Dial-ul cu o singura mana. Un lucru demn de retinut este ca, in afara de penita, acesta este singura modalitate de a naviga prin interfata.

Similar cu modelul Sony Ericsson P990, Jog Dial-ul nu mai poate fi folosit in cinci directii precum modelul Sony Ericsson P910. Singurele directii care sunt disponibile sunt "Sus", "Jos" si "Apasare". Credem ca Jog Dial-ul cu 5 directii a fost un mijloc de navigare excelent , renuntarea la doua functiile sale fiind un motiv de dezamagire pentru cei care deja l-au testat.

Acum, in afara de Jog Dial, partea stanga a carcasei e prevazuta doar cu un buton Back, folosit pentru a iesi din meniul current. Tot in partea stanga este locul unde este atasata penita, intr-un slot special creat in carcasa telefonului.

Partea dreapta a telefonului este dotata cu o tasta pentru volum precum si un buton Stop/Play pentru playerul muzical.

Partea de sus a carcasei incorporeaza butonul On/Off si portul infrarosu in timp ce in partea de jos beneficiaza de Fast Port, utilizat pentru incarcare si pentru conectarea la casti.




Peste 10 ore de muzica…

Telefonul este echipat cu un acumulator standard Sony Ericsson BST-33 Lithium-Polymer cu o capacitate de 900 mAh. Potrivit specificatiilor producatorului, timpul standby poate ajunge la 250 de ore in retelele UMTS, ba chiar la 340 de ore in retelele GSM. Bateria tine suficient de mult, putand fi ascultate peste 10 ore de muzica.

Slotul pentru cardul SIM se afla in partea de sus. SIM-ul se introduce foarte simplu, iar cand este nevoie sa fie scos, trebuie indepartat dispozitivul metalic, care patrunde in slot.

Touch screen de 2.6’’

Panoul frontal este cel care starneste cel mai mare interes. El este in mare parte ocupat de un touchscreen de 2.6’’. Deasupra se afla un difuzor utilizat in convorbirile telefonice, evidentiat prin culoarea portocalie. In afara de display, se mai gaseste logo-ul Walkman precum si tastatura.



Tastatura

Tastatura este inovatoare atat in ceea ce priveste tehnologia cat si din punct de vedere al design-ului. Butoanele sunt inaltate insa au o buna reactie la tastat. Fiecare tasta are o mica iesitura care te ajuta sa lucrezi cu tastatura fara a te mai uita la ea.

Interesant este faptul ca W950 este nu exista conventionale de navigare. Navigare prin meniu este dusa la bun sfarsit cu ajutorul penitei sau cu ajutorul Jog Dial-ului si a butonului Back. Tastatura duce lipsa clasicelor butoane pentru receptionarea sau incheierea apelurilor. In lipsa lor, trebuie sa apelati fie la Jog Dial fie la touchscreen. Un mare merit al touchscreen-ului este acela ca poate fi folosit pentru functiile sale de baza fara a mai apela la penita: cu o simpla apasare cu degetul se vor accesa cele cele mai importante taste de pe ecran, care, in acest scop, au fost proiectate mult mai mari.

Tasta speciale multimedia

In afara de tastele normale alfanumerice, exista o tasta speciala pentru player, insemnata in partea stanga cu logo-ul Walkman si o tasta de corectie C in partea stanga. Tastele alfanumerice au un fundal luminos alb, in vreme ce tasta cu logo-ul Walkman precum si C-ul fiind luminate portocaliu.

Atunci cand este pornit playerul, un nou rand de taste este iluminat. Este vorba de cele trei butoane Multimedia: REW, STOP/PLAY si FFW.



Tastatura pare in regula atunci cand tastezi mai incet si te asiguri ca ai apasat fiecare buton suficient de puternic. Problema intervine atunci cand scrii mesajele la viteza normala, manipularea tastaturii dandu-ti multe dureri de cap. Designul inovator al tastelor nu face decat sa scoata in evidenta acest mare inconvenient. Daca te grabesti sa scrii un mesaj, acesta va fi cu siguranta plin de greseli cauzate de aceasta problema.

Telefonul este comod pentru a fi utilizat zi de zi si iti ofera siguranta atunci cand este tinut in mana. Milimetrii in plus in latime nu fac decat sa te ajute sa tii mult mai bine telefonul in mana. In afara de problema ivita la tastarea unui mesaj, putem spune ca este unul dintre cele mai bune telefoane recomandate pentru a fi folosite in mod frecvent.

Display-ul tip touchscreen este foarte mare avand o diagonala de 2.6”. El suporta 262.000 de culori si functioneaza la rezolutie QVGA(240x 320 pixeli). Din pacate, vizibilitatea nu este tocmai buna atunci cand acesta este expus la lumina soarelui.



In ceea ce priveste semnalul, W950 ofera o puternica receptie, astfel ca in timpul convorbirilor telefonice testele au aratat ca nu exista nici un fel de probleme. Atentionarea prin vibratii este la un nivel mediu, iar volumul soneriei este mai mult decat sufficient incat sa auzi telefonul atunci cand te afli pe o strada aglomerata.

Interfata de zile mari

Interfata telefonului este UIQ 3.0, este ajutata de penita care face usor accesul prin meniuri, sistemul de operare find Symbian OS 9.1. Pe langa ceas, data, indicatoarele de semnal si de baterie , modul standby ofera utilizatorului un screen cu design modern avand posibilitatea a personaliza bara care contine icoanele pentru navigare rapida. Screen-ul afiseaza calendarul curent al evenimentelor, mesaje si e-mailurile primate, apelurile ratate, etc. El poate fi direct accesat tastand Jog Dial-ul.

Din fabricatie, tastele de navigare rapida permit accesul la calendar, agenda telefonica, browserul de internet, mesajele primate si meniul principal. Iconitele poti ti selectate cu ajutorul penitei, dar si cu ajutorul degetului, dimensiunile lor mari permitand acest lucru.

In standby, exista doua meniuri de tip pop-up. Primul poate fi accesat apasand tasta More, iar al II-lea poate fi deschis prin apasarea cu penita a triunghiului din coltul de sus al ecranului.

Primul meniu ofera posibilitatea activarii conexiunii, schimbarea volumului, vizualizarea starii telefonului, precum si posibilitatea de a filtra apelurile primite. Al II-lea meniu iti permite accesul la cele mai importante optiuni. De exemplu, se poate activa conexiunea prin bluetooth si prin infrarosu, se poate efectua un apel, se poate adauga un nou numar de telefon in agenda. In plus, se poate permite accesul la ceasul dual zonal.



Telefonul se mai poate lauda si cu modul de functionare Flight, care poate fi activate fara a mai fi nevoie de repornirea aparatului. Chiar si atunci cand, dintr-un anumit motive, trebuie sa inchizi telefonul, exista o optiune prin care esti intrebat daca vrei ca aparatul sa porneasca direct in modul Flight.

Meniul telefonului

Meniul principal al telefonului Sony Ericsson W950 iti da posibilitatea sa vizualizezi icoanele in doua moduri diferite.

Interfata telefonului poate fi personalizata cu ajutorul diverselor teme grafice. Este de recomandat sa folositi setarea din fabricatie cu tema portocalie Walkman, care extreme de placuta ochiului. Asta nu inseamna ca nu puteti folosi si alte teme grafice, unele dintre ele fiind preinstalate, iar multe altele putand sa fie descarcate de pe internet, dupa ce telefonul va fi disponibil pe piata.



Agenda telefonica extinsa

Sony Ericsson W950 ofera o agenda telefonica extinsa, pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor. Ea poate stoca un numar nelimitat de numere de telefon. Puteti alege sa filtrati contactele din agenda in functie de grupuri sau locatie sau puteti sa le separate in directoare separate pe care le veti folosi ulterior. Filtrul din setarile initiale arata numerele copiate in memoria telefonului.

Exista foarte multe detalii pe care le puteti adauga unui contact din agenda telefonica: mai multe numere de telefon si adrese de e-mail, functia persoanei respective, adresele de la service sau de acasa, comenzi vocale pentru numere de telefon individuale de contact, asocierea unui ton de apel si a unei imagini cu o anumita persoana din agenda telefonica. Exista un camp in care poate fi trecuta si data nastere a persoanelor , care este transferata in calendar. Pentru a personaliza si mai mult meniul, userul are posibilitatea de a adauga si alte campuri.

De asemenea, pentru fiecare contact se pot adauga cateva insemnari. Marimea literelor poate fi ajustata dupa preferinta utilizatorului.



Efectuarea apelurilor

Exista doua optiuni cu care vine acest model in ceea ce priveste gestionarea apelurilor telefonice. Prima reprezinta o setare a telefonului care trimite un SMS cu text predefinit dupa ce ai respins un apel telefonic.

A doua este aceea de a stoca automat memoria telefoanelor care trebuiesc date de fiecare data dupa ce respingi un apel. In cazul in care ati ales aceasta optiune, puteti seta in cate minute dupa apelul refuzat, un semnal sonor sa va atraga atentia asupra telefoanelor pe care trebuie sa le dati.

Dar cand vine vorba sa scrieti un mesaj…

In privinta mesajelor, W950 ofera o multitudine de noi oportunitati. Puteti introduce un text cu tastatura numerica in obisnuita metoda Multi-Tap, puteti utilize tastatura virtuala QWERTY cu ajutorul penitei sau scriind pur si simplu cu penita pe ecran.

Puteti activa tastatura virtuala, ori de cate ori aveti nevoie, ba chiar utilizarea sa este recomandata, fiind extrem de usor de folosit , oferind in plus mai multe tipuri diferite de layouturi. Sony Ericsson W950 ofera o versiune extinsa a dictionarului T9, cu ajutorul caruia puteti adauga propriile voastre cuvinte, el putand memora chiar si mesaje intregi.

Meniul de mesaje cuprinde toate mesajele intr-o singura rubrica. Tipurile de mesaje suportate sunt SMS, EMS, MMS, email si feed-urile RSS., cea din urma fiind disponibila cu intermediul unei aplicatii speciale. Daca vreti sa va exprimati cat mai bine sentimentele si nu stiti cum, nu va faceti griji!. O lista numeroasa de emoticonuri va sta la dispozitie.



Clientul e-mail nu este aplicatie separata in adevaratul sens al cuvantului. Are optiuni extensive insa este mult mai usor sa-l setati sa lucreze cu contul vostru de e-mail. Suporta protocoale POP3,IMAP si SMTP.

Scrierea unui e-mail este la fel de simpla ca si cea a unui SMS. De obicei, clientul downloadeaza doar titlurile e-mail-urilor , insa puteti seta ca intreg mesajul sa fie copiat daca nu depaseste un anumit numar de kilobiti.

Memoria telefonului

Telefonul are o memorie flash de 64 MB si o memorie de 64 MB RAM in afara celor 4 GB, memoriile fiind separate. Din pacate, nu mai poate fi adaugat un alt card de memorie. Modelul W950 ofera un manager de fisiere foarte bine pus la punct. El este compus din doua partii: prima arata directoarele din memoria telefonului, iar cealalta indicand fisierele si directoarele existente in memoria de 4 GB. Puteti insemna o mai multe fisiere sau directoare, putand ulterior sa le copia, muta sau trimite catre o alta unitate de stocare a informatiei. Exista suport total pentru protectia de DDM(Digital Right Management), ea putand fi aplicata tuturor fisierelor multimedia: audio, video, imagini. Imaginile se pot vizualiza in doua moduri: normal si fullscreen.



Sa nu uitam nici de walkman…

Playerul muzical este, in linii mari, acelasi ca si cel folosit de toata seria telefoanelor Sony Ericsson cu walkman. Sony Ericsson W950 se lauda cu unul dintre cele mai avansate playere muzicale pe care le-am vazut vreodata la un telefon mobil. Suporta playlist-uri cu optiuni de tip shuffle si loop, in acelasi timp oferind un egalizator cu setari prestabilite din care nu trebuia sa lipseasca nici populara functie MegaBass. Utilizatorul poate manui foarte usor acest instrument si datorita butonului special muzical ce face parte din seria tastelor multimedia. Tasta devine activa imediat dupa ce playerul a fost pornit.



Printre inovatii putem remarca cateva vizualizari animate ale background-ului. Un mod inedit de a sorta muzica este utilizarea unor calificative pentru piese care pot fi asociate unei anumite stari de spirit. Astfel, dupa adaugarea unei anumite stari de spirit a melodiilor dvs. puteti filtra cantecele si le puteti asculta intr-o anumita ordine, in functie de dispozitia pe care o aveti.



Playerul ofera de asemenea si functia de ceas desteptator, el putand fi programat sa inchida/deschida dupa un anumit interval de timp. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui player este faptul ca se poate naviga printre melodiile din playlist cu ajutorul Jog Dial-ului.

Difuzorul extern precum si pereche de casti cu care vine playerul ofera o calitate extraordinara a sunetului. Totusi, atunci cand se asculta muzica la difuzor se simte lipsa bass-ului. Problema nu este insa intalnita si cazul castilor. Playerul video ofera aplicatii de baza. O particularitate o constituie faptul ca puteti viziona clipurile favorite in modul ‘’peisaj’’ pe tot ecranul. Potrivit datelor producatorului, puteti viziona fara niciun fel de problema fisiere video la rezolutie VGA, la 30 fps, lucru mai mult decat sufficient pentru a urma un videoclip sau chiar un film. Formatele video pe care playerul le suporta sunt: 3GPP, MP3, AAC+, MPEG-4, Real Audio 9 si RealMedia.

W950 este echipat si cu un radio FM cu suport RDS care poate memora pana la 20 de posturi radio. Daca postul de radio are transmise de tip RDS, el va fi inregistrat in memoria telefonului cu numele sau. Setarile egalizatorului precum si functia de ceas desteptator este disponibila si pentru radio-ul FM. Acest lucru face ca si aceasta aplicatie radio sa fie considerata una dintre cele mai bune pe care le-a cunoscut istoria telefoniei mobile.



Conectivitatea – un alt atu

Atunci cand vine vorba de conectarea telefonului la alte medii, avem mai multe variante: portul infrarosu, cablul USB sau optiunea Bluetooth 2.0 Tehnologia Bluetooth-ului permite recunosterea profilului A2DP cu ajutorul caruia puteti atasa o pereche de casti Bluetooth stereo pentru a asculta muzica. Sincronizarea cu PC-ul sau cu alt server cu ajutorul SyncML functioneaza ireprosabil.

In afara de infrarosu si Bluetooth, W950 poseda tri-band GSM/UMTS(GSM 900/1800/1900) precum support GPRS pentru trasferuri rapide de date in retele care nu sunt 3G. Din pacate, semnalam lipsa suportului EDGE.

Telefonul este dotat cu browser-ul web Opera 8.0, cunoscut drept unul dintre cele mai bune instrumente de navigat pe internet pentru telefoanele mobile. El suporta HTML, XHTML, JavaScript, precum si protocoale de securitate CSS , TSL si SSL .



Userii pot alege intre modurile ‘’portret ‘’ sau ‘’peisaj’’ , precum si intre vizualizare normala cu scroll bar si vizualizare tip fullscreen. De retinut este faptul ca browser-ul web care vine cu sistemul de operare Nokia Symbian si a III-a varianta a interfetei S60 vine sa usureze extrem de mult munca utilizatorului.

W950 e capabil si de multe alte lucruri

Optiunea pentru alarma este mai mult decat satisfacatoare. Puteti seta pe post de alarma un sunet de apel, un sunet specic de alarma sau puteti programa telefonul sa va trezeasca pornind pe frecventa postului radio preferat.

Functionalitatea aplicatiilor calendarului este la un nivel ridicat. Puteti alege intre mai multe tipuri de vizualizare: lunara, saptamanala, zilnica. Toate evenimentele pe care le puteti memora sunt ‘’Intalnire’’, ‘’Aducere aminte’’, ‘’Toate evenimentele zilei’’ si ‘’Aniversare’’.

Zilele de nastere pot fi inregistrate la
sectiunea "Aniversare", evenimentele fiind reamintite automat in fiecare an.



Asemeni altor modele de Sony Ericsson,aveti la dispozitie alte doua aplicatii care va ajuta sa va organizati agenda dvs. zilnica: aplicatiile “Sarcini” si ‘’Notite’’. Aplicatia ‘’Sarcini’’ permite sa introduceti scurte notite care nu necesita setari suplimentare. Aplicatia ‘’Notite’’ da posibilitatea memorarii unor scurte notite Intereant este faptul ca aceste notite pot fi stocate si sub forma scrisului de mana. In metoda normala de introducere a datelor este disponibil modul text predictiv.

Sony Ericsson W950 ofera de asemnea un calculator cu design modern, un convertor de unitati precum si posibilitatea de a inregistra sunete. Timpul de inregistrare a sunetului depinde doar de memoria disponibila a telefonului. Sony Ericsson a decis sa nu renunte la functia MusicDj intalnita la toate modele sale, functie care permite userului sa isi creeze propriile sonerii polifonice. Din motive necunoscute, aplicatia VideoDJ, prezenta la modelele mai recente ale celor de la Sony Ericsson lipseste.



Vom spune cateva lucruri si despre Task Manager care considerata o aplicatie separate desi este integrata in totalitate in sistemul de operare. Iconita Task Manager se gaseste in coltul din dreapta sus al ecranului telefonului. Din pacate, iconita este asa de mica incat nu poate fi accesata decat cu ajutorul penitei.

Aplicatia are doua tab-uri. Primul iti permite se vezi de fiecare data cand deschizi Manager-ul scurtaturile catre meniul principal, meniul de activitati precum si accesul la cele mai recent folosite aplicatii. Al doilea tab al Task Manager-ului contine toate aplicatiile care ruleaza in acel moment si permite inchiderea lor extrem de usor.

Din pacate, W950 nu are preinstalate aplicatiile Quickoffice, care permit deschiderea si editarea documentelor in MS Word, MS Excel si MS PowerPoint. Este un mare dezavantaj cu care vine acest model, in conditiile in care aveti nevoie sa lucrati in Office. Desigur, puteti instala ulterior pachetul Office insa va trebui sa scoate bani din buzunar pentru aceasta "distractie".

Ne relaxam si cu niste jocuri

Sony Ericsson W950 vine cu doua jocuri preinstalate Primul este jocul QuadraPop, asemanator celebrului Tetris, intalnit, de altfel, la majoritatea telefoanelor Sony Ericsson. Totusi, nu trebuie sa trecem cu vederea interfata imbunatatita prezenta la modelul W950. Al doilea joc este Nightclub Empire, un joc de tip tycoon care iti permite sa iti deschizi un club de noapte, pe care apoi il gestionezi dupa bunul plac.



Aprecieri finale

La capatul acestei descrieri a modelului Sony Ericsson W950 putem trage si cateva concluzii. Este un bun telefon si un bun player muzical. Bineinteles, in cazul in care daca nu doriti sa faceti fotografii cu el si nu prea scrieti multe mesaje. Ecranul urias ar fi trebuit conectat la tehnologia Wi-Fi, insa acest lucru ar fi dus la cresterea destul de mare a pretului aparatului.

Optiunea de a cumpara sau nu Sony Ericsson W950 va apartine in totalitate. Un lucru este sigur. Daca va doriti un telefon cu player muzical de nota 10, W950 este printre cele mai bune solutii existente in prezent pe piata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea