Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson W580 Review

Sony Ericsson W580 nu mai este un model tocmai recent, dar care ramane inca (si probabil va mai fi ceva vreme) un comptetitor de seama. W580 poate fi comparat cu Motorola ROKR Z6 sau chiar Samsung G600, chiar daca acesta din urma este un telefon dedicat segmentului business si e ceva mai "rasarit" din punct de vedere al camerei foto si al aplicatiilor Office. Trecand peste, W580 face parte din familia Walkman de la Sony Ericsson, adica "telefoanele muzicale", iar competitia principala vine din partea modelului Nokia 5300.

Origini de bastina

Sony Ericsson W580 nu are in totalitate un desing "orginal", el avandu-l ca stramos pe S500, un Sony Ericsson cu functii entry-level, dar care arata foarte bine. Spre deosebire de S500, W580 este o versiune "upgradata" mult. Dar unele lucruri raman neschimate, cum ar fi dimensiunile telefoanelor, amandoua masurand 99 x 47 x 14 mm si cantarind 94 grame. La fel ca S500, W580 este un slider, doar ca S500-le a fost primul telefon care a deschis gama S la Sony Ericsson si chiar daca avea capabilitati de redare de muzica, nu era un Walkman.

Punctele forte ale lui W580 sunt clare: design si muzica. Telefonul vine in culori destul de indraznete si chiar daca marcajul W de pe telefoanele Walkman era de obicei standardul portocaliu de Sony Ericsson, compania l-a schimbat pentru aceasta versiunea gri a telefonlui, ornata cu o sigla Walkman turcoaz. Acest lucru le-a facut pe S500 sau W580 sa apara ca niste "proiecte fantoma" ale Sony Ericsson in zilele lor de zvonuri, pentru ca nimeni nu credea in marca lor modificata.

Looks to kill

Dupa cum am mai spus, accentul s-a pus mult pe infatisarea telefonului. Materialele folosite sunt de calitate, telefonul fiind invelit intr-un plastic placut la atingere si solid, mat, care nu atrage amprente, zgarieturi si nici nu se deterioreaza usor. Telefonul are doar 14 mm grosime si cand este deschis, tastatura, butoanele de navigare si partile laterale se lumineaza in aceleasi culori de turcoaz (sau portocaliu), acest lucru depinzand de ce versiune de culoare este telefonul.

Partea frontala a telefonului este ocupata in mare parte de ecranul de 2 inchi TFT cu 256.000 de colori si rezolutie de 240 x 320 pixeli. Sub el de afla 7 butoane de navigare. In partea stanga avem butonul de apelare, sub el butonul de revenire la meniul anterior si ceva mai jos un buton cu sigla W pe el, lucru care indica "shortcut"-ul spre player-ul muzical al telefonului. In mijloc avem butonul principal de navigare. Daca telefonul se afla in modul stand-by, butonul poate fi personalizat, fiecare directie urmand sa fie setata drept lansare rapida a unei anumite functii.

Daca telefonul se afla in modul de redare de muzica, butonul din mijloc va fi folosit pentru navigarea in meniurile player-ului. Sagetile sale indica, evident, functiile de "skip" inainte sau inapoi, cel din mijloc de Play sau Stop, iar apasarea in sus sau jos redirectioneaza utilizatorul in playlist-ul disponibil.

In partea dreapta avem butoanele de oprire/terminare convorbire, dedesubt tasta C (clear) de stergere si un buton de shortcut, care o data apasat va trimite utilizatorul intr-un meniu ceva mai larg de scurtaturi spre Bluetooth, Alarma, TrackID, RSS reader, Demo tour, Calendar si meniul principal.

Telefonul se deschide prin glisare, iar o data facuta aceasta actiune, va fi scoasa la iveala tastatura alfa-numerica. La prima vedere, tastele par ingropate in plasticul telefonului fiind mai mult tactile, dar odata cu trecerea degetului peste ele, se simte ca sunt usor bombate, astfel incat folosirea lor este extrem de simpla si rapida. Tot dupa glisare, partea interioara scoate la iveala camera foto de 2 MP.

Partile laterale au si ele utilitatile lor. Pe stanga gasim butonul de volum, in dreapta slotul de incarcare/casti, iar in "crestet" se afla slotul de card si butonul pornire/oprire.

Calatorie placuta

Meniul telefonului este foarte simplu, foarte intuitiv, practic clasicul meniu Sony Ericsson. Acesta se activeaza apasand ori tasta principala din mijloc sau tasta destina incheierii apelului. Aici gasim meniurile normale de mesagerie, apeluri pierdute, Walkman, agenda, setari, jocuri pana la o functie pe care nu toate telefoanele Sony Ericsson sau telefoanele in general o au si anume FITNESS. Aceasta functie va poate inregistra numarul de pasi facuti zilnic si va afisa numarul de calorii arse de fiecare in acea zi. "Fitness" poate fi utilizat si in antrenamentele proprii.

Meniul de setari este destul de diversificat, dar nu neobisnuit. Daca efectele luminoase ale telefonului nu te incanta, din setari le poti opri sau daca temele telefonului nu sunt pe placul tau, exista o intreaga comunitate de fani Sony Ericsson care fabrica teme speciale pentru toate tipurile de telefon. Asa ca ai de unde alege.

Da muzica mai tare

Functia Walkman e una dintre principalele trasaturi. MP3-player-ul incorporat suporta formate MP3, AAC, AAC+, eAAC+ si WMA. Melodiile sunt sortate dupa artist si album, iar daca player-ul nu va citi nici o informatie despre albumul de provenienta a unui artist, va cataloga fisierele intr-un folder separat numit Unknown. Utilizatorul are totusi posibilitatea sa isi creeze propriile playlist-uri. Ca orice MP3-player care se respecta, Walkman-ul are functii destul de importante de Loop, Shuffle, stereo enhancement si setari de egalizator. Egalizatorul are functie de Mega Bass si vine cu setari manuale.

Melodiile sunt stocate pe memorie de 12 MB, care este intradevar putin, dar pachetul vine cu inca un microSD de 512 MB. Oricum de aici, oricine este liber sa isi upgradeze telefonul cu cat poate si e in stare. In cazul in care esti cumva in avion, telefonul paote fi folosit ca MP3-player simplu, pentru ca beneficiaza de functia FLIGH MODE. Totodata, optiunea TrackID este nelipsita, aceasta fiind una dintre cele mai importante trasaturi ale unui Walkman.

Cand vine vorba de transferul de muzica, poti sa optezi pentru transferul clasic prin simplu USB, dar personal recomand ca transferul sa se faca printr-un program de comprimare. Acesta va "micsora" considerabil MP3-urile, pastrandu-le la o calitate relativ buna, dar vei avea mai mult spatiu de stocare. Acest lucru va fi folositor in cazul in care nu ti-ai achizitionat un microSD mai mare si esti "blocat" la cel primit in pachetul standard, de 512 MB.

Daca esti totusi satul de muzica care o ai si nu ai avut timp sa o schimbi, W580-ul are radio FM incorporat si functionalitati RDS.


Pe "EDGE"-ul prapastiei

Conectivitatea lui W580 nu spune prea multe, dar in definitiv nici nu trebuie. Telefonul vine echipat cu Bluetooth A2DP care poate fi folosit pentru transfer de date la distante mici si stream de muzica pentru casti, iar cea mai rapida conectivitate este EDGE. Telefonul mai poate fi conectat la PC prin USB, nu este nevoie de nici un program special pentru transfer de date.

Daca ai chef sa te dai pe net, o vei face prin WAP si EDGE (in varianta fericita) si prin browser-ul NetFront. Desi are ecran destul de mic de "dat pe net", ai posibilitatea de a vedea pagini web in versiune landscape. Singurul lucru rau vine din partea imposibilitatii de micsorare a browser-ului.

Totodata, contactele din agenda se pot sincroniza usor cu PC-ul prin intermediul MS Outlook. Pentru acesta ai nevoie de un soft pe care il gasesti pe CD-ul inclus in pachet. Tot pe CD gasesti si programul de comprimat muzica de care vorbeam mai devreme, numit "Disc2Phone".

Telefonul vine cu casti atasate la microfonul-mufa de 3,5 mm, cablul normal care se conecteaza la telefon prin mufa proprietara Sony Ericsson. In cazul in care castile din pachet nu te multumesc (desi calitatea sunetului este mult superioara tuturor castilor incluse de alte telefoane concurente), poti sa optezi pentru oricare alt set de casti cu mufa de 3,5 mm.

Spune "branza"

Mda, vine vorba de camera foto. Aceasta este ascunsa in interiorul telefonului si iese la suprafata cand dispozitivul este deschis. In acest fel, camera este protejata pe praf, amprente si zgarieturi. Pentru a capta imaginea, vei folosi butonul mare, de navigare, care acum are rol de declansator.

Cei 2 megapixeli inseamna o rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli, iar calitatea este acceptabila, mai ales ca discutam despre un telefon axat pe redarea de muzica, dar e imposibil sa nu observam minusul, adica absenta unui blitz. Pozele facuta in lumina buna nu pot fi criticate prea mult, dar din pacate, seara sau in locuri intunecate sau cu lumina moderata chiar, va fi imposibil sa faci o poza decenta.

Apoi ar mai fi un defect al camerei si anume autofocus-ul care nici el nu exista. Si ca picatura sa umple paharul la partea de "rele", camera este in stare sa faca inregistrari video la o rezolutie QCIF de 176 x 114 pixeli, destul de rau cand minimul la multe alte telefoane este de capturi video in rezolutie QVGA sau VGA de 320x240 pixeli, respectiv 640×480 pixeli.

Totusi, chiar daca nu are autofocus sau flash, camerei din W580 nu ii lipsesc efectele de imagini, Negative, Sepia sau Grayscale sunt doar cetava. Camera mai are mod de noapte sau de fotografiere panoramica. Galeria foto se afla in File Manager, submeniul Camera album.

Antrenant si talentat

Cam asta este concluzia. Sony Ericsson W580 este un telefon dedicat celor tineri care au ce face cu un pedometru in dotare si cu muzica. Telefonul are un design placut, subtire, aerisit dar deloc sobru, in culori ceva mai indrazneste decat standardele Sony Ericsson. Singrule comentarii negative vor fi cele legate de camera foto. Efectele luminoase sunt utile, dar ramane la latitudinea fiecaruia daca vor impresiona sau nu. Rivalul prinpal, dupa cum am spus, este Nokia 5300, tot un slider cu capacitati muzicale, echipat cu o camera de 1,3 megapixeli si memorie interna de 256 MB.

Vezi galeria foto pentru Sony Ericsson W580



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea