Stiinta & Tehnologie

#sony ericsson w902 #walkman #telefon mobil #muzica

Sony Ericsson W902 Review

Acest telefon are o scurta istorie peste hotare, dar la noi abia isi face simtita prezenta si asta dupa anuntul oficial din luna iulie. Sony Ericsson W902 poate fi cumparat acum si din magazinele noastre.

Noul telefon este un candybar muzical din seria Walkman si s-a lansat alaturi de alte trei telefoane, modelele W595 si S302 si F305, ultimul dintre ele fiind din seria de telefoane/console de joc (Fun & Games).

Cum arata un candybar

sony ericsson w902 masoara 110 x 49 x 11,7 mm si cantareste 99,8 grame. In acest caz partea frontala va fi ocupata de ecran, D-pad si tastatura. Ecranul acestui telefon este de 2,2 inch, are 256.000 de culori si rezolutie de 240 x 320 pixeli. Deasupra lui gasim o sigla Sony Ericsson si difuzorul, camera VGA pentru teleconferinte si senzorul de lumina.

Sub ecran avem D-pad-ul telefonului. Acesta este alcatuit din trei butoane mari circulare, segmentante intre ele pentru a defini fiecare tasta cu o alta functie. Primul rand de butoane ale D-pad-ului corespund submeniurilor Media (stanga), Menu (centru) si Contacts (dreapta). Sub ele se afla tastele de apelare (stanga) si de respigere/terminare apel (dreapta), iar sub ele un buton de shortcut-uri si tasta C (Cancel).

Intre acest butoane se afla si butonul de navigare/OK cu patru directii, fiecarei directie fiindu-i desemnata un alt shortcut. Astfel, partea stanga a butonului de navigare te trimite in mesagerie, partea dreapta poate fi personalizata dupa placul fiecarui utilizator in parte, partea de jos te trimite in agenda personala de contacte, iar cea de sus in calendar.

Tastatura lui Sony Ericsson W902 este standard alfanumerica, cu butoane insirate pe patru randuri. Tastatura este compacta si la inceput utilizatorul poate sa aiba probleme in manuirea ei. Totusi, in scurt timp aceasta devine foarte comoda. Totusi, suprafara lucioasa a telefonului are si o problema pentru ca va deveni un magnet de amprente.

Laturile telefonului sunt destul de incarcate. Cea stanga prezinta slotul de atasare periferice, incarcator, cablu USB si casti. Latura dreapta este ceva mai incarcata, aici gasim butonul dublu de volum, tastele player-ului muzical, Play/Stop/Pause si cele doua de Skip. Tot pe aceasta latura gasim si butonul dedicat camerei foto . Latura de sus are un singur buton, cel dedicat player-ului muzical, iar partea de jos prezinta doar un orificiu care este de fapt microfonul telefonului.

Partea dorsala a lui W902 este ocupata de obiectivul foto de 5 megapixeli cu flash LED, capacul care acopera bateria si difuzorul player-ului muzical. Sub capac gasim baterie. Acest model dispune de un Litiu-Polimer standard, cu o capacitate de 930 mAh si care in mod Stand-by rezista pana la 380 de ore si pana la 9 ore de convoribiri. Se prea poate ca unii sa judece gresit bateria lui W902. La primele incarcari si folosiri de a Walkman-ului telefonul va ramase destul de repede fara baterie. Dar odata ce perioada de " formatare a bateriei" a trecut, aceasta va rezista foarte bine uzurii.

Inside the suit

In modul standby ecranul telefonului afiseaza semnalul, conectivitatea, statutul bateriei, operatorul de telefonie mobila, ora, data si cele trei submeniuri mentionate si mai sus: Media, Menu si Contacts.

Meniul lui Sony Ericsson W902 este cel standard deja cunoscut tuturor care are icoanele afisate in stil matrice pe patru randuri si trei coloane. Navigarea prin meniu se face usor si bineinteles ca submeniul media vine cu interfata Flash pe care telefoanele Walkman de la Sony Ericsson o au incorporata de la modelul W910 incoace.

Utilizatorul are posibilitatea sa schimbe stilul de afisare a icoanelor. In afara de matrice, se mai poate alege stilul rotativ, cel de single icon sau icoane redate de o tema speciala de telefon.

La capitolul mesagerie, Sony Ericsson W980 se prezinta bine, acesta suportand mesaje SMS, EMS, MMS, e-mail si are functii de push e-mail. Asa cum era de asteptat, mesajele SMS, MMS si EMS sunt stocate intr-o casuta postala, iar e-mail-urile intr-un inbox separat. Acestea din urma suporta protocoalele standard POP3 si IMAP4 si se conecteaza prin servere SMTP.

Walkman la puterea a 3-a

Meniul media este sustinut de interfata flash. Trecand peste acest model Sony Ericsson are 25 MB memorie interna, dar vine la pachet cu un card M2 de 8 GB, adica destul de mult spatiu de stocare de muzica. Media center-ul este compus din meniul Foto, Muzica, Video, Jocuri si Feed-uri web. La player-ul muzical se poate ajunge prin media center, direct prin intermediul icoanei Walkman din meniu sau prin butonul dedicat de pe latura superioara.

Player-ul muzical incorporat este cea mai recenta versiune de Walkman, adica 3.0. Utilizatorul poate reda melodiile in functie de artist, album, melodie, gen si chiar anul din care face parte melodia. Asemenea altor noi telefoane Walkman nici acestui terminal nu ii lipseste functia TrackID si mai noile SenseMe, Shake Control sau accelerometrul.

Iar acum cateva cuvinte despre functiile SenseMe si Shake control. Prima este o functie care va selectata si va rula melodiile impuse de starea ta de spirit. Asta nu inseamna ca telefonul va simti ca esti nervos/nervoasa, tu vei fii cel care va indica starea de spirit, iar in functie de aceasta telefonul va rula doar melodiile care trebuie. Shake control este o caracteristica foarte haioasa, care foloseste accelerometrul din dotare. Inclinat radip spre dreapa telefonul va selecta melodia urmatoare, iar spre stanga Shake control va aplica Shuffle-ul playslist-ului tau.

Formatele muzicale suportate de Sony Ericsson W902 sunt MP3, AAC, AAC+, E-AAC +, WAV, WMA, M4A si MIDI. Player-ul muzical poate fi setat sa ruleze in fundal in timp ce tu trimiti mesaje sau e-mail-uri. Ciudat este faptul ca lui W902 ii lipseste egalizatorul de sunet MegaBass. Totodata, interfata de folosire a egalizatorului a fost schimbata, acest lucru putand sa induca in eroare utilizatorul.

Datorita ecranului de 2,2 inch, vizionarea de videoclipuri este chiar o placere, acestea putand fii vizionate pe tot ecranul prin simpla inclinare a telefonului. Sony Ericsson W902 mai dispune si de radio FM incorporat. Asa cum era de asteptat, ai nevoie de casti pe post de antena.

Pentru acest model cel mai important lucru este, insa, sunetul. Un player bun nu isi face datoria pe deplin daca sunetul redat nu se ridica la asteptarile utilizatorului. In cazul acestui telefon nu exista probleme de sunet. Atat difuzorul extern cat si castile redau un sunet foarte bun. Ideea este ca Sony Ericsson W902 vine la pachet cu o pereche de casti foarte bune, dar daca totusi nu esti multumit de ele, cablu telefonului dispune de jack de 3,5 mm asa ca poti sa faci schimb usor, chiar daca W902 isi pastreaza o parte din cablul cu mufa proprietara.

Camera de 5 MP


Spre deosebire de alte telefoane Walkman, aceste terminal vine in sfarsit cu o camera foto ceva mai buna, adica de 5 megapixeli. Pana acum Sony Ericsson se zgarcea la standardul de 2 megapixeli, un CMOS destul de expirat. Mai mult, terminalului nu ii lipseste flash-ul si autofocusul.

Telefonul poate capta poze cu o rezolutie maxima de 2592 x 1944 pixeli. Totodata, telefonul suporta efecte ca monocrom, negative sau sepia, moduri de fotografiere ca cel panoramic , frames sau rafala si setari de luminozitate.

Din pacate si cu autofocusul sau flash-ul incorporat imaginile cele mai bune sunt cele captate in lumina naturala. Fotografiile nu se pot compara cu un cele ale unui Cyber-shot cu 5 MP, chiar daca telefoanele folosesc aceasi interfata. Imaginile sunt supra-expuse la lumina chiar daca modul Macro este activat.

Camera foto mai poate face si capturi video la rezolutie QVGA cu 30 de fps care se vor salva in format .mp4. Dar pentru ca terminalul este unul muzical, acest aspect poate fi iertat de unii.

Conectivitate

Navigarea pe internet este o placere cu acest telefon daca operatorul de telefonie mobila suporta GPRS si EDGE sau 3G cu HSDPA, pentru ca Sony Ericsson W902 le are pe toate. GPRS-ul si EDGE-ul sunt ambele de clasa 10, iar 3G-ul cu HSDPA suporta  transfer de date de 3,6 Mbps.

Terminalului nu ii lipseste nici Bluetooth-ul versiunea 2.0 cu A2DP, adica posibilitatea de atasare casti wireless si conectivitate USB-ul de viteaza mare, versiunea 2.0. Pentru navigarile pe internet ai la dispozitie broswer-ul WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML (NetFront).

Ultimul cuvant

Concluzia finala este ca Sony Ericsson W902 isi merita banii. Primeste puncte pentru infatisare, concectivitate si mai ales pentru abilitatile de Walkman care reusesc sa impresioneze din nou.

Totusi, se simte lipsa egalizatorului MegaBass, a conectivitatii Wi-Fi, mai ales ca terminalul inclina sa fie un high-end, iar calitatea imaginilor nu este cea sperata de la un senzor de 5 MP.

Galerie foto Sony Ericsson W902

Galerie foto cu imagini captate cu Sony Ericsson W902

Test video realizat cu Sony Ericsson W902

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea