Stiinta & Tehnologie

Samsung SGH-i550 Review

Telefoanele "high-end" sunt o adevarata bijuterie, dar trebuie sa recunoastem, nu sunt pentru oricine. De aceea acest model Samsung, i550 , vine in intampinarea celor care vor ceva in genul "high-end"-urilor.

1. Introducere
2. In detaliu
3. Concluzie

Telefon cu pereche

Nu cu mult timp in urma acest telefon a fost lansat si la noi prin HAT Romania. Dar acest model nu a venit singur pe piata ci acompaniat de un frate ceva mai rasarit, modelul SGH-i550w care avea in plus fata de cel prezent, suportul Wi-Fi. Acest telefon nu este dintre cele mai stralucite existente, dar este un telefon mai mult decat "user-friendly" si care nu prea are concurenti.

Daca ar fi un cuvant care sa defineasca cel mai bine acest telefon acela ar fi "conservator". Telefonul pare scump, dar treburile stau altfel. Samsung i550 masoara 115 x 53 x 13,8 mm si cantareste 109 grame, iar cei aproape 14 mm il fac unul din cele mai subtirele "smartphone"-uri de pe piata. Totodata, modelul vine in doua culori, negru si argintiu. Daca esti dezamagit nu e cazul, pentru ca acest telefon nu a fost construit pentru o infatisare care sa "franga inimi".

1, 2, 3 la perete stai!

Samsung i550 este un candybar care stie sa isi etaleze atuurile. Primul lucru care il vedem in partea frontala este ecranul de 2,6 inchi, TFT de 240 x 320 pixeli si 256.000 culori. Rezolutie QVGA pe care acest ecran o ofera este de aceasi calitate pe care un smarphone o poate aduce utiliatorului. Exista totusi si o vestea rea si aceea este legata de lumina directa asoarelui. Sub aceasta ecranul telefonului devine neutilizabil. Deasupra lui in stanga gasim camera video de teleconferinte si difuzorul asezat la mijloc.

Imediat sub ecran se afla D-pad-ul care la acest telefon este sub forma unui "maus" in miniatura. Acest gen de buton de navigare mai este gasit in la Blackberry-uri. Din pacate acest maus, numit trackball este destul de lenes, asa incat are nevoie de multa miscare pentru a-si incepe navigarea prin meniu. Trackball-ul din doatare este imprejmuit si el de anumite taste si de aici vine o alta problema. Asezarea lor lasa mult de dorit si folosirea lor este dificila. Butoanele dedicate sunt mult mai mici decat tastele de activare web sau GPS. Asta duce continuu la apasarea lor aiurea si selectare de meniuri nedorite. Sub aceste butoane se afla tastele de apelare respectiv oprire/respingere apel si intre cele doua taste Cancel (C). In rest tastatura telefonului este alfanumerica, chit ca acesta este un terminal dedicat cat de cat segmentului business. Sub tastatura se afla o mica adancitura in carcasa telefonului, care este de fapt microfonul.

Latura stanga a telefonului este incarcata de slotul de card microSD, butonul de volum si orificiul de agatare a curelusei. Partea dreapta este incarcata de slot-ul pentru cablul USB si butonul dedicat camerei foto . Latura de sus prezinta jack-ul de 3,5 mm pentru casti si butonul de oprire/pornire a telefonului.


Partea dorsala este incarcata de lentile camerei foto de 3 megapixeli cu flash si autofocus, o camera secundara VGA pentru teleconferinte si capacul care acopera bateria. Aceata este Litiu-Ion de capacitate 1200 mAh, care in mod teoretic ofera 3 - 4 zile de viata telefonului in modul standby si cam 40 de minute de viata folosit in retele 3G.

Meniu de smartphone

Daca i550-ul se vrea un smarphone aceasta respecta o regula simpla a acestor gen de telefoane si anume, sistemul de operare care in cazul acestui model este Symbian S60 . Telefonul vine cu anumite schimbari fata de altele modele si anume capabilitati de inregistrae a vocii pe durate mai mari. Interfata telefonului arata foarte bine. Culorile simple, dar de efect si icoane intuitive care dau foarte bine cu intreg look-ul.

Pentru ca este un "symbian", telefonul are incorporat si modul activ de stand-by care de exemplu ofera un shortcut direct spre motorul de cautare Google , shorcut aflat pe ecran sub bara de meniu, dar utilizatorul poate sa isi personalizeze acest meniu activ. Ca un smartphone ce este, i550 -ul dispune si de "manuire prin comenzi vocale" care nu se prezinta atat de remarcabil, dar nu este nici o trasatura de lepadat. Se misca ceva mai greoi, dar nu rau. Totodata, icoanele meniului pot fi asezate in stil de matrice sau lista.

You have a message from the Dark Side

Telefonul suporta SMS-uri, MMS-uri, EMS-uri si e-mail-uri. Mesageria este cea standard, deci nu ma voi opri cu prea multe detalii asupra ea. Clientul e-mail nu va surprinde nici el prin functii iesite din comun. Suporta protocoale POP3 si IMAP si ca utilizator poti selecta sa vizualizezi doar titlul e-mail-ului sau mesajul complet. Dar sa fiu mai clara, clientul e-mail nu dezamageste deloc, era si culmea cand telefonul este unul business.

Muzica maestre

Nu atat de maestru in acest domeniu, acest i550 are un player media exact ca oricare altul gasit in dispozitivele ce ruleaza pe Symbian. Player-ul poate fi accesat din meniu sau direct prin butonul de shortcut de langa trackball. Din pacate playerului ii lipseste cu desavarsire un egalizator sau presatarile de rigoare. Suporta formate MP3, AAC, eAAC+ si WMA, iar transferul de muzica se face foarte usor prin Bluetooth sau USB. Radioul FM este nelipsit, asa ca poti sa te folosesti de el cand doresti.

Camera foto

Pentru ca i550 -ul este un telefon business nu se descurca prea bine la partea de user-friendly cand vine vorba de camera foto. Da, cei 3 megapixeli cu autofocus si flash sunt foarte bineveniti, dar meniul lasa de dorit. Numarul setarilor de imagine este mic, white balance, timer-ul, setari ale flash-ului si unele efecte sunt prezente totusi.

Cu toate acestea, adata incercat aparatul foto se descopera ca nivelul zgomotului de imagine este destul de bine tinut in frau iar culorile pozelor sunt bune. La partea de filme, camera face inregistrari in rezolutie QVGA cu 15fps in format 3gp.

Huston, we have contact

Si iata momentul de bucurie pentru acest telefon. Aici i550 -ul puncteaza de nota 10 cu felicitari. Chiar daca acest model nu dispune de Wi-Fi, lucru care orice smarphone il are, i550-ul se poate lauda cu conectivitate GPRS, EDGE, 3G si HSDPA. Navigarea pe internet se face foarte usor datorita browser-ului WAP si xHTML. Vestea buna vine din partea ecranului care face ca vizualizarea paginilor web sa se faca mai mult decat usor. Receptorul GPS din dotare nu este cel mai destept, dar telefonul vine dotat cu Google Maps.

Un telefon organizat

Ca orice smartphone care se respecta, i550 -ul are si el o suita "a la" Office. Pentru toate acele treburi de birou, telefonul se descurca bine cu formate MS Word, Excel, PPT si PDF, asa ca la acest capitol nu vei avea probleme.

La final...

Pot spune ca i550 -ul este un telefon capabil. Reuseste sa duca in spate Symbian-ul si cateva caracteristici care il fac sa "straluceasca" in felul lui aparte. Ca orice telefon business, i550-ul da si el cateva rateuri la partea de multimedia, la acest capitol lipsindu-i caracteristica "user-friendly", dar cand vine vorba de seriozitate se descurca excelent. Daca trackball-ul ar fi mai putin lenes si toate i550-urile ar avea Wi-Fi lucrurile ar fi mult mai simple.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea