Stiinta & Tehnologie

Samsung SGH-E900 Review

Chiar daca terminalul Samsung E900 a fost lansat in urma cu mai bine de doi ani, reuseste sa se tina pe picioare, alaturi de alte telefoane din aceasi clasa cu el.

1. Inceput
2. In detaliu
3. Multimedia
4. Incheiere

Mid-range in toata regula

Asa cum in alte review-uri am vorbit despre clasa "entry-level", asa o voi mentiona acum ca Samsung E900 este un telefon mid-range . Sigur, nu este cel mai bun de pe piata, dar nu este nici cel mai rau, din contra, la varsta care o are, se tine inca bine alaturi de niste concurenti mult mai puternici.

Dar ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba, voi incepe "inspectia tehnica" a lui Samsung E900 . In primul rand trebuie mentionat faptul ca telefonul este un slider care masoara 93 x 45 x 16,5 mm si cantareste 93 de grame. Dupa cum se vede, terminalul nu este printre cele mai compacte telefoane ale companiei.

Partea frontala este ocupata de ecranul de 2,05 inchi cu 260.000 de culori si rezolutie QVGA de 240 x 320 pixeli. Deasupra ecranului distingem difuzorul telefonului, iar sub el D-pad-ul, care este compus atat din butonul central de navigare cat si din butoane fizice sensibile la atingere, care apar partial sau total, in functie de ce meniu este folosit de utilizator.

Suprafata telefonului este lucioasa si intradevar arata bine, dar numai atunci cand este in cutie. Cand incepi sa folosesti telefonul vei avea problema amprentelor, care sunt foarte vizibile atat pe partea frontala, D-pad si ecran, cat si pe cea dorsala. Ecranul mai are o problema, aceea a luminii directe solare, adica in lumina puternica, imaginile de pe ecran vor pali considerabil. La glisare telefonul isi descopera tastatura standard alfanumerica, cu butoane plate, impartite pe patru randuri, distantate intre ele de canale subtiri.

Latura stanga are doar un buton, cel de volum, cea dreapta orificiul de agatare a curelusei de protectie, butonul de oprire/pornire telefon, un buton mai lung dedicat atat camerei foto cat si MP3-player-ului si slotul de atasare periferice, casti, incarcator, cablu USB. Latura inferioasa prezinta doar slotul de card microSD si microfonul, reprezentat printr-o gaura minuscula in carcasa.

Partea dorsala este incarcata doar de un difuzor si capacul care acopera bateria standard Litiu-Ion de capacitate 800 mAh care in modul Stand-by rezista pana la 220 de ore si pana la 3 ore jumatate de convoribiri. In urma testului, timpii dati de Samsung sunt aproximativ corecti. Este de mentionat faptul ca bateria va fi consumata mai repede daca telefonul este folosit ca MP3-player sau daca Bluetooth-ul este activ tot timpul. La glisare descoperim camera foto de 2 megapixeli cu flash LED si oglinda pentru autoportrete.

Middle-brain

Samsung E900 are o memorie interna de 80 MB, dar poseda slot de card microSD, asa ca ii poti face un upgrade de memorie de pana la 2 GB. Meniul telefonului este cel standard Samsung, iar animatiile nu ii lipsesc nici acestuia atunci cand un numar este format.

Meniul este asezat in stil matrice de 3 x 3, dar butonul de navigare a D-pad-ului are setate shortcut -uri, care bineinteles pot fi personalizate dupa placul fiecaruia. "Din fabrica", Samsung E900 are setare urmatoare shortcut-uri, meniul principal (sus), calandar (dreapta), mesagerie (stanga) si Bluetooth (jos). Vestea proasta este ca atunci cand vrei sa mergi inapoi in ecranul principal apasand BACK, nu se va intampla asa, telefonul te redirectioneaza automat in submeniuri, din care va trebui sa iesi tu singur, inarmat cu rabdare.

In mod stand-by telefonul afiseaza pe ecran semnalul, data, operatorul de telefonie mobila, ora si bateria (sus) si Meniul si Contactele (jos). Atunci cand esti pe ecranul principal, primele doua butoane tectile se activeaza, cele de sus, ele corespunzand meniurilor mai sus mentionate. Butoanele tactile sunt activate total, atunci cand utilizatorul foloseste MP3-player-ul, dar deaspre acestea mai tarziu.

Tastarea unui mesaj sau numar se face relativ usor. Spun relativ pentru ca randul de sus de taste(1, 2 si 3) va crea dificultati unor persoane cu degete butucanoase, acestia lovindu-se in permanenta de partea frontala glisata. Spre diferenta de alte modele Samsung, E900 nu vine cu aplicatiile Google preintalate.

Tot la acest capitol trebuie mentionata si mesageria. Samsung E900 suporta mesaje SMS, EMS, MMS si e-mail. Primele trei tipuri de mesaja, SMS, EMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, iar e-mail-urile intr-un inbox separat. E-mail-urile suporta protocoalele standard SMTP si POP3, atasamentele pot ajunge pana la 300 k, iar utilizatorul poate seta e-mail-urile sa afiseze primele randuri dintr-o scrisoare sau tot mesajul.

Muzica asa-si-asa

Nici la capitolul muzica acest telefon nu exceleaza, dar asta din cauza difuzorului care nu face fata player-ului muzical. Castile nu sunt nici ele cele mai bune, iar urechile mici vor avea probleme cu ele. Totodata, daca ai dori sa le schimbi, nu poti pentru ca telefonul nu are mufa standard de 3,5 mm.

Dar sa vedem ce stie player-ul muzical. In primul rand asa cum am spus mai devreme, butonele tactile sunt activate atunci cand acesta functioneaza. Telefonul are buton dedicat, deci nu este greu sa ajungi la el. In mod normal, utilizatorul mai poate intra in player prin submeniul Aplicatii (Applications). Formatele muzicale pe care le suporta E900 sunt MP3, AAC, ACC+ si WMA.


Odata intrat in player, butonul de navigare a D-pad-ului devine si el o "unealta" de manuit MP3-ul. Din D-pad vei putea schimba egalizatorul de sunet, vei putea repete melodia sau activa functia 3D, care este un fel de "suround sound" si seta playlist-ul activ in mod Shuffle. Vestea mai buna este ca E900 dispune de functia Flight Mode, care iti permite sa folosesti telefonul ca player muzical in avion sau oriunde este interzisa folosirea conectivitatiilor wireless.

Doi megapixeli modesti

Camera foto din dotarea lui E900 este de doar 2 megapixeli, dar vine cu flash LED si oglinda pentru autoportrete. Din pacate imaginile nu sunt de prea buna calitate, in primul rand din cauza ca acestea sunt expuse prea puternic la lumina. O alta problema a telefonului este autofocusul care lipseste, astfel incat unele poze sunt mai mult decat neclare. Totusi, in lumina buna si inarmat cu putina rabdare poti sa captezi niste imagini bune.

Lui Samsung E900 nu ii lipsesc nici efectele pentru poze, telefonul dispunand de Image Editor. Poti alege intre efecte ca alb si negru, negativ, grayscale, sepia si altele, functii de taiat, lipit sau adaugat imagini si unele setari de lumina. Obiectivul foto mai poate capta si formate video , dar va trebui sa te multumesti cu rezolutia CIF, care este foarte mica. Filmele vor fi captate in format 3GPP (real player).

Conectivitate

La acest capitol telefonul trebuie sa se descurce cu GPRS si EDGE. Intradevar nu este prea mult, dar pentru vremea lui aceasta conectivitate era mai mult decat bucuratoare, iar la ce creier are telefonul, nici nu ii trebuie mai mult. EDGE-ul te va lasa sa iti controlezi mail-urile in voie si sa faci cautari rapide pe web.

Navigarea pe internet se face prin broswer-ul WAP 2.0/xHTML. Asa cum am mentionat mai devreme, spre diferenta de alte modele Samsung, E900 nu vine cu Google Search si Mail preintalate.

Ultimul cuvant

Samsung E900 nu arata rau, dar nici nu straluceste. Grosimea lui il face sa paleasca in fata altor concurenti mid-range care din punct de vedere tehnic stiu poate mai putin, dar arata mai bine. Faptul ca E900 face capturi video cu rezolutie CIF nu il ajuta cu nimic, aceasta rezolutie fiind depasita si acum doi ani. Mai este tras in jos de camera foto prea modesta si flash-ul care nu prea fata ceta intunericului. Totusi, D-pad-ul tactil se misca bine, meniul telefonului este user-friendly si bateria are o viata buna.

Galerie foto Samsung SGH-E900

Review video - Samsung E900



Captura video realizata cu telefonul Samsung E900, la o rezolutie maxima CIF.



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea