Stiinta & Tehnologie

#8 mp #telefon mobil #test #versus #sony ericsson c905 #samsung pixon

Sony Ericsson C905 versus Samsung M8800 Pixon

sony ericsson c905 si Samsung M8800 Pixon sunt doua terminale care se incadreaza in categoria de telefoane mobile fotografice. Amandoua au camere foto de 8 MP.

Sony Ericsson C905 a fost anuntat de companie in vara anului 2008, iar Samsung M8800 Pixon este urmasul lui Samsung INNOV8, primul terminal Samsung cu o camera foto de 8 MP.

Pana acum, telefoanele fotografice Samsung faceau partea din seria G, modele ca G800 sau G810 fiind printre cele mai bune telefoane fotografice ale companiei. Pe de alta parte, Samsung au fost primii producatori care au lansat telefoane mobile cu obiectiv foto de 10 MP. Din pacate aceste terminale au fost lansate doar in Asia, iar infatisarea nu a fost in avantajul lor.

In tabara adversa, Sony Ericsson C905 face parte dintr-o categorie veterana in industria de telefoane mobile. Seria Cyber-shot este una din cele mai apreciate de public, iar perfomantele terminalelor este deja recunoscuta la nivel mondial.

Rivalii fata in fata

Samsung Pixon masoara 107,9 x 54,6 x 13,8 mm si cantareste 121 g, adica un terminal ceva mai compact decat Sony Ericsson C905 care masoara 104 x 49 x 19,5 mm si cantareste 136 g.

Aspectul celor doua telefoane nu dezamageste, chiar daca ambele telefoane au carcasa confectionata in mare parte din plastic. Totusi, Samsung Pixon are partea din spate din metal, iar plasticul de pe partea frontala este lucios. Din pacate acest lucru atrage si multe amprente. La fel ca Pixon, Sony Ericsson C905 are carcasa din plastic si metal, dar plasticul mat a lui Sony Ericsson nu atrage amprente.

Cea mai mare diferenta dintre cele doua este faptul ca Sony Ericsson C905 este un slider cu tastatura standard alfanumerica, pe cand Samsung Pixon este un dispozitiv cu ecran complet tactil si o tastatura virtuala.

Daca Samsung Pixon dispune de un ecran cu diagonala de 3,2 inch cu 256.000 de culori si rezolutie de 240 x 400 px, Sony Ericsson-ul are cu ecran mai mic, de 2,4 inch, tot cu 256.000 de culori si rezolutie mai mica de 240 x 320 px. Spre deosebire de alt terminal fotografic al companiei, C902, in cazul lui C905, atunci cand telefonul se afla in class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/modul" title="modul">modul de fotografiere, in jurul ecranului nu se aprind shortcut-urile pentru setarile camerei foto, acest lucru facandu-se in tastele D-pad-ului.

D-pad-ul celor doi rivali este si el diferit. Sony Ericsson are un D-pad format din sapte butoane, pe cand Samsung Pixon are doar trei taste fizice sub ecran. Daca in cazul lui Sony Ericsson C905 fotografia poate fi captata si cu butonul central al D-pad-ului, Samsung Pixon va capta o imagine doar cu tasta dedicata de pe latura dreapta. Butonul central din D-Pad va scoate utilizatorul din modul de fotografiere.

O alta diferenta dintre cele doua este tastatura. Sony Ericsson o are pe cea este standard alfanumerica fizica. In schimb Samsung Pixon dispune de cea virtuala, care in modul de scriere mesaje, poate deveni QWERTY prin intoarcerea pe orzintala a terminalului.

Blocarea sau deblocarea tastelor este si ea diferita in cazul celor doua telefoane. Sony Ericsson prezinta stilul clasic de apasare a doua butoane consecutiv, in timp ce Samsung-ul are unul dedicat pe latura stanga. Apasat, acesta blocheaza sau deblocheaza tastatura.

Caracterisiticile lui C905 si Pixon

Lucrurile nu se simplifica la capitolul inteligenta. Samsung Pixon are 200 MB memorie interna si suporta card microSD (TransFlash) de pana la 16 GB. Sony Ericsson C905 are 160 MB memorie interna si are slot pentru card micro M2 de pana la 8 GB si vine la pachet cu un card M2 de 2 GB.

Viata telefoanelor este data si de bateria acestora. La acest capitol Samsung Pixon s-a prezentat mult mai bine. C905-ul are un acumulator pe baza de Litiu-Polimer si o capacitate de 930 mAh. In schimb, Samsung Pixon dispune de standardul Litiu-Ion de 1000 mAh.

Atat Sony Ericsson C905, cat si Samsung Pixon au senzor de rotire si accelerometrul. Dar Samsung Pixon are activare automata a tastelor tactile pe ecran atunci cand camera foto este deschisa. Totusi, acest lucru este posibil pentru ca Pixon a fost conceput ca un telefon cu ecran tactil.

Samsung Pixon suporta mesaje SMS, MMS si e-mail. In tabara opusa, Sony Ericsson C905 vine in plus cu suport pentru mesaje instant. Trimiterea mesajelor se face in acelasi fel si ambele telefoane au doua casute postale, una dedicata mesajelor SMS/MMS si alta e-mail-urilor. Protocoalele suportate de ambele telefoane sunt cele standard POP3 si IMAP4.

Razboiul megapixelilor

Criteriul cel mai important de comparatie este insa camera foto a fiecaruia. CMOS-ul lui Samsung Pixon este plasat pe partea dorsala a terminalului si este protejat de lentile active. In acest mod nu este tinta amprentelor. Totodata, pozitionarea lui este buna pentru ca posibilitatea ca mana utilizatorului sa acopere obiectivul este mult mai mica. Camera foto a lui Samsung are flash LED.

In schimb, obiectivul foto a lui Sony Ericsson este ascuns in spatele unui capac glisant si se activeaza cand acesta este tras in jos. Si lentilele acestui aparat sunt protejate de amprente si praf si se evita problema de acoperire a lentilelor. Acest model Sony Ericsson are incorporat flash-ul Xenon.

Atat Sony Ericsson C905, cat si Samsung au camera foto de 8 MP cu autofocus si flash. Ambele terminale vin dotate cu tehnologii bune, C905-ul dispune de tehnologia smart contras, autofocus, geo-tagging, tehnologia de detectare a fetei si zambetului, plus stabilizatorul de imagine. Pe de alta parte Pixon se mandreste cu functii geo-tagging, auto-panorama shot, tehnologia de detactare a fetei, zambetului si clipitului si stabilizatorul de imagine care in cazul acestui telefon se numeste advanced shake reduction.

Samsung Pixon are capabilitati de inregistrare video la rezolutie WVGA cu 30 fps si la rezolutie QVGA cu 120 fps. Sony Ericsson C905 contracareaza cu capabilitati de capturi video mai modeste, doar in rezolutie QVGA cu 30 fps. Videoclipurile captate de ambele telefon se salveaza in format 3gp. C905-ul si Pixon dispun de efecte pentru imagini ca negative, sepia sau alb si negru, de functii de taiere, copiere, editare sau adaugare de imagini.

Totusi, testul imaginilor captate este cel mai important. In aceleasi conditii de lumina si la acelasi numar de pixeli, detaliile si culorile captate de Samsung Pixon sunt la o calitate mai inferioara fata de cele captate de C905. Zoom-ul lui Sony Ericsson C905 s-a dovedit a fii mai bun, iar sistemul de macro si autofocus mult mai staibil. In plus, culorile in cazul lui Sony Ericsson C905 au fost mai vii, iar zgomotul de imagine tinut mai bine sub control.

Performante audio


Cele doua terminale sunt dedicate functiei foto, deci niciunul nu trebuie sa exceleze la capitolul muzica. Totusi, sunetul redat de difuzoarele externe ale lui Pixon nu dezamageste, dar cel redat prin casti lasa de dorit, chiar daca telefonul vine la pachet cu un set de casti bune. Acestea au slot pentru standard de 3,5 mm cu un trasformator pe fir in caz ca utilizatorul doreste schimbarea lor. Terminalul mai suporta crearea de playlist-uri si sortare de melodii.

Sony Ericsson C905 are incorporat player muzical Walkman versiunea cea mai recenta de 3.0, iar sunetul redat este bun atat prin difuzoarele externe cat si prin casti. Nu are slot pentru mufa de 3,5 mm in telefon ci doar pe firul castilor, dar are player muzical dedicat cu egalizator MegaBass, posibilitatea de creare de playelist-uri si sortare de melodii si functia TrackID.

Ambele telefoane dispun si de radio FM. Pentru utilizarea lui vor trebuie atasate castile care au rol de antena. Cautarea de posturi se face manual in cazul ambelor terminale.

Conectivitatea

Si la capitolul conectivitate Sony Ericsson C905 puncteaza pentru ca terminalul suporta standardele de GPRS si EDGE, ambele de clasa 12, 3G cu HSDPA si vine dotat cu Wi-Fi 802.11 b/g, DLNA. Nu ii lipseste nici Bluetooth-ul versiunea 2.0 cu A2DP sau USB-ul.

Samsung Pixon are alta configuratie de conectivitate. Telefonul suporta GPRS si EDGE, ambele de clasa 10, are 3G cu HSDPA, dar nu si Wi-Fi. Asemenea lui C905, nu ii lipseste Bluetooth-ul versiunea 2.0 cu A2DP si USB-ul.

Ultimul cuvant

Diferite ca look, cele doua terminale sunt totusi destul de asemanatoare. Calitatea imaginilor captate de cele doua telefoane este foarte buna, chiar daca Sony Ericsson C905 se prezinta ceva mai bine. In ciuda acestui fapt, Pixon vine si completeaza cu suportul pentru formatele DivX si XviD, lucru pe care C905-ul nu il poate duce.

Totusi, unele lucruri il vor face C905 mai dorit decat Pixon, conectivitatea Wi-Fi fiind un punct forte ca cazul lui Sony Ericsson. Ambele telefoane se remarca ca aspect, chiar daca dimensiunile difera, desi dimensiunile mai mari ale lui C905 il fac mai usor de manuit in clipa cand este folosit ca apartat foto. Alegerea unuia impotriva altuia nu se va face strict pe capabilitatile foto ale celor doua sau preferintele fata de o marca.

Galerie foto cu Sony Ericsson C905 & Samsung M8800 Pixon

Galerie foto cu imagini captate de Sony Ericsson & Samsung M8800 Pixon pentru comparatie

Captura video realizata cu Sony Ericsson C905

 

Captura video realizata cu Samsung M8800 Pixon

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea