Stiinta & Tehnologie

#poze fotografi #sfaturi fotografi # fotografi #poze

Sfaturi pentru fotografi: Poze perfecte in conditii dificile

Pozele care surprind momente inedite sunt apanajul fotografilor talentati. Acest job este unul care necesita, de cele mai multe ori, inventivitate pentru a capta maximul de spectaculozitate dintr-o anumita ipostaza. Astfel, fiecare shooting este o provocare pentru fotografi, care sunt pusi uneori in situatia de a capta cadre in conditii dificile.

Noi am aflat care sunt secretele fotografilor profesionisti si ti le spunem si tie!

Poze perfecte in spatii exterioare cu lumina scazuta

Gradul de luminozitate este unul dintre criteriile principale care influenteaza calitatea unor imagini. Contrar asteptarilor, blitul nu este intotdeauna solutia optima pentru a obtine un plus de lumina in spatiile interioare; metodele alternative acesteia pot fi rezolvarea unei astfel de situatii. De exemplu, poti seta luminozitatea necesara ajutand functiile aparatului foto. De asemenea, un trepied ti-ar putea fi de folos in aceste conditii.

Totusi, te poti confrunta cu problema luminozitatii slabe si in spatiile exterioare. Daca te gandesti ca in acest caz colacul de salvare este blitul, s-ar putea sa te inseli. Ca regula generala pe care ar trebui sa o retii este ca lumina directa, frontala, este distonanta si altereaza claritatea imaginii. Poti obtine fotografii foarte reusite suplimentand cantitatea de lumina naturala, prin folosirea unor surse artificiale precum becurile, neoanele sau chiar lumanarile.

Poze perfecte in umbra padurilor tropicale

Jungla si alte spatii care cuprind elemente specifice cadrelor tropicale vor oferi oportunitatea de a capta imagini savuroase. Totusi, fotografierea acestor zone poate fi o adevarata provocare, intrucat lumina slaba care caracterizeaza spatiile tropicale ii poate pune bete in roate oricarui fotograf.

Ca atare, pentru a face poze inedite, este esential sa gasesti momentul potrivit pentru a da ”Start” shooting-ului; se pare ca cel mai bun moment de a face poze in astfel de medii este imediat dupa incetarea ploii. Atunci cand cerul este acoperit de nori, te vei bucura de o lumina stabila, iar picaturile de apa de pe frunze vor accentua culorile si vor conferi vitalitate cadrelor.

Un aparat foto marca Nikon este o alegere foarte potrivita pentru a face fata conditiilor dificile de fotografiile a spatiilor tropicale, deoarece dispozitivul permite setarea unei valori ISO scazute si o lumina nu foarte intensa. De asemenea, nu uita de filtrul de polarizare, care va minimiza reflexia luminii.

Poze perfecte in pustietatea desertului

Principalul impediment de care te poti lovi, atunci cand faci poze in desert, este lumina puternica. Pentru a favoriza supraexpunerea, poti apela la bracketing. Chiar si asa, intr-o astfel de zona, foarte important este sa stabilesti momentul ideal al zilei in care sa surprinzi imagini. De obicei, desertul iti va oferi posibilitatea sa surprinzi imagini senzationale la primele ore ale diminetii, dar si dupa-amiaza. In aceste perioade, unghiul scazut al luminii soarelui va contura foarte frumos colinele si dunele si va accentua detalii de la nivelul nisipului.

Un alt truc util pentru a face poze minunate in desert este sa analizezi cu atentie din ce parte cade umbra. In acelasi timp, trebuie sa te asiguri ca nu ai lasat urme in zonele ce urmeaza sa fie captate in fotografiile tale.

Poze perfecte in conditii de zapada abundenta

Ca si in cazul fotografiilor realizate in zonele desertice, lumina prea intensa este problematica si in mediile cu zapada si gheata abundenta. Aceste elemente de relief reflecta lumina, consecinta fiind subexpunerea scenei. Suprareglarea contorului de lumina este o metoda de rezolvare pe care ai putea sa o incerci in acest caz.

Daca folosesti un aparat modern, iti va fi mai usor sa parcurgi pasii necesari pentru a seta gradul dorit de lumina - de regula, se recomanda sa realizezi supraexpunerea cu cel mult o oprire. Similar mediilor desertice, un unghi mai mic al luminii soarelui va scoate in evidenta detalii care tin de contururi si texturi.

Atunci cand realizezi fotografii in medii dificile, nu uita sa iti protejezi camera foto. Caldura prea puternica, apa, inghetul si zapada, dar si nisipul sunt factori care iti ameninta integritatea dispozitivului tau.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea