Stiinta & Tehnologie

Samsung U900 Soul Review

Luna februarie a acestuia an inseamna lansarea oficiala a lui Samsung U900 Soul. Romanii au primit telefonul pe data de 15 mai, iar cu ajutorul Market Online, noi il avem la test.

1. Inceput
2. In detaliu
3. Multimedia
4. Incheiere

Odrasla rasfatata

Din momentul in care s-a lansat, cei de la Samsung au incercat din rasputeri sa isi tina "odrasla" sub lumina reflectoarelor, mai ales ca recent au lansat un nou terminal numit Soulb, un candybar, care este un frate mai mic al lui U900 Soul.

E de inteles de ce compania ar face asemenea miscari, mai ales ca pana acum telefoanele de la Samsung nu au fost nici cele mai stilate, nici cele mai destepte, dar acum ca avem telefonul la test, am putut sa imi dau seama, de ce Soul a fost si inca este un asemenea "copil rasfatat".

Metal head

Spre diferenta de alte terminale de la Samsung, care se doreau fashion, dar nu prea reuseau, look-ul lui Samsung Soul este extraordinar. Dar mai bine sa incepem cu inspectia, deja cunoscuta, a acestui terminal. Samsung U900 Soul masoara 105 x 49.5 x 12,9 mm si cantareste 112 grame. Terminalul face parte din familia Ultra de la Samsung, dar spre defirenta de fratii lui, acest model este de fapt cel mai gros, avent 12,9 mm. Dar acesta este un incovenient minor, pentru ca telefonul este cel mai aratos din aceasta gama.

Samsung U900 Soul este un slider. Partea frontala a terminalului este ocupata de ecranul de 2,2 inchi cu 16 milioane de culori si rezolutie de 240 x 320 pixeli. Deasupra ecranului avem sigla Samsung, la dreapta ei camera de rezolutie VGA pentru videoconferinte si la marginea de sus ecranului gasim difuzorul. Ecranul este destul de mare, are rezolutie buna, dar ca majoritatea modelelor Samsung si nu numai, are o mica problema cu lumina solara directa. Asa cum ati ghicit, suprafata lucioasa a ecranului va fi tinta amprentelor.

Trecem mai departe, adica la D-pad-ul care se afla sub ecran si este compus atat din butoane virtuale cat si din butoane fizice. Primul rand de butoane fizice corespund submeniurilor Menu si Contacts si sunt pozitionate la extremitarile touch-pad-ului. Sub ele avem alte doua taste fizice, cele de apelare (stanga) si terminare/respingere apel (dreapta).


Intre aceste patru butoane fizice, avem touch-pad-ul care este un ecran mai mic, sensibil la atingere. In modul standby, pe el sunt afisate cinci icoane: de meniu, apeluri, player muzical, Google si mesagerie. Bineinteles ca acestea sunt shortcut-uri care pot fi personalizate dupa placul si nevoile fiecarui utilizator in parte. Touch-pad-ul are si reactie haptica, adica atunci cand vei apasa un buton, vei avea o reactie din partea lui prin intermediul unei vibrati scurte. Acest D-pad sensibil la atingere, este unul dintre cele mai precise de la ora actuala, in plus rapiditatea de raspuns a butoanelor poate fi si ea setata.

"Tastare fericita"

La glisarea telefonului descoperim tastatura standard alfanumerica. Aceasta este metalica si plata, butoanele fiind delimitate prin linii reliefate. Este bine stiut faptul ca tastaturile plate produc unele incoveniente la tastare, dar aceasta tastatura este mai mult decat placuta. Atunci cand telefonul este glisat, iar centrul de greutate se schimba, utilizatorul nu va avea probleme la tinerea in mana a telefonului si tastarea rapida a unui mesaj SMS sau e-mail.

Primul rand de taste sunt reprezentate de doua shortcut-uri si butonul Cancel (C). In partea stanga avem tasta care va activa functia de videoconferinta, la mijloc butonul de Cancel si in dreapta o tasta care duce in alte meniuri ca Apeluri, mesagerie, browser, player muzical sau inchiderea tuturor functiilor.

Mai exista un lucru de mentionat la capitolul tastatura si anume sunetul tastelor, care la inceput poate fi distractiv, dar apoi devine enervant. Acesta se poate opri prin butonul care se afla pe latura stanga a telefonului, care mai are o "functie", dar despre aceasta mai tarziu.

Pe latura stanga a telefonului gasim doua lucruri. Unul este butonul mai sus mentionat, care scade sau ridica volumul tastelor si slotul de atasare periferice, casti, cablu USB si incarcator. Am spus mai devreme ca butonul de pe latura stanga mai are o "functie". Cuvantul e in ghilimele, pentru ca in definitiv, acea tasta isi pastreaza functia de buton de volum, doar ca in modul standby seteaza volumul tastelor, iar in player-ul muzical, seteaza volumul lui.

Trecem pe latura dreapta unde gasim tasta dedicata aparatului foto si slotul de card microSD. Latura superioara nu are nici un buton si in aceasi situatie este si latura inferioara. Partea dorsala este si ea "libera", neavand nici un buton. Sub capacul matalizat al telefonului gasim bateria standard Litiu-Ion cu capacitate de 880 mAh.

Un lucru a ramas totusi nementionat, acela fiind camera foto care este dezvaluita atunci cand telefonul este glisat. Obiectivul foto a lui Samsung U900 Soul este de 5 megapixeli, cu flash LED, oglinda pentru autoportrete, autofocus, stabilizator de imagini si tehnologie de detectare a fetei.

Brainiac

Cand vine vorba de meniul si interfata lui Samsung U900 Soul ne dam seama ca nu au intervenit prea multe schimbari. Este adevarat ca acum interfata este mai curata si mai aratoasa decat la modelele anterioare. Totusi, unele trasaturi au fost pastrate, printre care si cifrele animate care apar pe ecran la tastarea unui numar.

Meniul lui Samsung U900 Soul este aranjat in stil matrice de 4/3. Navigarea prin meniu se face cu ajutorul pad-ului tactil, sagetile care apar pe el, indicand directiile care pot fi facute in navigare. Meniul se descurca foarte usor, mai ales ca deschiderea fiecarui submeniu se face foarte usor, terminalul neavand acel "lag" pe care unele telefoane sufera.

Samsung U900 Soul suporta mesaje SMS, EMS, MMS si mesaje e-mail. Asa cum era de asteptat SMS-uri, EMS-urile si MMS-urile impart o casuta postala, e-mail-urile facandu-si loc intr-un inbox separat. Mesajele e-mail suporta protocoalele standard IMPA si POP3. Samsung U900 Soul poate duce in spate pana la cinci conturi de mail diferite.

NoTe MuZiCaLe

Se mai intampla ca super telefoane sa nu dispuna de un player muzical bun. Spre fericirea mea am avut surpriza sa descopar ca acesta nu este cazul lui Samsung Soul. Memoria interna a telefonului de 128 MB este destul de generoasa pentru muzica si nu putem uite de cardul microSD care iti vine ajutor.

Formatele muzicale pe care terminalul le suporta sunt MP3, AAC, eACC+ si WMA, iar odata incarcate melodiile in memoria lui Soul, acestea pot fi sortate in functie de artist, album, gen si compozitor. Transferul melodiilor se face relativ usor. Vei avea nevoie sa instalezi programele din pachet, Samsung PC Studio 3. Daca il ai deja instalat nu va functiona. Vei avea nevoie de noua versiune pentru ca telefonul sa fie "vazut" de PC-ul tau. Odata facuta aceasta actiune, lucrurile stau mai mult decat simplu. Conecteaza cablul USB la PC, porneste programul si ataseaza telefonul la cably, ca apoi sa alegi actiunea dorita de tine si sa iti vezi de treaba. O problema a aparut totusi. Daca vrei sa transferi mai multe fisiere deodata, iti va lua destul timp pana cand acestea vor fi transferate.

Sunetul redat de player este bun atat prin singurul difuzor al telefonului cat si prin casti, desi acestea, ca si in cazul altor modele Samsung nu sunt cea mai buna alegere. Din nefericire, cablul nu dispune de jack de 3,5 mm pentru a putea schimba castile, asa ca vei fi blocat cu aceste casti din dotare. Ce mi-a placut la player a fost faptul ca este printre putinele telefoane care permite repetarea unei singure melodii alese. Daca te-ai saturat de muzica din player, ai la dispozitie radio-ul. Va trebui sa atasezi castile, pentru ca acestea sunt pe post de antena.

Foto/video shooting

Mai devreme am mentionat camera foto a lui Samsung, care este de 5 megapixeli, cu flash LED, oglinda pentru autoportrete, autofocus, stabilizator de imagini si tehnologie de detectare a fetei. Asemenea lui Samsung G800, obiectivul foto a lui U900 este foarte bun, chiar daca nu dispune de zoom optic.

Meniul camerei foto este usor de folosit prin touch-pad-ul telefonului. De la setari ISO pana la functii in diferite moduri, telefonul le are pe toate. Bineinteles ca imaginile captate pot fi supuse schimbarilor prin dinferite moduri ca sepia, alb si negru, blur, negativ si altele.

Daca te-ai plictisit de facut poze, Samsung U900 Soul poate inregistra si filmulete in rezolutie maxima QVGA. Filmele vor fi salvate in format MPEG-4. Tot in acest format pot fi vizualizate fi videoclipuri pe telefon.

Conectivitate

Conectivitatea in cazul lui Samsung U900 Soul este foarte buna, pentru ca telefonul dispune 3G cu suport HSDPA. Din pacate nu are EDGE, lucru pe care il regretam, pentru ca acolo unde nu exista retele 3G, EDGE-ul ar fi fost de ajutor. Partea buna este ca telefonul vine cu Google Search si Mail preintalate. Pentru navigarile pe internet, ai la dispozitie broswerele WAP 2.0 si xHTML, HTML. Dorinta noastra ramane tot la Opera Mini, dar iata ca aici nu se poate. Lasand deoparte conectivitatea wireless, Samsung Soul dispune de USB si Bluetooth, amandoua veriunie 2.0, iar Bluetooth-ul vine cu suport A2DP.

La final...

Poate pentru unii va fi usor mai greau sa se obisnuiasca cu touch-pad-ul acestui telefon, dar personal mi s-a parut mult mai usor de folosit si mai rapid sau chiar mai stabil decat cel gasit in LG Secret. Telefonul este si mai "lejer" de tinut in mana. Faptul ca nu are un broswer bun il trage in jos, dar este clar ca acest telefon nu reuseste decat sa impresioneze. Este un model mult mai rasarit decat altele de la Samsung si chiar daca concurenti sunt destui, poate mai puternici, U900 va cuceri destule inimi.

Review video al telefonului Samsung U900 Soul



Captura video de test realizata cu Samsung U900 Soul



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea