Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson T280 Review

Modelul Sony Ericsson T280 a fost lansat de putin timp peste hotare, urmand ca tare noastra sa il primeasca oficial in curand. Sony Ericsson Romania ne-a pus la dispozitie acest terminal la test.

1. Inceput
2. Cuprins
3. Incheiere

Jucaria SE

Desi la prima vedere pare o jucarie, telefonul este ceva mai destept. Dar nu trebuie uitat faptul ca T280 este un telefon entry-level. Termenul acesta a mai fost explicat, dar daca nu a fost retinut, ma voi repeta. Entry-level sau low-range sunt grupa in care se incadreaza orice telefon mobil a caror specificatii tehnice sunt modeste.

Telefoanele entry-level vor fi destinate unui public care nu doreste de la telefonul lor decat sa faca convorbiri, trimite mesaje sau orice alta actiune simpla care nu are nevoie de prea mult "creier". Acesta este cazul lui Sony Ericsson T280 . Daca ai impresii ca se poate "duela" cu unele modele din clasa "mid-range", te inseli amarnic, T280i este un entry-level veritabil.

La puricat...

Acestea fiind spuse, putem trece mai departe la inspectia tehnica a acestui terminal. Sony Ericsson T280i este un "candybar" care masoara 100 x 45 x 13 mm si cantareste doar 82 de grame. Acest lucru i se datoreaza si carcasei, care desi este fabricata din plastic, are aspect metalic. Dupa cum se observa din masuri, acest telefon este compact si pe langa acest detaliu, faptul ca plasticul are aspectul mai sus mentionat, face ca telefonul sa arate foarte bine. Partea frontala este ocupata de ecran, D-pad si tastatura standard alfanumerica.

Ecranul lui T280 este de doar 1,7 inchi cu o rezolutie de 128 x 160 pixeli si 65.000 de culori. Deasupra ecranului gasim sigla Sony Ericsson si difuzorul telefonului. Sub ecran avem D-Pad-ul foarte simplu dealtfel, compus din butonul de navigare care au shortcut-uri catre camera foto , mesagerie, agenda si radio FM, tastele corespunzatoare submeniurilor Menu si Contacte, iar sub ele tastele de apelare si respectiv terminare/respingere apel.

Sub D-pad gasim tastatura standard alfanumerica. Butoanele sunt insirate pe patru randuri, sunt bombate si bine delimitate tastarea unui numar sau mesaj facandu-se foarte usor. Laturile telefonului nu sunt incarcate de butoane de control, ambele laturi cea stanga cat si cea dreapta neavand nici un buton. Latura de sus prezinta doar slotul pentru atasare periferice, casti, incarcator si cablu USB, dar ultimul nu se gaseste in pachet. Nu exista buton de oprire/pornire telefon, aceasta actiune facadu-se prin apasarea lunga a tastei de terminare/respingere apel.

Partea dorsala este si ea saracacioasa; aici avem obiectivul camerei de 1,3 megapixeli, un difuzor si o sigla Sony Ericsson. Sub capacul telefonului care este reprezentata de toata suprafat din spate, se afla bateria standard Litiu-Polimer de capacitate 780 mAh care in mod teoretic rezista pana la 300 de ore in modul Stand-by si pana la 7 ore de convorbiri. Slotul de card SIM se afla deasupra bateriei. Este de mentionat faptul ca deschiderea capactului se face destul de greu, unghiile fiind folositoare.

Creierul unui incepator

Asa cum era de asteptat un astfel de telefon nu va avea prea mult spatiu de stocare , T280 dispunand de numai 10 MB memorie interna. O veste proasta este si faptul ca acest terminal nu suporta card microSD pentru upgrade, deoarece ii lipseste slotul.

Meniul telefonului este cel standard Sony Ericsson, cu icoane in stil matrice de 3 x 3, dar acest lucru poate fi schimbat din setari in stil lista. Temele telefonului se pot schimba cu cele cateva pe care le are instalate T280 , dar exista destule comunitati pe internet care realizeaza teme pentru aceste telefoane. Totodata, utilizatorul are la indemana si wallpaper-uri preintalate pentru personalizarea telefonului. T280i suporta doar mesaje SMS si MMS ambele intrand intr-o singura casuta postala.

Conectivitate mica

Nu este de mirare faptul ca T280 nu duce in spate mesaje e-mail pentru ca la captitolul conectivitate telefonul dispune numai de GPRS, clasa 10, asta inseamna o viteza mai mult decat mica pe internet. Este adevarat ca la "creierul" lui oricum nu ar putea mai mult. Totusi daca simti nevoia imperioasa sa te dai pe net, navigarile pe web se fac cu ajutorul broswerelor WAP 2.0/xHTML. Nu e de recomandat totusi astfel de incercari. Rabdarea unui om are limite.

Camera foto


Trecem mai departe si ajungem la camera foto care nu are pretentii prea mari. Tot ce poate T280 este sa capteze imagini la o rezolutie maxima de 1280 x 1024 pixeli, pentru ca aparatul foto din dotare are doar 1,3 megapixeli. Vei folosi camera foto in situatii de urgenta "majora" si doar atunci cand ai un subiecut in lumina buna si in apropierea ta, altfel nu are rost pentru ca camera foto nu are flash sau autofocus. Sony Ericsson T280i nu are efecte gen, negativ, sepia, alb negru, prin urmare daca vrei asemenea efecte pe imaginile captate de tine, le vei descarca pe PC si vei folosi programele speciale pentru asemenea actiuni. Cat despre captari video, nu mai discutam, pentru ca terminalul nu suporta asa ceva.

Player muzical ascuns

Cu o memorie de 10 MB si fara posibilitati de marire de spatiu de stocare nu ai sanse mari sa il faci pe T280 un "player muzical", telefonul suportand doar formate MP3. La pachet, terminalul vine cu propriile casti, care redau un sunet decent. In aceasi situatie se prezinta si difuzoarele proprii, dar nu se poate cere mai mult de la un asemenea telefon. In plus, player-ul muzical nu poate fi accesat din meniu. Am reusit sa ajung la el dupa un transfer de melodie. O alta modalitate de a asculta putinele melodii pe care le poti stoca este prin meniul Extras, My Files, My Sounds si selectarea numelui melodiei dorite.

Ultimul cuvant

Este clar ca acest telefon nu va fi pe placul unui impatimit al tehnologiei. Sony Ericsson T280 primeste puncte pentru infatisarea ingrijita, radio-ul FM cu RDS, camera foto de 1,3 megapixeli si conectivitatea GPRS si Bluetooth. Daca ne aducem aminte, Sony Ericsson W200i putea face transfer doar prin infrarosu si nu dispunea de Bluetooth. Din pacate "player-ul ascuns" si memoria mult prea mica il fac pe T280 sa scada in ochii nostrii, dar pana la urma, asa cum am spus si mai devreme, acest terminal este un "entry-level" veritabil.

Galerie foto Sony Ericsson T280

Sony Ericsson T280i Review Video



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea