Stiinta & Tehnologie

Review - Motorola RIZR Z3: Un nou model slide

Iata-ne din nou in fata unui model ce poarta semnatura Motorola. Este vorba de modelul Motorola RIZR Z3, un nou telefon slide. Desi la inceput am fost putin ingrijorati in ceea ce priveste dimensiunile sale, indoielile noastre s-au spulberat imediat. Materialele din care care este confectionat (metal si cauciuc) iti dau senzatia de siguranta, telefonul lasand o buna impresie. Greutatea sa confera telefonului un aspect solid si compact.

Modelul Z3 RIZR poate fi comparat cu cel din seria Ultra lansat de cei de la Samsung. Insa din punct de de vedere tehnic si software, telefonul Samsung este cu mult superior. Chiar si din punct de vedere al grosimii.



Caracteristici esentiale:

• Design exceptional
• Constructie solida
• Camera de 2 megapixeli
• Slot pentru card microSD
• GPRS Clasa 12 + EDGE

Principale dezavantaje:

• Interfata userului este invechita
• Nu are suport Java 3D
• Nu are 3G
• Inregistrari video numai in format QCIF



Motorola RIZR Z3 este construit pe designul modelului RAZR V3 , de la care imprumuta lookul metalic si designul tastaturii. Interfata pentru user pare sa nu fi suferit modificari esentiale.



Metal si cauciuc

Pe panoul frontal se observa logo-ul Motorola M sub care se gaseste displayul TFT de 256.000 de culori. Exista un loc, aflat chiar sub display, unde va puteti sprijini degetul atunci cand culisati clapeta telefonului. Mai intalnim un set 4 taste directionale, avand in centru un buton de confirmare. In jurul acestor taste intalnim butonul de navigare, butonul C precum si tastele de receptionare/respingere a apelurilor telefonice.

Dimensiunea telefonului pare ceva mai mare, insa se inscrie cu brio in trendul noilor modele slim. In fond si la urma urmei, RIZR Z3 are doar 16 mm grosime.



Spatele telefonului este saracacios. Acolo se gaseste lentila camerei foto , logo-ul Motorola pe capacul bateriei precum si grilajul albastru ce acopera difuzorul. Telefonul este dotat cu o baterie BC50 Li-Ion de 720 mAh, care in modul standby tine 350 de ore, iar in modul vorbit poate tine pana la 6 ore si 40 de minute. Nu avem cum sa contrazicem spusele producatorului. Timpul scurt avut la dispozitie nu ne-a dat posibilitatea sa ne formam o parere privind durata de viata a bateriei.



Atunci cand inlaturi capacul bateriei, vei avea o surpriza. Lacasul unde se afla cartela SIM se afla pe o placa, deasupra careia sa afla slotul pentru card microSD. Pentru a introduce/ scoate cardul SIM din telefon trebuie sa te inarmezi cu nervi de otel. Si, eventual, cu un obiect ascutit! Un mare minus acordam producatorilor pentru acest inconvenient.

Partea stanga a telefonului ofera 3 butoane: doua pentru reglarea volumului si un buton pentru activare inregistrarii vocale. Pe langa aceste butoane, gasim o noua inscriptionare a logo-ului Motorola.



Partea dreapta a aparatului are mai multe de oferit: butonul declansator al camerei foto, butonul de comanda vocala precum si slotul mini USB. Slotul mini USB este folosit pentru incarcarea bateriei si pentru transfer de date.



Atunci cand telefonul are clapeta deschisa, se poate observa doar tastatura, partea din spate a aparatului fiind saracacioasa. Mecanismul de inchidere/deschidere functioneaza perfect, fara nicio problema si fara niciun zgomot suspect. Singura problema am gasit-o la tasta directionala stanga; la apasarea sa se aude un zgomot ce seamana cu o scartaitura.

Tastatura

Tastatura lui RIZR este foarte asemanatoare cu cea a modelelor anterioare ale celor de la Motorola, primul telefon care a adoptat acest design find celebrul RAZR V3. Este perfect conceputa, oferind un maximum de siguranta si control. Partea numerica a tastaturii este vizibila doar atunci cand clapeta este deschisa. Intalnim doua taste care pot fi configurate dupa dorinta userului. Din pacate, asemeni altor modelele Motorola, tasta de navigare in meniu nu poate fi configurata. O noutate este tasta C care este foarte asemanatoare cu cea intalnita la telefoanele Sony-Ericsson. Ea indeplineste si functia de corectie. Lumina de fundal a tastaturii are culoarea albastru inchis.



256.000 de culori perfect vizibile

Echipa care s-a ocupat de acest model a rezolvat o mare problema cu care se confrunta majoritatea telefoanelor din ziua de azi: lizibilitatea in lumina razelor solare. Din acest punct de vedere, Motorola RIZR Z3 functioneaza ireprosabil. Acelasi lucru se poate spune si despre iluminarea ecranului. Displayul functioneaza la o rezolutie de 176 x 220 pixeli, avand 256.000 de culori.

La capitolul sunet si semnal, RIZR a trecut cu brio toate testele. Asa ca...il poti folosi linistit chiar si intr-o zona cu poluare fonica ridicata..

Saga continua

Interfata grafica pentru user implementata pentru Z3 RIZR este aproape identica cu cea intalnita la Motorola RAZR V3. Interfata nu a suferit prea multe modificari de baza. Printre ele se numara si pozibilitatea de a naviga printre categoriile din meniul Apeluri, cu ajutorul tastelor "•" si "#". Astfel, cu aceste butoane poti accesa optiunile Apeluri primite, Numere formate sau Apeluri ratate. Aceasta facilitate nu o intalnim la modelele anterioare de Motorola.



Alte schimbari minore sunt cele referitoare la teme si animatii. Noile teme preinstalate ale lui Motorola Z3 RIZR sunt mult mai bune decat la cele intalnite la modelele mai vechi. Meniul telefonului isi face si el foarte bine treaba, avand o viteza de reactie foarte buna.

Motorola RIZR Z3 are si posibilitatea de activare a modului Avion. Este o optiune pe care ar trebui sa o intalnim la toate telefoanele din ziua de azi.

1000 de numere in agenda telefonului

Agenda telefonica poate memora pana la 1000 de intrari. Fiecarui contact i se pot asimila mai multe numere de telefon, adrese e-mail, adresa de acasa si de la serviciu, un ton de apel si o imagine. Metoda de cautare a unui nume este simpla: tastezi primele litere a contactului dorit.



Utilizarea tastelor * si #

Asa cum am mai mentionat, Motorola RIZR are capacitatea de a utiliza tastele ‘’*’’ si ‘’#’’ pentru navigarea prin subcategorii. Categoriile contin ultimele 10 telefoane, indiferent daca este vorba despre numere formate, telefoane primate sau apeluri ratate. Sunt afisate data si ora cand au avut loc evenimentele respective, nu insa si, de exemplu, de cate ori ai fost apelat de aceeasi persoana

Mesaje

Meniul de mesaje este acelasi cu cel intalnit la cele mai noi modele de Motorola. Astfel, exista exista doua casute tip Inbox: Message Inbox si Email Msgs Inbox. De asemenea, intalnim si alte casute de stocare a mesajelor: Drafts, Outbox, Voicemail si Sent Msgs. Cand compui un mesaj, editorul te intreaba daca vrei sa creezi un mesaj simplu, un mesaj vocal sau un e-mail. Un element de noutate este acela ca numararea caracterelor se face de la 0 in sus, si nu in mod descrescator cum se proceda pana acum. Atunci cand esti pregatit sa trimiti mesajul catre o anumita persoana, ti se precizeaza in cate mesaje a fost impartit mesajul initial.

Clientul e-mail lucreaza si cu atasamente. Sunt suportate protocoalele POP 3 si IMAP. Exista optiunea de preseta verificarea casutei de e-mail la anumite intervale de timp. De asemenea, exista posibilitatea de a downloada doar titlurile noilor e-mail-uri.



Un telefon muzical ? Nici vorba!

Motorola RIZR Z3 are un difuzor extern puternic, care poate fi auzit chiar si in medii cu mult zgomot. Insa calitatea sunetului lasa de dorit, asa ca ar trebui sa te multumesti sa folosesti o pereche casti. Software-ul playerului muzical este bine pus la punct. Suporta optiuni Shuffle, Repeat, ruleaza playlisturi si recunoaste o serie de formate muzicale.

Atunci cand este minimizat, playerul poate fi controlat cu ajutorul butonului multidirectional. Din pacate, nu exista posibilitatea de a rula simultan mai multe aplicatii. De exemplu, nu te poti juca si asculta muzica in acelasi timp. De asemenea, atunci cand este pornita camera, celelalte aplicatii se inchid automat

Camera foto

Camera foto a lui RIZR Z3 este foarte simpla si usor de folosit. Ofera o serie de setari de baza: stralucire, setari de culoare, rotirea imagini, efect “blur”, inserarea de frame-uri, contrast, etc. Poti ajusta tipul de format in care telefonul poate fotografia. Recomandarea noastra este sa setezi camera la rezolutia maxima (2 megapixeli) pentru a avea o calitate foarte buna a imaginii.



Referitor la calitatea imaginilor, trebuie sa mentionam ca suntem multumiti in proportie de 90 %. Fotografiile sunt clare, iar rezolutia este una foarte buna pentru o camera de 2 megapixeli. Singurele lipsuri le intalnim la capitolul “culori”. Registrul cromatic este fad. Balansul culorilor este diferit de la un frame la altul. In partea stanga a frame-ului gasim o usoara nuanta de verde, in timp ce in partea dreapta predomina o nuanta de rosu.

Avem EDGE. Unde o fi 3G-ul?

Modelul RIZR Z3 ofera utilizatorilor conectivitate GPRS si EDGE precum si posibilitatea de transfer de date prin cablu USB si prin Bluetooth. Din pacate, cei de la Motorola nu au considerat a fi utila implementarea modulului 3G la acest model. Transferul functioneaza ireprosabil, iar conexiunea la PC prin cablu USB nu iti creaza probleme atat timp cat ai instalat pe computer driverele potrivite.



Browsere si sincronizare

Browserul cu care este dotat telefonul este capabil sa deschida pagini web simple, insa nu se poate descurca cu script-urile Java si cu paginile web complexe. Este recomandabil sa instalezi minibrowserul Opera, care functioneaza perfect. Sincronizarea pe Motorola RIZR poate fi facuta in mai multe feluri. In primul rand, poti apela la aplicatia MOTOSYNC, sincronizarea fiind automata. De asemenea, poti apela la sincronizarea calculator-telefon care poate fi realizata din meniul Phone Tools. Contactele si datele din calendar pot fi sincronizate si manual pentru a fi trimise catre un alt telefon mobil.



Calendar

Uneltele care au functia de organizer sunt: calendarul, notele, calculatorul si ceasul desteptator. Calendarul are trei tipuri de afisare: lunara, saptamanala si zilnica. Activarea aplicatiei Note se face din meniul Mesaje. Cu ajutorul ei poti edita un mesaj text atunci cand trebuie sa-ti amintesti un anumit lucru. Calculatorul este unul tip standard. Ceasul desteptator poate fi setat in 2 feluri: alarma care se repeta si alarma unica. Exista si aplicatia Voice Recorder care poate fi folosita in limita memoriei disponibile a telefonului.



Alte aplicatii

La Motorola RIZR Z3 intalnim si cateva aplicatii preinstalate. Una dintre ele este MotoReader, cu ajutorul careia se pot deschide documente Office precum fisierele Word sau Excel. Din pacate este o aplicatie bazata pe Java, viteza de lucru fiind scazuta.

Jocuri

Singurul joc preinstalat pe care l-am gasit la modelul Motorola RIZR Z3 este BlockBreaker, un joc destul de amuzant. Este simplu si usor de controlat, adica exact jocul ideal pentru un telefon mobil.

Aprecieri finale

Motorola RIZR Z3 are un look special care il deosebeste de alte telefoane. Materialele din care este confectionat( metal si cauciuc) iti dau senzatia de siguranta si confort. Insa lipsa 3G-ului, problemele legate de cardul SIM precum alte mici neajunsuri, iti lasa un gust amar. Totusi, daca pretul cu care va fi vandut va fi unul rezonabil, Motorola RIZR Z3 are toate sansele sa aiba un mare succes in randul cumparatorilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea