Stiinta & Tehnologie

#fotografie #telefon mobil #8 mp #camera foto #samsung pixon

Samsung M8800 Pixon Review

Terminalul Samsung Pixon a ajuns oficial si pe piata autohtona. Pixon a fost lansat la scurt timp dupa ce compania coreeana si-a prezentat primul terminal cu o camera foto de 8 MP, Samsung INNOV8 .

Spre deosebire de INNOV8, Pixon nu este un smartphone, dar la fel ca "fratele mai mare", are o camera foto de 8 MP si ecran sensibil la atingere.

Constructia lui Pixon

Inainte de lansarea lui, Pixon a trecut printr-o serie de zvonuri. Initial se credea ca numele lui era de fapt Bresson, lucru care indica "inclinatia telefonului" catre fotografie.

Samsung M8800 Pixon este un candybar care masoara 106,5 x 53,9 x 17,2 mm si cantareste 136 de grame. Partea frontala este ocupata de ecranul de 3,2 inch, sensibil la atingere, cu rezolutie de 240 x 400 pixeli si 256.000 de culori. Deasupra ecranului gasim difuzorul telefonului, senzorul de lumina si camera secundara VGA pentru videoconferinte.

Sub ecran se afla D-Pad-ul format din 3 butoate fizice. Butoanele de apelare si terminare/respingere apel sunt pozitionate in extremitati, iar butonul de revenire in meniul anterior este in mijloc. La fel ca Samsung Omnia, Pixon vine cu stylus-ul la pachet, iar acesta se ataseaza telefonului printr-un snur. Bineinteles ca acest gen de atasament nu este prea binevenit, pentru ca stylus-ul rigid poate zgaria ecranul telefonului.

Laturile lui Pixon sunt destul de incarcate. Cea stanga prezinta slotul cardului microSD si un buton de shortcut-uri catre agenda, player muzical, mesagerie, browser web si meniu principal. Tot aici avem si tasta de blocare sau deblocare a ecranului tactil. Latura dreapta este incarcata de butonul dublu de volum, o alta tasta pentru shorcut-uri si butonul declansator al camerei foto. Pe latura superioara gasim slotul de atasare periferice, cablu USB, incarcator, casti audio si cel de deblocare a capacului care acopera bateria. Latura inferioara are doua orificii, cel din partea stanga fiind microfonul telefonului, iar cel din dreapta, cel de atasare a stylus-ului sau unei curele de siguranta.

Partea dorsala este ocupata de camera foto de 8 MP, flash-ul LED si difuzorul player-ului audio sau video. Suprafata de metal este mata, un lucru benefic, deoarece astfel amprentele nu stirbesc look-ul terminalului.

Tot aici trebuie mentionata si bateria care se afla sub capac. Samsung Pixon este alimentat de o baterie standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1000 mAh, care in mod teoretic rezista in class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/modul" title="modul">modul stand-by pana la 290 de ore si aproximativ 4 ore de convorbiri. Primele utilizari ale telefonului vor seca bateria telefonului foarte repede. Dar dupa cateva incarcari, Samsung Pixon rezista si se incadreaza in timpii mentionati de companie. Totodata, bateria telefonului se va incarca mai greu si va rezista mai putin daca este incarcat de la PC, prin cablul USB.

Fara sistem de operare

Chiar daca seamana cu un smartphone, mai precis cu fratele sau Samsung INNOV8 care rula Symbian, Pixon nu are asemenea atribute, prin urmare nu ruleaza nici un sistem de operare. Terminalul are o memorie interna de 200 MB, dar pentru ca prezinta slot pentru cardul microSD, utilizatorul poate sa faca upgrade pana la 8 GB.

In mod stand-by ecranul lui Samsung Pixon afiseaza vertical, in partea stanga o bara pe care se pot aseza diferite shortcut-uri (15 in total). Pentru a ajunge la toate, utilizatorul poate face scroll in susul si in josul ei, doar prin simpla gesticulare cu degetul pe ecran. Shorcut-urile de aici sunt de fapt widget-uri care pot fi trase inafara barii sau ascunse pe ea. Personalizarea ecranului principal este destul de variata, iar fiecare utilizator in parte avand la dispozitie o multitudine de widget-uri.
Acest gen de bara de widgeturi era prezenta si in cazul lui Samsung Omnia.

Tot pe ecran mai gasim o bara pozitionata la baza ecranului de unde utilizatorul poate accesa mai usor tastatura virtuala, agenda, mesageria si meniul principal. Interfata lui Samsung Pixon este cea aplicata si lui Samsung F480, adica TouchWiz-ul. In cazul lui Pixon avem de-a face cu meniul normal de matrice de 4 randuri si 3 coloane. Meniul poate fi accesat prin tasta virtuala de pe bara.

SMS si e-mail cu Pixon

Samsung Pixon suporta mesaja SMS, MMS si e-mail. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand e-mail-urile detin un inbox separat. Serviciul de mesagerie e-mail suporta protocoalele standard POP3 si IMAP4.

Spre deosebire de Samsung Omnia care dispunea de tastatura Samsung "20 key" (compact QWERTY), tastatura aflanumerica (Phone keyboad) si chiar tastatura de PC (9 key keyboard), Pixon are standardul de alfanumerica. Singura diferenta fata de un telefon obisnuit este ca in cazul lui Pixon ea este virtuala.

Este adevarat ca primele mesaje trimise in acest fel iti vor lua mai mult timp decat anticipezi. Tousi, ecranul lui Pixon are reactie haptica, iar atunci cand tastele sunt apasate, utilizatorul va avea ca raspuns o vibratie. Totodata, daca utilizatorul nu este multumit cu atat poate sa activeze tastele sonore. Apasate acestea vor trasmite un semnal audio. Cu sau fara senzorul de miscare activat, tastatura lui Samsung Pixon va fi afisata doar pe verticala.

Player-ul muzical

Ca telefon dedicat fotografie, player-ul muzical al lui Samsung Pixon se prezinta bine. Ca telefon multimedia exista incoveniente. Problema este ca sunetul nu este cel mai bun indiferent la ce nivel vei tine volumul sau daca sunt sau nu atasate castile. Acestea nu pot reda sunetele de bas si chiar daca volumul este dat la maxim vei avea problema de auditie, mai ales daca esti pe strada.

Player-ul muzical poate fi accesat prin meniul principal sau printr-un shortcut/widget aflat in bara verticala de pe ecran. Cu Pixon, Samsung au reusit sa puna la punct interfata tactila a player-ului iar acesta se misca foarte bine la comenzile primite.

Totusi, prin castile lui Pixon sunetul este mai bun. In plus aceastea sunt mult mai comode. Asemenea celor de la Sony Ericsson, Samsung Pixon are casti intra-auriculare care se fixeaza mult mai bine in ureche. Totodata, problema transformatorului cu mufa de 3,5 mm a fost rezolvata in cazul lui Pixon. Pe firul castilor de afla handsfree-ul cu transformatorul care prezinta slotul standard de 3,5 mm.

Pixon suporta formate MP3, eAAC+, WMA si AMR, iar melodiile stocate pot fi sortate dupa album, artist, sau gen. Player-ul dispune si de functii de egalizator (Jazz, Rock, Classic, etc), functii de shuffle si repeat sau optiunea Music Recognition. Formatele video suportate de Samsung Pixon sunt DivX, XviD, H.263, H.264, WMV si MP4.

Daca te-ai saturat de muzica stocata, incerca radio-ul FM care are si RDS. Bineinteles ca ai nevoie de casti atasate, pentru ca acestea, ca in cazul altor telefoane, au rol de antena. Ai posibilitatea de scanare automata dupa un post radio, dar poti cauta posturi radio si manual. Totodata acest telefon iti va indica pe ecran si postul de radio selectat.

Camera foto/video a lui Pixon

La testul foto am intampinat cateva probleme ca blocarea senzorului sau anumite moduri de fotografiere, ca cel Macro nu reusea sa faca focus pe imagine. Aceste neplaceri au aparut pentru ca terminalul la test este un prototip. Producatorii spun insa ca telefonul testat nu este varianta finala si ca telefoanele care vor ajunge in magazine nu vor asemenea probleme.

In ciudat acestor probleme, calitatea pozelor este foarte buna, iar zgomotul de imagine este tinut sub control. Autofocusul isi face treaba, iar stabilizatorul de imagine ajuta foarte mult atunci cand fotografiile se fac de la apropiere.

Camera foto de care dispune Samsung Pixon este de 8 MP, adica poate sa capteze imagini la o rezolutie maxima de 3264 x 2448 pixeli. In plus obiectivul foto dispune de flash LED, autofocus, stabilizator de imagine, functii geotagging si linii de ghidare de viewfinder.

Este de mentionat faptul ca lentila care protejeaza obiectivul camerei se deschide automat cand aparatul foto este accesat. Acest lucru nu face decat sa protejeze mai bine lentilele impotriva prafului sau amprentelor. Camera foto dispune de moduri de fotografiere sigle, burst, mozaic, panoramic sau smile (tehnologia de detectare a zambetului).

Totodata, Samsung Pixon poate capta imagini in modul portrait, landscape, sports (subiect in miscare), indoor, beach/snow, sunset, dusk/dawn, fireworks, night mode etc, poate capta imagini la o rezolutie minima de 320 x 240 pixeli sau la cea maxima de 3264 x 2448 pixeli.

Capturile video se pot face in moduri normal, pentru MMS-uri sau slow motion. Rezolutia maxima de captare este WVGA (720 x 480 pixeli) cu 30 fps sau QVGA (320 x 240 pixeli) cu 120 fps. Cea mai mica rezolutiie este de 176 x 144 pixeli. Focusul capturilor video poate fi automat sau macro, iar videoclipurile sunt salvate in format MP4.

Conectivitate

Samsung Pixon are GPRS clasa 10 cu viteze de download cuprinse intre 32 - 48 kbps, EDGE tot clasa 10 cu viteze de download de 236,8 kbps, 3G cu HSDPA (7,2 Mbps), Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB.

Navigarea pe internet se face usor, pentru ca Samsung Pixon dispune atat de broswer-u WAP versiunea 2.0 cu suport xHTML si HTML. Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Din pacate telefonul nu dispune de conectivitate Wi-Fi.

Samsung M8800 Pixon vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin conectivitate 2G/3G. Totodata, terminalul vine cu Google Maps preinstalat care se descurca foarte bine, iar vizibilitatea pe ecran este foarte buna pentru ca ecranul telefonului este destul de mare.

Ultimul cuvant

Ca terminal fotografic Pixon se descurca admirabil. Punctele lui forte sunt look-ul compact, ecranul cu reactie tactila si mai ales pentru capabilitatile camerei foto/video.

Este totusi depunctat de player-ul muzical care nu se descurca prea bine si de faptul ca stylus-ul nu are un locas propriu in corpul telefonului si trebuie atasat printr-un fir, mai ales ca poate zgaria ecranul. Terminalul mai este depunctat si de lipsa Wi-Fi-ului.

Galerie foto Samsung M8800 Pixon

Galerie foto cu imagini captate cu Samsung M8800 Pixon

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea