Stiinta & Tehnologie

#masini lideri de piata schimbari ford toyota kia peugeot

Rasturnari de situatie in vanzarile de automobile

Ford, Toyota si Kia cresc, Peugeot scade

Dupa numai doua luni, 2008 se anunta interesant pentru piata auto romaneasca, un an in care nu doar cresterile, ci si rasturnarile de situatii vor fi principalele caracteristici.
Doua luni, ianuarie si februarie, au trecut din acest an si deja numarul autoturismelor noi vandute se afla in crestere comparativ cu anul trecut cu 28,3%, dupa cum reiese din statisticile APIA, bazate pe ceea ce raporteaza importatorii si distribuitorii. Defalcat, masini autohtone, si ne referim aici la Dacia, au crescut si ele, cu 18,4% fata de perioada similara din 2007, insa ponderea acestora in totalul pietei continua sa scada. Chiar daca lunile de inceput de an se numara, de obicei, printre cele mai slabe din an, e necesar sa explicam faptul ca in 2008 trebuie tinut cont de fenomenul „taxa de prima inmatriculare“. Anuntata marire a taxei pentru masinile noi a generat, asa cum era si normal, o precipitare a pietei, cei mai multi grabindu-se sa-si cumpere acum masina cu o taxa mai mica. In consecinta, odata cu limpezirea acestui subiect sau dupa eventuala introducere a noii taxe, lucrurile se vor aseza, cresterile urmand sa fie ceva mai moderate.

In privinta segmentelor cautate de romani, putem vorbi in continuare despre avantul masinilor ieftine, cele pentru care o taxa de 1.000-2.000 de euro ar insemna foarte mult. Pe ansamblul pietei, cel mai mult au castigat marcile cu o oferta atractiva si care acopera, in general, gusturile romanilor.

Schimbare de lider

Skoda a trecut in pozitia de lider, in special datorita modelului Octavia, am putea spune cel mai accesibil sedan de calitate al momentului. Skoda a crescut si fata de luna precedenta si fata de perioada ianuarie-februarie 2007, ceea ce arata un interes crescut al cumparatorilor pentru aceasta marca. Renault, in schimb, aflata pe locul doi cu rezultatele cumulate, a inregistrat o neasteptata scadere fata de luna trecuta si consemneaza doar 8,3% fata de anul trecut, ceea ce reprezinta mult prea putin fata de media pietei. Cele putin peste 1.500 de autoturisme vandute sunt sub nivelul inregistrat si de Volkswagen, si de Ford, plasand marca franceza, in premiera, pe locul patru in februarie. Explicatia ar putea fi data de reducerea ritmului la cea mai vanduta masina de import, Symbol, dar si de un apetit ceva mai scazut al pietei pentru Megane. Volkswagen, pozitia a treia in clasament, se afla intr-o stagnare raportat la anul trecut, cu un volum lunar mult sub cele mai bune din 2007. Urmeaza Ford, in continua ascensiune, cu una dintre cele mai mari cresteri fata de anul trecut (101,3%), evolutie fireasca a promotiei Focus si, mai nou, Fiesta, ambele in lichidare de stoc inainte de aparitia noilor generatii. Opel si Toyota cresc si ele sistematic, ultima fiind chiar o surpriza placuta in materie de consecventa. Abia pe locul 7, Peugeot este singura marca din topul nostru care scade fata de anul trecut, reusind sa vanda doar 893 de unitati, adica mai putin de jumatate din ceea ce vindea in vremurile bune. Rezultatul nu ne mira, si asta nu pentru ca masinile lor nu ar fi cele mai bune, ci pentru ca marca este din ce in ce mai putin pusa in valoare de importator, cu o promovare mediocra si nenumarate probleme in relatia cu clientii. Chevrolet isi confirma evolutia ascendenta, iar la mica distanta se afla revelatia ultimelor luni, Kia, cu cea mai spectaculoasa crestere, 695%, gratie modelului care a bulversat pietele din Europa, cee’d. In fine, pe ultimul loc in top 10 se gaseste Fiat, o marca inconstanta, dovada fiind cresterea de 73% fata de 2007 si scaderea de 19% fata de ianuarie.
Referindu-ne strict la modelele preferate ale romanilor, acestea sunt, in mare, aceleasi din ultimele luni: Skoda Octavia si Octavia Tour, Renault Symbol si Megane, Ford Focus si Fiesta, precum si Kia cee’d. Mai conteaza in clasamentele acestui an, la o distanta ceva mai mare, Opel Astra Classic, Skoda Fabia si Opel Corsa. Lipseste din primele locuri, oarecum inexplicabil, Chevrolet Aveo , insa promotia din ultima perioada va schimba probabil situatia in lunile viitoare.
Cititi continuarea in Saptamana Financiara
Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea