Stiinta & Tehnologie

#masini #sofer #sartre

SARTRE, sistemul pentru soferii carora nu le place sa conduca

sartre este un sistem care ar putea revolutiona modul in care conducem si calatorim. O coloana de masini este condusa de un singur automobil, in timp ce soferii se pot relaxa.

Volvo, impreuna cu inca sase companii europene, lucreaza la dezvoltarea si implementarea unui sistem care va permite formarea unor "trenuri auto" pe autostrazi.

Lanturile de masini care circula foarte aproape una de alta vor fi controlate wireless de vehicolul mai mare care deschide coloana.

SARTRE ("Safe Road Trains for The Environment") se bazeaza pe sistemul GPS integrat al vehiculului, care comunica wireless cu celelalte autovehicule din coloana.

Dupa ce ating viteza de croaziera, soferii se vor putea conecta la unul dintre "trenurile auto", ale caror miscari vor fi controlate de prima masina din coloana.

Sistemul SARTRE va permite astfel soferilor din coloana sa se relaxeze in timp ce masina lor se apropie de destinatie. Datorita faptului ca masinile din coloana vor rula constant, consumul de carburant va scadea. Riscul de accidente scade si el, deoarece creatorii sistemului propun ca primul vehicol din coloana sa fie condus de un sofer care sa fie mai calificat decat detinatorii permiselor de categorie B, potrivit Automarket.ro.

Dezavantajele sistemului SARTRE includ faptul ca situatiile complexe ar putea depasi capacitatile de gestionare ale unui sistem electronic. Deasemenea, orice greseala a soferului din fruntea coloanei i-ar putea pune in pericol pe ceilalti. Ultima problema a sistemul tine de faptul ca marcile diferite de masini vor avea un consum diferit de carburant la aceeasi viteza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea