Stiinta & Tehnologie

Remarcabilul Samsung X700

Iata remarcabilul telefon clasic Samsung, X700. Trasaturile sale sunt atat de diverse incat poate face fata cu brio celor mai bune modele de pe piata. Pe langa altele, este dotat cu o camera de 1.3 megapixeli, EDGE Class 10, un slot pentru cardul de memorie si speaker stereo.

Caracteristici fundamentale:

• Design conservator si atractiv
• Ecran mare
• Slot pentru card de memorie
• Camera de 1.3 megapixeli
• Radio Stereo FM
• EDGE Class 10
• Perfoemanta acustica stereo
• Casti stereo prin Bluetooth
• Acces la cardul de memorie prin USB Mass Storage

Dezavantaje:

• Tastatura incomoda
• MP3 playerul nu se minimalizeaza
• Nu exista profile pentru sonerii
• Fotografiile nu pot fi vazute pe tot ecranul
• Camera nu este dotata cu flash
• Nu poti seta melodiile stocate pe cardul de memorie ca ftonuri de apel
• limita pentru atasamentele trimise prin e-mail este de 200 KB

Samsung a fost recunoscut intotdeauna pentru mobilele sale in forma de scoica, ce domina portofoliul fimei si azi. Ultimul model Samsung in aceasta forma clasica a fost Samsung C200, imposibil de gasit in magazine acum. Noul model X700, vine sa certifice faptul ca producatorul sud-corean nu si-a pierdut dragostea pentru aceste gen de desing si ca este bun si la altele in afara de mobile in forma de scoici.


Samsung X700




Clasa e cuvantul cheie

Dimensiunile de 108 x 44 x 19 mm si greutatea de 95g pun acest telefon intr-o categorie medie spre grea. Se potriveste foarte comfortabil in mana. Apreciez mult faptul ca designerii au abandonat acele accesorii ale modei si au ramas conservatori dar atragatori. Combinatie de negru si argintiu sustin aceasta linie a designului.


Se potriveste foarte bine • in comparatie cu o cheie sau alte mobile


Toate partile negre ale telefonului, cu exceptia tastaturii, sunt fabricate dintr-un plastic asemanator cauciucului. Ca rezultat, carcasa nu aluneca si nu raman urme de degete pe suprafata ei. Este construit solid si va rezista daca este strans cu foarte mare putere.

De peste tot

Carcasa din fata este impartita in doua parti mai mult sau mai putin egale – una pentru ecran si una pentru tastatura. Deasupra ecranului vei gasi sigla producatorului si o banda argintie ca acopera speakerul. Conectorul de sistem este situat sub tastatura. Este protejat cu ajutorul unui capacel si este tipic modelului Samsung. Capacelul in sine este si el prins de corpul telefonului si este imposibil sa il pierzi.


Vedere din toate partile

Pe partea stanga a dispozitivului este butonul de control al volumului si unul dintre cele doua speakere stereo ale aparatului. Partea dreapta este mult mai interesanta. Aici vei gasi slotul pentru cardul de memorie, butonul de eliberare a camerei si castile mascate de o “perdea” dibace. In partea cea mai de sus este localizat cel de-al doilea speaker stereo.


Partile laterale • slot pentru card de memorie • mufa pentru conectarea castilor

O parte majora a spatelui telefonului este ocupata de baterie, care nu are nici un mijloc de protectie. Deasupra bateriei exista un inel argintiu ce contine lentilele camerei. Daca preferi sa iti tii mobilul in jurul foloseste carligul din partea de sus a mobilului.

 
Unul dintre cele doua speakere ale telefonului • conectorul de date • camera incorporata si oglinda

Batria este lithium-polymer si se poate indeparta foarte usor. Dupa datele producatorului, o singura incarcare a bateriei ar trebui sa fie de ajuns pentru 450 de ore de stand-by sau 450 de minute de convorbire. Sub baterie veti gasi un sertar micut. Apasati cu unghia pentru a putea scoate cartele SIM.

   
Bateria se poate scoate foarte usor • bateria nu este protejata • capacul



Ecranele stralucitoare sunt specialitatea Smasung
Samsung a fost intotdeauna recunsocut pentru calitatea ecranelor sale iar Samsung X700 nu face exceptie de la aceasta regula. Este dotat cu un display TFT activ, cu o gama de 256 K culori pe o suprafata de 176 x 220 pixeli. Cand vine vorba de contrast, animatie si performanta a culorii, acest ecran este printre cele mai bune. Totusi, este bagat prea in interiorul carcasei si din aceasta cauza pare un pic intunecat in lumina soarelui.Claritatea este excelenta in ciuda marimii ecranului. (30 x 38 mm).


Ecran imens si de elita

Daca il lasati sa devina inactiv, un mare ceas digital acompaniat de data respectiva si ziua saptamanii va aparea pe ecran. Mai mult de atat, icoane micute iti vor anunta numarul mesajelor receptionate sau a apelurilor ratate fara a fi necesara activarea displayului. Dezavantajul este ca toate detaliile mentionate mai sus sunt foarte putin vizibile in lumina puternica.


Display-ul este iluminat in mod egal atunci cand este intuneric



Tastatura ia o nota mai mica

Tastatura este una dintre verigile slabe la acest aparat. Navigatia in meniu si controlul se stabilesc cu ajutorul butonului central ce se deplaseaza in toate cele 4 parti, si confirma in partea centrala Pe ambele parti ale butonului de control se afla doua taste. Sub ele se afla butoanele standard: rosu si verde si butonul de corectie: C.

 
Butonul principal de control • si tastele de confirmare

Tastele numerice sunt organizate in bloc, fara spatii libere. Singura trasatura care ajuta orientarea intr-o anumita masura este forma lor in cascada – partea de jos a fiecarei taste este usor ridicata in comparatie cu cea de sus. Mai exista si niste dungulite argintii pe tastele : 2, 5, 8 si 0 dar acestea servesc mai mult ca elemente decorative decat ca un punct de orientare.

 
Tastatura nu este plata • si ar putea sa va cauzeze unele dificultati la inceput

Cel mai mare dezavantaj al acestui telefon este pozitionarea tastelor sale. Tastele sunt mici, si foarte inghesuite si poti apasa foarte usor pe doua taste de-o data in loc de una. De accea va recomand sa va folositi unghiile si nu degetele atunci cand lucrati pe aceasta tastatura. Trebuie doar sa te obisnuiesti cu ea. Putin exercitiu este tot ce ai nevoie pentru a putea opera fara griji.


Lumia alba in spatele tastaturii

Tastura este luminata in alb. Butoanele rosu si verde, sunt singurele care isi pastreaza culoarea originala. Acest telefon afera si o functie interesanta prin care poti selecta orele si modul in care vrei sa iti fie luminata tastatura. Orarul poate fi modificat din meniul principal al telefonului. Daca trebuie sa economisiti energia bateriei, luminarea tastelor se va stinge automat. Nivelel scazute de energie opresc automat si displayul si blocheaza camera si music player-ul.


Tasta 2 nu a rezistat testului sms

Nota: In timpul testelor, tasta 2 a cazut de pe tastatura. Desi am reusit sa o pun la locul ei, nu a rezistat foarte mult – problema ce a fost rezolvata cu o picaura de lipici. Singura scuza in favoarea modelului de la Samsung este ca modelul pe care l-am testat nu reprezinta versiunea retail al telefonului.


Un ecran stralucitor inseamna o interfata spectaculoasa

Ecranul de stand-by al telefonului permite modificari manuale. In partea de sus exista o bara de meniu cu diferite icoane. Sub ea apare un imens ceas digital insotit de data si ziua saptamanii. Logo-ul operatorului poate fi localizat chiar sub ceas in partea de jos a ecranului. Sau poate fi chiar dezactivat. Culoarea logo-ului poate fi schimbata de asemenea. Ai optiunea de a plasa calendarul chiar pe display. Meniul este accesat prin apasarea pe cheia din stanga.Tasta din dreapta este folosita doar pentru aplicatiile telefonului. Poti seta patru dintre functiile tale favorite, butonului de control central. Cand telefonul este in stand-by aria centrala a butonului de control dechide browserul de WAP, stabilind o conexiune – o solutie pe care nu o consideram de succes. In meniul principal, partea centrala abutonului indeplineste functia sa primara, de a confirma selectia utilizatorului.

  
Displayul pricipal poate fi setat sa aiba in permanenta calendarul • poti seta si logo-ul operatorului



Meniul principal al telefonului este alcatuit din 9 icoane colorate si animate. Sumeniurile sunt alcatuite doar din text. Poti cauta rapid prin meniu prin chei prestabilite. Daca nu iti plac culorile interfetei, poti activa altele din cele patru combinatii pre-instalate. Dispozitivul va raspunde la comenzi rapid si nu iti va ingreuna munca.

 
Meniul principal • in patru variante de culori

Memoria interna a telefonului are o capacitate de aproximativ 30MB. Alti 4 MB au fost rezervati pentru aplicatii Java. Daca veti ramane fara spatiu, telefonul este prevazut cu un card de memorie microDash. Daca activezi respectiva optiune din meniul principal, poti accesa cardul de memorie de la orice calculator folosind un simplu cablu de date. Samsung X700 este compatibil USB.

 
Indicator pentru starea memoriei • 4 MB disponibili pentru Java

Unul dintre cele mai importante obiecte din meniul principal este File Manager-ul. El sorteaza informatiile in 5 categorii – fotografii, video, muzica, sunete si altele. Din pacate, aceste 5 categorii acopera doar obiectele memorate in memoria telefonului. Cele salvate pe cardul de memorie vor fi afisate separat. Mesajele multimedia downloadate sunt salvate direct in memoria telefonului. Daca vrei sa te treci pe cardul de memorie, trebuie sa le muti manual.


Camera de luat vederi: un spectacol de efecte

Samsung X700 este echipat cu o camera de 1.3 megapixeli. Fotografiile sunt facute la o rezolutie maxima de 1280 x 1024 pixeli. Lentila camerei nu este protejata, dar este destul de ascunsa pentru a evita eventualele zgarieturi. Camera este activata fie din meniul principal, fie prin apasarea indelungata a butonul de pe lateral. Ecranul iti ofera de asemenea posibilitatea sa alegi felul in care sa fie afisate informatiile – intreaga imagine sau doar partea centrala a imaginii.

 
Camera \

Camera poate fi manevrata intuitiv. Butoanele principale de navigare ale meniului deservesc optiuni ca modificarea expunerii si a zoom-ului digital. Fotografiile sunt facute pe orizontala. Atat partea centrala a stickului cat si butonul din dreapta al aparatuliui pot fi folosite pentru a iesi din meniul camerei.

   
Optiunile pentru setari ale camerei sunt destul de numeroase • vizionare de fotografii gata facute

Camera Samsungului X700 este capabila sa aplice diferite efecte fotografiilor. Poti folosi sepia, negative, poti desena, sau poti uni pana la 9 fotografii. Poti modifica fotografiile facute, adaugand o gama variata de cadre ce pot fi intoarse atat vertical cat si orizontal. Din pacate, imaginile astfel decorate sunt limitate la o marime de 176 X 144 pixeli.

Exemple de fotografii:

 

Calitatea camerei video nu exceleaza. Fotografiile sunt afectate cel mai mult de cromatica pronuntata. Cele mai bune fotografii sunt cele facute atunci cand obiectul este situat la o distanta medie iar textul scanaul este aproape neinteligibil.

Zoom este disponibil pentru fotografii atunci cand sunt vizializate pe ecreanul telefonului. Imaginile sunt salvate automat in memoria telefonului. Daca le vrei pe cardul de memorie, va trebui sa le muti manual. Pot fi foarte usor trimise unui alt telefon prin Bluetooth sau printate, pentru noul Samsung este compatibil cu Pic Bridge standard. Daca este fan al autoportretelor te poti folosi de oglinda micuta localizata chiar deasupra lentilei camerei. Si tocmai acesta este momen tul cand vei regreta lipsa unui LED aditional sau cel putin a unei setari pentru timp de noapte pe acest telefon. Pacat, intradevar!


Efecte:




Sonerii: vrem profile pentru apeluri!

Agenda este enorma. Cuprinde pana la o mie de contacte, fiecare contact poate avea un nume si uun prenume, 5 numere de telefon, o adresa de email si o nota. Pe langa acestea, fiecaruia dintre cele 10 grupuri de contacte ii poate fi atribuit o melodie, imagine sau un nume. Din pacate, Samsung X700 nu este permisibil in ceea ce priveste folosirea grupurilor de contacte ca filtru pentru apeluri. Contactele din memoria telefonului si cele de pe cartela sunt afisate simultan. Cautarea in agenda se face tastand litera cu litera sau dupa initialele numelui.

    
Detaliile contactului • Adaugarea unui contact nou si editarea optiunilor • agenda telefonica

 
Fiecarui contact ii poate fi atribuita o fotografie sau o melodie • inregistrarea convorbirilor



In timpul convorbirilor, sunetul difuzoarelor are o calitate destul de buna si se aude indeajuns de tare. Poti folosi fara probleme si castile si speakerul. Telefonul este dotat cu 64 de melodii sau mp3 polifonice in memorie. In ceea ce priveste melodiile stocate pe cardul de memorie, nu am reusit sa le setam ca profile oricat de mult am incercat.

 
Samsung X700 are sonerii polifonice, fisiere MP3, si inregistrare vocala

Din pacate, Samsung se pare ca nu a ainvatat mult din greselile trecutului deoarece si acestui model ii lipsesc profilele pentru apeluri. Din aceasta cauza telefonul nu va putea vibra si suna in acelasi timp. Samsung X700 este un telefon tri-band care poate sustine convorbiri in retea GSM de 900/ 1800/ 1900 MHz.

 
Optiunile sunt afisate atunci cand un nou contact este adaugat


Mesajele: nu poti atasa o fotografie intreaga

Samsung X700 functioneaza foarte bine pentru SMS, MMS, si emailuri. Iti afiseara 8 randuri in acelasi ecran pentru mesajele SMS. Dictionarul T9 nu contine diacritice. Raspunde foarte promp comezilor date si daca vei avea bvreodata probleme, atunci puteti da vina pe tastatura un pic cam incomoda. Mesajele pot si imbogatite cu imagini alb-negru, animatii, melodii si toate astea multumita EMS. Poti adauga de asemenea evenimente in calendar iar mesajele poti fi trimise pana la 20 de contacte in acelasi timp. In ceea ce priveste cautarea numerelor in agenda sau pe ultimele folosite, Samsung X700 necesita un pic mai multe taste decat ar trebui in mod normal.


Meniul mesajelor • SMS • editarea SMS

Telefonul te alerteaza de primirea mesajului prin unul din cele 10 sunete preinstalate. Crearea altui sunet nu este permisa. Daca nu iti vei citi mesajul la primire, sunetul de alerta poate fi setat sa se repete peste un minut sau doua. O alta functie interesanta este aceea prin care poti bloca mesajele venind de la anumite numere de telefon si poti folosi pana la 10 astfel de blocaje. Telefonul poate pastra in menorie pana la 200 de SMS-uri.


Schimbarea fontului in EMS

Editorul de mesaje iti ofera patru optiuni de atasamente – sunet, text, imagine si video. MMS-urile folosesc memoria comuna si au o limita de marime de pana la 300KB.
Samsung X700 este echipat si cu un browser de email ce poate fi setat pentru 5 conturi diferite. Cautarea noilor mesaje email se poate face automat la intervale prestabilite sau manual. Poti selecta daca vrei sa downloadezi intregul mesaj sau doar titlurile. Limita atasamentelor trimise sau primite pe acest telefon este de 300 KB la download si de 200 KB pentru mesajele trimise. Din aceasta cauza fotografiile facute cu acea camera de 1.3 pixeli sunt practic imposibil de trimis prin email.


Timp organizat aproape perfect

Samsung X700 organizeaza timpul prin urmatoarele aplicatii: calendar, task manager, alarma ceasului, inregtistrari vocale, calculator, convertor de valuta si unitati, stopwatch, minutar si world time. Notitele pentru aplicatii nu sunt disponibile.

 
Luna, saptamana si ziua din calendar



Calendarul este foarte bun si detaliat. Ofera afisari pentru luna, saptamana si zi. Poti introduce date aniversare, sarcini, evenimente, ficarei intrari ii poate fi dat un subiect, o descriere, un loc, o data de inceput si de sfarsit, un reminder, si chiar o repetare automata pana in ziua evenimentului.

  
Sunt patru tipuri diferite de evenimente • Ora exacta pe glob

Organizatorul face parte din calendar dar inregistrarile sale pot fi afisate si separat, daca este nevoie. Optiunea de a bifa evenimentele realizate este disponibile. Capacitatea calendarului este comuna si deserveste orice tip de inregistrare. Poate contine pana la 400 de inregistrari.

 
Samsung X700 are 3 sonerii pentru alarma • convertorul converteste aproape orice

Samsung X700 este prevazut cu trei ceasuri de alarma.: Doua normale si unul specializat pentru treziri matinale (amana alarma cu 5 minute). Toate cele trei alarme pot folosi ca fond sonor orice melodie sau MP3 si se activeaza chiar si atunci cand telefonul este oprit. Telefonul mai este dotat cu un reportofon care rezista in jur de o ora si suntele inregistrate pot fi puse ca tonuri de apel. Calculatorul este foarte bine elaborat, cu preferinte clare pentru operatiuni matematice.

   
Inregistrare vocala • cronomentru • calculator




Nu te vei plictisi

Cea mai mare distratie la acest telefon este oferita de MP3playerul sau. Caruia ar fi putut sa ii acorde mai multa atentie: nu se minimalizeaza, ii lipsesc butoanele pentru modificarea sau reglarea diverselor functii. Cel mai amre avantaj ramane insa calitatea sunetului si abilitatea de transmisie stereo prin Bluetooth.

  
MP3 player in doua moduri de vizualizare • lista fisierelor

MP3 playerul ofera muzica la intamplare din lista sau repeta ceva anume. Totusi, el nu cauta fisierele automat. Va trebui sa adaugi melodii noi in lista manual. Playerul dispune de osingura lista. Cand melodia porneste, una dintre cele doua moduri de vizualizare apare pe ecran, ocupand aproimativ jumatate din suprafata acestuia.

 
Meniul playerului si optiunile de setare • detaliile fisierelor muzicale

Samsung X700 vine echipat cu o pereche de casti negre pentru urechii. Nu sunt de o performanta exceptionala dar sunt de ajuns pentru a asculta muzica ocazional. Pot fi folosite si ca Handsfree.


Castile incluse in pachet au o calitate destul de buna

In cazul in care te-ai satura sa tot asculti aceleasi melodii, poti asculta radioul. Aplicatia radio poate fi minimalizata dar asigura-te ca ai castile conectate. Telefonul ofera destula memoria pentru a stoca 30 de posturi radio ce pot fi cautate si salvate automat. Daca vrei sa le redenumeste, o poti face manual. Receptia din oras pentru posturile radio pe aceast telefon este mai mult decat suficienta.


Fisier cu toate statiile radio • meniu pentru functia de radio

Samsung X700 vine preinstalat cu trei jocuri Java.: un joc clasic cu sarituri si alergaturi, un joc de fotbal si un shooter. Alte jocuri pot fi downloadate foarte usor datorita sustinerii Java 2.0. Dar nu uita ca Samsung X700 nu este capabil sa deschida aplicatiile Java primite prin Bluetooth.


Exemple de jocuri Java preinstalate




EDGE back-up

Transferul de date este posibil prin EGDE Class 10 sau poti apela la GPRS. Bluetooth-ul este foarte la indemana pentru conecxiuni pe distante mici. Samsung X700 nu este prevazut cu un port pentru infrarosu.
Tehnologia EDGE este folofita in general pentru conexiunile WAP. Browserul WAP al Samsungului X700 se porneste fie din meniul principal sau apasand butonul central al tastaturii. Poti folosi acest telefon si ca pe un modem, conectandu-l la calculator printr-un cablu de date sau Bluetooth.

 
browser WAP • inserarea unei adrese de web

Toate contactele si inregistrarile din calendar pot fi sincronizate cu Outlook multumita unui program ce sa numeste Samsung PC Studio 3. Acelasi program ofera suport pentru conexiunile la internet stabilite telefon si facilitati pentru MMS si SMS.


Succesul este posibil

Samsung X700 este un telefon bun cu trasaturi de inalta clasa. Are un design atractive si in acelasi timp conservator, un ecram mare si de o calitate foarte buna, EDGE Class 10, iar camera si micro cardul de memorie sunt punctele forte. Pe de alta parte este evident ca anumite detalii nu au fost luate in considerare asa cum ar trebui: tonurile de apel, MP3 playerul mult prea simplist, camerei ii lilseste flashul etc. Si in final, tastatura este dificil de utilizat si va dura ceva pana va veti obisnui cu ea.
Samsung X700 a ajuns in gama de vanzare alaturi de telefoane ca Nokia 6230i, Siemens S75, si Siemens CX75, asa ca succesul sau va depinde in mare masura de pret.



















Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea