Stiinta & Tehnologie

#poze #fotografie #telefon mobil #camera foto #8 megapixeli #sony ericsson c905

Sony Ericsson C905 Review

Sony Ericsson C905 este primul telefon mobil cu o camera foto de 8 megapixeli. Compania suedezo-japoneaza a anuntat prima lansarea unui terminal cu un asemenea obiectiv foto.

Telefonul C905 este cea mai noua adaugire in familia Cyber-shot a celor de la Sony Ericsson. Modelul nu a ajuns inca in magazinele din Romania.

Vine la pachet cu...

Modelul Sony Ericsson C905 este fratele cel mai mare al telefoanelor mobile cu camera foto ale companiei. La prima vedere se observa ca noul model este mai gros, dar mai subtire decat predecesoarele fotografice Sony Ericsson. Dar partea cea mai frumoasa este primirea pachetului si deschiderea lui.

Ca orice alt telefon, sony ericsson c905 vine cu toate cele trebuincioase: cablu USB, incarcator, CD-ul cu soft, "cartuliile" de rigoare, castile audio, cardul microSD de 2 GB si un cititor de carduri Sony Ericsson USB 2.0 M2.

De ce am mentionat acest card reader? Foarte simplu pentru ca este un obiect foarte folositor si mai ales la transferul de muzica sau fotografii. Vei economisi mult timp pentru ca vei mai avea nevoie de softul de pe CD, cablu USB si transferul de muzica, poze sau orice altceva se va face mult mai usor. Un pachet asemanator a fost intalnit si in cazul lui Sony Ericsson W910 care avea inclus un card microSD si card reader.

Cyber-shot la puterea a 8-a

Asa cum era de asteptat de la un model nou si imbunatatit, Sony Ericsson C905 arata bine. Terminalul vine in mai multe culori: negru, argintiu si auriu. Telefonul masoara 104 x 49 x 18 mm in cel mai subtire punct si 19,5 mm in cel mai gros. Aceasta diferenta este datorata obiectivului foto care este usor reliefat. Spre deosebire de alte modele Cyber-shot, C905 este un slider si cantareste 136 de grame. Corpul telefonului este fabricat din metal si plastic, stratul de suprafata fiind un material mat care nu atrage amprentele.

Partea frontala este ocupata de ecran si D-pad. Ecranul lui C905 este de 2,4 inch cu rezolutie QVGA de 240 x 320 pixeli si 256.000 de culori. Vestea buna este ca lumina directa nu il afecteaza la fel de puternic ca in cazul unor modele mai vechi. Totodata, ecranul este din sticla tratata termic care rezista impotriva zgarieturilor.

Deasupra display-ului avem doua butoane care sunt shortcut-uri catre meniul de poze si intre ele gasim difuzorul telefonului, plus camera secundara pentru videoconferinte. Cele doua butoane mentionate mai devreme mai au si alte functii si anume, atunci cand utilizatorol foloseste camera foto, unul din ele activeaza modul de fotografiere (normal, panoramic, frames si rafala), iar al doilea activeaza modul de fotografiere pe timp de noapte.

Sub ecran gasim D-Pad-ul format din 8 butoane. Primele doua corespund meniurilor Media si Contacts, sub ele tastele de apelare, respectiv terminare/respingere apel sub ele un buton de shortcut care te duce intr -un meniu de unde poti activa Bluetooth-ul, alarma, TrackID-ul, Google Maps, meniul principal sau seta noi shortcut-uri. Tot aici mai exista inca un buton, C (cancel). In mijlocul acestora gasim tasta de navigare patrata, folosita foarte mult atunci cand telefonul se afla in modul de fotografiere sau in player-ul muzical.

La glisare descoperim tastatura standard alfanumerica cu butoane plate, dar mari. Glisarea se face foarte usor, plus partea de sus nu se misca, fiind stabila in locul ei. Laturile sunt si ele destul de ticsite cu butoane. Cea stanga e mai libera, avand doar slotul de atasare periferice (incarcator, cablu USB si casti), dar cea dreapta e ceva mai incarcata. Aici gasim butonul dublu de volum si butoanele dedicate camerei foto.

Latura superioara este curata, iar latura de jos prezinta orificiul de atasare a curelusei de siguranta si microfonul. Partea dorsala are si ea "obiectivele" ei, unul dintre ele fiind cel prin care vei face fotografiile de 8 megapixeli, flash-ul Xenon si oglinda pentru autoportrete. Acestea sunt protejate de praf sau lovituri de un capac glisant. Tot aici gasim inca o sigla Cyber-shot si una Sony Ericsson.

Sub capacul telefonului gasim bateria standard Litiu-Polimer cu o capacitate de 930 mAh, care in mod teoretic rezista 400 de ore in modul stand-by si pana la 9 ore de convorbiri. Testul a aratat ca timpii indicati sunt adevarati. Nu trebuie uitat faptul ca telefonul va consuma mai multa baterie in timpul ascultarii de muzica sau daca Bluetooth-ul, Wi-Fi-ul sau 3G-ul sunt activate tot timpul.

Inteligenta unui pozar

Memoria interna a lui Sony Ericsson C905 este de 160 MB, dar telefonul vine la pachet cu un card microSD de 2 GB, iar din acest punct de vedere nu trebuie sa va faceti griji ca nu puteti folosi telefonul ca alternativa a MP3-player-ului propriu sau ca nu incap destule poze pe el.

De ceva vreme, Sony Ericsson nu a modificat prea mult lucrurile la capitolul meniu, iar inferfata flash si-a castigat multi fani. Chiar daca este un telefon fotografic, C905 vine cu cea mai recenta versiune de Walkman, 3.0, receptor GPS cu functii aGPS si geotagging.

Meniul lui Sony Ericsson C905 este cel standard, afisat in stil matrice cu icoane pe 3 coloane si 4 randuri. Dar se poate observa usor lipsa unui icoane si anume File Manager-ul. In schimb, aplicarea interfetei flash meniului Media suplineste File Manager-ul care acum se afla in meniul Organizer.

Sony Ericsson C905 suporta mesaje SMS, MMS, mesaje e-mail si instant. Asa cum era de asteptat, toate mesajele intra in acealasi inbox, cu exceptia celor e-mail care au o casuta postala separata. Totodata, mesajele e-mail suporta protocoalele standard IMAP, SMTP si POP3.

Muzica cu un Cyber-shot

A venit si randul player-ului muzical. Asa cum am spus mai devreme, aceasta a "suferit" unele modificari. In primul rand Walkman-ul lui Sony Ericsson C905 este cea mai recenta versiune, adica 3.0, vine cu interfata flash si functiile standard de TrackID si egalizatorul MegaBass.

Formatele muzicale suportate de Sony Ericsson C905 se rezuma la MP3-uri si AAC-uri. Player-ul muzical poate fi setat sa ruleze in fundal in timp ce se trimit mesaje sau e-mail-uri. Melodiile sunt sortate automat in ordine alfabetica, dar pot fi aranjate dupa album, gen, artist, anul aparitiei sau cele mai ascultate dintre ele.

Sony Ericsson C905 dispune de acceleromentru, adica poate sa afiseze informatiile unei melodii in functie de pozitia in care utilizatoruk tine telefonul. Bineinteles ca butoanele D-Pad-ului isi vor schimba si ele functiile de Forward/Back odata cu inclinarea terminalului.

Datorita ecranului de 2,4 inch, vizionarea de videoclipuri se face usor, acestea putand fi vizionate pe tot ecranul prin simpla inclinare a telefonului. Sony Ericsson C905 mai dispune si de radio FM incorporat. Asa cum era de asteptat, ai nevoie de casti pe post de antena.

Sunetul redat de Sony Ericsson C905 este foarte bun atat prin difuzoarele externe, cat si prin castile proprii. Din pacate castile de la pachet nu sunt cele intra-auriculare pe care terminalele Sony Ericsson Walkman le au, dar sunt perfecte pentru un terminal care nu este dedicat auditiei de muzica.

Studio foto-video


Multi sunt de parere ca atunci cand vrei poze, iti cumperi un aparat foto. Totusi, camera foto a lui Sony Ericsson C905 poate foarte usor sa concureze cu un aparat foto compact. Pentru a scoate in evidenta capabilitatile foto ale acestui aparat, Sony Ericsson a realizat o sedinta foto al carei rezultat a fost o pagina de reclama pentru revista FHM, editia UK. Ineditul vine odata cu informatia ca aceasta sedinta foto a fost realizata doar cu ajutorul telefonului C905 si nu cu un aparat foto D-SLR asa cum se obisnuieste.

Sony Ericsson C905 dispune de un senzor foto de 8 megapixeli, ofera stabilizator de imagine, autofocus si flash Xenon. Fotografierea este simplificata prin tehnologia de detectare a fetei, a zambetului, iar entuziastii vor folosi si functia de geotagging si tehnologia Smart Contrast.

Atunci cand capacul de pe obiectiv este glisat in jos, camera foto se activeaza. Odata cu el se activeaza si butoanele dedicate, cele de pe latura dreapta si tastele D-pad-ului. Acestea vor lumina albastru indicand utiliatorului functiile fiecareia. Terminalul poate face si capturi video la o rezolutie maxima QVGA cu 30 fps, iar videoclipurile vor fi salvate in format MP4.

Camera foto poate fi activata direct prin butonul dedicat de pe latura dreapta a telefonului. Ai la dispozitie doua butoane ajutatoare, cele mentionate la inceputul acestui review, care se afla deasupra ecranului. Camera foto dispune de o serie de efecte si functii binevenite dealtfel.

Ai posibilitatea sa fotografiezi in mod automat, daylight, cloudy, fluorescent sau incadescent, poti aplica efecte de alb/negru, sepia, negativ sau de fotografiere in mod normal, panoramic, frames sau rafala (burst). Imaginile captate sunt de o calitate foarte buna, iar culorile sunt redate foarte real. In plus telefonul nu aplica efecte de Sharpen automat cum se intampla in cazul altor telefoane mobile.

Conectivitate

Spre deosebire de inaintasi, modelul Sony Ericsson C905 dispune de o conectivitate mult mai buna. Avem stadardele GPRS si EDGE, ambele de clasa 10, dar si 3G cu HSDPA, adica o viteza de 3,6 Mbps. Mai mult decat atat, telefonului nu ii lipseste nici Wi-Fi-ul. Navigarea pe internet se face usor, iar ecranul de 2,4 inch nu poate decat sa faca mai placuta calatoria. Navigarile pe internet sunt facilitate de broswer-ul Access NetFront cu suport HTML, iar utilizatorul are optiuni de zoom pentru a vizualiza mai usor textele.

Tot la acest capitol intra si Bluetooth-ul si USB-ul. Amandoua versiunea 2.0, ceea ce se traduce intr-un transfer de date rapid, iar Bluetooth-ul vine cu suport A2DP lucru imbucurator, pentru ca ai posibilitatea de atasare a castilor stereo wireless. Pregateste-te totusi ca bateria telefonului sa fie consumata mai redepe in acest mod. Totodata, Sony Ericsson C905 vine cu functiile Google Search si Google Maps preinstalate.

Asa cum am spus si mai devreme, acest telefon are receptor GPS cu functii aGPS. Mai mult decat atat, terminalul nu este ajutat doar de Google Maps, si vine cu soft-ul dedicat GPS, Wayfinder Navigator 7. In aceste conditii, GPS-ul din dotare este si mai util.

Ultimul cuvant

Sony Ericsson C905 este unul dintre cele mai bune telefoane de pe piata actuala. Ca telefon dedicat fotografic este un fruntas. Primeste puncte pentru capabilitatile fotografice desavarsite, dar si pentru conectivitatea ridicata, Wi-fi-ul ajutandu-l foarte mult. E posibil sa fie ocolit din cauza dimensiunilor sale sau a pretului care ar putea fi usturator pentru unii. Loialitatea fata de marca sau banii disponibili vor fi un factor decisiv in achizitionarea acestui terminal. Dar Sony Ericsson C905 poate cu usurinta sa inlocuiasca un aparat foto compact.

Galeria foto Sony Ericsson C905

Galeria foto cu imagini captate cu Sony Ericsson C905

Captura video facuta cu Sony Ericsson C905.



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea