Stiinta & Tehnologie

#primul medicament imprimanta 3 D #medicament epilepsie #medicina 3D #medicament imprimanta 3d

Primul medicament creat la imprimanta 3D

Agentia americana pentru Controlul medicamentelor (FDA) a aprobat primul medicament facut de o imprimanta 3D – Spritam, o tableta dizolvabila care trateaza convulsiile. Pastila poate fi administrata atat adultilor, cat si copiilor care sufera de anumite atacuri cauzate de epilepsie.

Tableta este creata strat cu strat cu ajutorul imprimantei care are deja posibilitatea sa produca pastile cu doze individuale de pana la 1000 de miligrame.

Americanii au autorizat deja vanzarea unor materiale medicale - de pilda, proteze - fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D, dar este pentru prima data cand este aprobat un medicament.  

Pilula scoasa la imprimanta 3D ar trebui sa se gaseasca in farmaciile din SUA in primul trimestru din 2016.

Laboratoarele Aprecia au informat ca au in vedere sa dezvolte in urmatorii ani si alte medicamente recurgand la tehnologia 3D.

Imprimarea in 3D se foloseste deja pentru a produce implanturi pe masura pacienților care sufera de patologii rare sau care au anumite malformații, fiind deja celebru cazul bebelusului din China caruia i s-a reconstruit craniul din titan, prin tehnologie 3D.

 

Cunoscut sub numele de „copilul cu capul mare”, Han Han, o fetita de doar 3 ani a avut o afectiune rara care a facut capul sa creasca de patru ori fata de dimensiunea normala. Acest lucru a pus in pericol vederea si chiar creierul.

 

Sursa foto: forbes.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea