Stiinta & Tehnologie

#sony ericsson w595 #walkman #muzica #telefon mobil

Sony Ericsson W595 Review

Modelul W595 face parte din familia Walkman de la Sony Ericsson, adica "telefoanele muzicale". Terminalul s-a lansat alaturi de alte doua terminaleS302 (Snapshot), W902 si un telefon dedicat de jocuri, F305.

sony ericsson w595 este urmasul direct al modelului W580, noul terminal avand aceeasi gama de culori ca si inaintasul sau. Asa cum era de asteptat, W595 este o versiunea imbunatatita.

Terminalul nu are in totalitate un design orginal, el avandu-l la baza pe W580 asa cum la randul lui acest model a fost inspirat de modelul S500, un Sony Ericsson cu functii entry-level, dar care arata foarte bine. Spre deosebire de W580, W595 este o versiune upgradata mult. Totusi, noul telefon vine cu un look usor schimbat si mult mai stilizat. Sony Ericsson W595 masoara 100 x 47 x 14 mm si cantareste 104 grame, adica este ceva mai compact ca originalul.

Design de efect

Punctele forte ale lui Sony Ericsson W595 sunt clare: design, muzica si conectivitate. Telefonul vine in culori destul de indraznete si chiar daca marcajul W de pe telefoanele Walkman era de obicei standardul portocaliu de Sony Ericsson, compania l-a schimbat pentru aceasta versiunea gri a telefonului, ornata cu o sigla Walkman turcoaz. Acest lucru le-a facut pe S500 si W580 sa apara proiecte fantoma ale Sony Ericsson, pentru ca nimeni nu credea in marca lor modificata.

Dupa cum am mai spus, accentul s-a pus mult pe infatisarea telefonului. Materialele folosite sunt de calitate, telefonul fiind invelit intr-un plastic placut la atingere si solid, mat, care nu atrage amprente, zgarieturi si nici nu se deterioreaza usor. Telefonul are doar 14 mm grosime si cand este deschis, tastatura, butoanele de navigare si partile laterale se lumineaza in aceleasi culori de turcoaz (sau portocaliu), acest lucru depinzand de ce versiune de culoare este telefonul.

Cum arata W595

Partea frontala a telefonului este ocupata in mare parte de ecranul de 2,2 inchi TFT cu 256.000 de colori si rezolutie de 240 x 320 pixeli. Sub ecran avem D-pad-ul telefonului. Acesta este alcatuit din trei butoane mari circulare, segmentante intre ele pentru a defini fiecare tasta cu o alta functie. Primul rand de butoane ale D-pad-ului corespund submeniurilor Media (stanga), Menu (centru) si Contacts (dreapta). Sub ele se afla tastele de apelare (stanga) si de respigere/terminare apel (dreapta), iar sub ele un buton de shortcut-uri si tasta C (Cancel).

Intre acest butoane se afla si butonul de navigare/OK cu patru directii, fiecarei directie fiindu-i desemnata un alt shortcut. Astfel, partea stanga a butonului de navigare te trimite in mesagerie, partea dreapta poate fi personalizata dupa placul fiecarui utilizator in parte, partea de jos te trimite in agenda personala de contacte, iar cea de sus in calendar.

Daca telefonul se afla in modul de redare de muzica, butonul din mijloc va fi folosit pentru navigarea in meniurile player-ului. Sagetile sale indica, evident, functiile de "skip" inainte sau inapoi, cel din mijloc de Play sau Stop, iar apasarea in sus sau jos redirectioneaza utilizatorul in playlist-ul disponibil.

Telefonul se deschide prin glisare, iar o data facuta aceasta actiune, va fi scoasa la iveala tastatura alfanumerica. Spre deosrebire de "fratele mai mic, W580", care are tastele par ingropate in plasticul telefonului, modelul W595 le are reliefate astfel incat folosirea lor este extrem de simpla si rapida. Cele doua modele se deosebesc si din punctul de vedere al pozitionarii camerei foto . Modelul W580 isi etala camera foto atunci cand telefonul era glisat. Modelul W595 o are asezata direct pe partea dorsala.

Partile laterale au si ele utilitatile lor. Pe stanga gasim slotul de atasare periferice, incarcator, cablu USB si casti, iar in dreapta butonul de volum si cel dedicat player-ului muzical. Extremitatile terminalului sunt incarcate de doua difuzoare, in acest mod sunetul are proprietati de "surround".

Antrenor de fitness incorporat

Meniul telefonului este foarte simplu, foarte intuitiv, practic clasicul meniu Sony Ericsson. Acesta se activeaza apasand   tasta principala din mijloc. Aici gasim meniurile normale de mesagerie, apeluri pierdute, Walkman, agenda, setari sau jocuri. Spre deosebire de W580, care avea o functie numita FITNESS care inregistra numarul de pasi facuti zilnic si afisa numarul de calorii arse de fiecare in acea zi, modelul W595 vine cu aplicatie numita Walk Mate, care proprietati asemanatoare.

Meniul de setari este destul de diversificat, dar nu neobisnuit. Daca efectele luminoase ale telefonului nu te incanta, din setari le poti opri sau daca temele telefonului nu sunt pe placul tau, exista o intreaga comunitate de fani Sony Ericsson care fabrica teme speciale pentru toate tipurile de telefon. Asa ca ai de unde alege.

Muzica


Functia Walkman e una dintre principalele trasaturi. MP3-player-ul incorporat suporta formate MP3, AAC, AAC+, eAAC+ si WMA. Melodiile sunt sortate dupa artist si album, iar daca player-ul nu va citi nici o informatie despre albumul de provenienta a unui artist, va cataloga fisierele intr-un folder separat numit Unknown.

Utilizatorul are totusi posibilitatea sa isi creeze propriile playlist-uri. Ca orice MP3-player care se respecta, Walkman-ul are functii destul de importante de Loop, Shuffle, stereo enhancement si setari de egalizator. Egalizatorul are functie de Mega Bass si vine cu setari manuale. Ca orice Walkman nou si acest model are aplicata interfata Flash meniului muzical. Totodata, player-ul muzical incorporat este cea mai recenta versiune de Walkman, adica 3.0 si asemenea altor noi telefoane Walkman nici acestui terminal nu ii lipseste functia TrackID si mai noile SenseMe, Shake Control sau accelerometrul.

Melodiile sunt stocate pe memorie de 40 MB, care este intradevar putin, dar pachetul vine cu inca un card micro M2 de 2 GB. Oricum de aici, oricine este liber sa isi upgradeze telefonul cu cat poate si e in stare. In cazul in care esti cumva in avion, telefonul paote fi folosit ca MP3-player simplu, pentru ca beneficiaza de functia FLIGH MODE. Totodata, optiunea TrackID este nelipsita, aceasta fiind una dintre cele mai importante trasaturi ale unui Walkman.

Cand vine vorba de transferul de muzica, poti sa optezi pentru transferul clasic prin simplu USB, dar se recomanda ca transferul sa se faca printr-un program de comprimare. Acesta va "micsora" considerabil MP3-urile, pastrandu-le la o calitate relativ buna, dar vei avea mai mult spatiu de stocare.

Daca esti totusi satul de muzica care o ai si nu ai avut timp sa o schimbi, W595-ul are radio FM incorporat si functionalitati RDS. Pentru a asculta radio-ul este nevoie sa atasezi castile. Dar castile atasate mai folosesc la ceva si anume pentru a reusi setarea egalizatorului, care nu este accesibil numai prin acest mod.

Telefonul vine cu casti atasate la microfonul-mufa de 3,5 mm, cablul normal care se conecteaza la telefon prin mufa proprietara Sony Ericsson. In cazul in care castile din pachet nu te multumesc (desi calitatea sunetului este mult superioara tuturor castilor incluse de alte telefoane concurente), poti sa optezi pentru oricare alt set de casti cu mufa de 3,5 mm.

Totusi, castile lui W595 nu sunt cele stadard Sony Ericsson pentru telefoanele Walkman, adica cele intra-auriculare . Dar acest model este ceva mai special din punct de vedere al castilor. Mufa pentru atasarea castilor cu jack de 3,5 mm este dubla, in acest caz utilizatorul putand sa ataseze inca un set de casti.

Camera foto

Camera foto a lui W580 era pozitionata in interiorul telefonului si iesea la iveala cand dispozitivul era glisat. In acest fel, camera era protejata pe praf, amprente si zgarieturi. In cazul lui W595, lucrurile s-au schimbat. Camera foto este asezata pe partea dorsala, acest lucru facandu-o mult mai vulnerabila la praf, amprente si zgarieturi.

Cei 3,2 megapixeli inseamna o rezolutie maxima de 2048x1536 pixeli, iar calitatea este acceptabila, mai ales ca discutam despre un telefon axat pe redarea de muzica, dar e imposibil sa nu observam minusul, adica absenta unui blitz. Pozele facuta in lumina buna nu pot fi criticate prea mult, dar din pacate, seara sau in locuri intunecate sau cu lumina moderata chiar, va fi imposibil sa faci o poza decenta.

Apoi ar mai fi un defect al camerei si anume autofocus-ul care nici el nu exista. Totusi, camera este in stare sa faca inregistrari video la o rezolutie QVGA, 320 x 240 pixeli, la 15 fps, adica chiar foarte bine pentru un telefon muzical.

Totusi, chiar daca nu are autofocus sau flash, camerei foto nu ii lipsesc efectele de imagini, Negative, Sepia sau Grayscale sunt doar cetava. Camera mai are mod de noapte sau de fotografiere panoramica. Galeria foto se afla in meniul Media, submeniul Photo.

Conectivitate

Conectivitatea lui W595 este mult mai buna ca a inaintasului W580. Telefonul vine echipat cu Bluetooth A2DP care poate fi folosit pentru transfer de date la distante mici si stream de muzica pentru casti, iar cea mai rapida conectivitate este de data aceasta 3G cu HSDPA. Telefonul mai poate fi conectat la PC prin USB, nu este nevoie de nici un program special pentru transfer de date.

Daca ai chef sa te dai pe net, o vei face prin WAP si HSDPA si prin browser-ul NetFront cu suport HTML si xHTML. Desi are ecran destul de mic de "dat pe net", ai posibilitatea de a vedea pagini web in versiune landscape. Din pacate, W595 nu dispune de conectivitatea Wi-Fi.

Ultimul cuvant

Asemenea lui W580, Sony Ericsson W595 este un telefon dedicat celor tineri. Telefonul are un design placut, subtire, aerisit dar deloc sobru, in culori ceva mai indrazneste decat standardele Sony Ericsson. Singrule comentarii negative vor fi cele legate de camera foto si de faptul ca terminalul nu vine cu un set de casti dedicate Walkman.

Efectele luminoase sunt utile, dar ramane la latitudinea fiecaruia daca vor impresiona sau nu. Acest model vine cu multe plusuri fata de fratele mai mic, ecran mai mare, conectivitate mai bune si isi pastreaza capabilitatile muzicale exceptionale, care pana la urma au fost si ele imbunatatite.

Galerie foto Sony Ericsson W595

Galerie foto cu imagini captate cu Sony Ericsson W595

Test video realizat cu Sony Ericsson W595

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea