Stiinta & Tehnologie

Record mondial de consum

Record mondial la consumul de carburant: 20 l/100 km pentru un camion Mercedes.

Rezultatul a fost obtinut pe circuit, dupa parcurgerea a 12.000 de km


Un inedit record mondial a fost inregistrat luna aceasta de un camion din categoria „40 de tone“, valoarea de aproximativ 20 de litri la 100 de kilometri fiind mai mica decat in cazul unor autoturisme.
Mercedes Benz a stabilit un nou record mondial pentru eficienta unui camion de serie, incarcat cu aproximativ 25 de tone de marfa. Evenimentul s-a produs pe circuitul de teste de la Nardo, Italia, in prezenta reprezentantilor Guinness Book , si a insumat sute de ore parcurse de un camion Actros, timp de o saptamana. Soferii care au participat la acest veritabil maraton au facut schimb intre ei la fiecare patru ore, timp in care motorul nu a fost oprit, cu exceptia unei pauze de 15 minute pe zi, impusa de regulamentele circuitului, pentru schimbarea directiei de mers. Valoarea inregistrata de cei de la Guinness Book a fost de 19,44 litri la 100 de km, o valoare ce pare mare pentru soferii de autoturisme, dar e infima pentru un vehicul comercial, media pentru astfel de camioane fiind de 38-40 litri/ 100 km. De altfel, acesta reprezinta si un record absolut de consum, raportat la greutatea vehiculului, adica 0,8 litri/100 km pe tona, comparativ cu un autoturism care atinge in medie 6 litri/100 km pe tona. Camionul Actros face parte din noua generatie de vehicule comerciale Mercedes echipate cu tehnologia diesel BlueTec.


Distanta totala parcursa de camion a fost de 12.728,94 kilometri, viteza medie calculata fiind de 80 km/h. Traseul ales a fost bucla circulara a circuitului Nardo, cu o lungime de 12 km, utilizata in mod curent de constructorii de automobile pentru viteza si anduranta. Profilul acestei piste, perfect rotunde, inclinata progresiv catre exterior, permite atingerea cu usurinta a unor viteze de 300 de km/h, recordul fiind de 403 km/h.


Testul de consum a fost supervizat si de DEKRA , institutia germana similara cu RAR, toate realimentarile fiind atent vegheate, iar rezervorul sigilat de fiecare data.
Reprezentantii Mercedes au afirmat ca acest consum nu poate fi atins in conditii normale de trafic, insa valori apropiate pot fi inregistrate in cazul unui stil de condus corespunzator. Printre factorii care influenteaza in cea mai mare masura consumul de carburant se numara conditiile de relief si clima, traficul si obisnuintele soferului, dar si spoilerele instalate pe vehiculele comerciale, capabile sa confere un coeficient de aerodinamicitate superior.

 

Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea