Stiinta & Tehnologie

#masina #industria auto #personalitati

Personalitati care au schimbat fata industriei auto (Partea I)

Sunt oameni fara de care industria auto nu ar mai fi fost aceeasi. Sunt oameni care au scris istorie prin daruirea, tenacitatea, inteligenta si spiritul vizionar pe care le-au impartasit omenirii intregi.

Pasiunea acestora a lasat urme pentru care le vom fi recunoascatori noi, muritorii de rand. Numele lor au ramas, invariabil, direct legate de marile case auto din prezent. De aceea, nu trebuie sa ratam nicio ocazie in a le raspandi munca si creatia.

Personalitatea lui Ferdinand Porsche a fost calauza renumitei familii cu acelasi nume . Acesta a fondat in 1931 compania independenta de automobile sportive, actuala "Dr. Ing. h.c.Ferdinand Porsche" AG, urmand pentru ca dupa razboi, copiii sai, Ferdinand "Ferry" si Louise (casatorita cu Anton Piech) sa puna bazele viitoarei companii de distributie Porsche Holding in Austria.

Tot de numele lui Ferdinand Porsche este legat si grupul auto Volkswagen. In 1934, Ferdinand Porsche a desenat primele scheme ale unui model ce avea sa devina Beetle. In anul imediat urmator, Adolf Hitler a semnat un contract cu Porsche pentru a dezvolta Beetle, cunoscut si ca KdFWagen (”Kraft durch Freude”, insemnand ”Puterea prin intermediul Bucuriei”). In 1936, Hitler anunta la Berlin Auto Show ca Porsche va proiecta Masina Poporului, adica Volkswagen (volks = popor si wagen = masina).

August Horch, inginer german si un pionier al automobilelor, este fondatorul gigantului producator care va deveni, in cele din urma, Audi. August Horch a lucrat pentru Karl Benz din 1896, inainte de fondarea A. Horch & Cie, in noiembrie 1899, in Ehrenfeld, Köln, Germania. Horch a parasit compania care-i purta numele in 1909, dupa o disputa, si a infiintat Horch Automobil-Werke GmbH in Zwickau.

In urma unui conflict juridic asupra numelui Horch, el a fost obligat sa schimbe numele companiei. (Instanta a decis ca Horch era o marca inregistrata in numele fostilor parteneri ai lui August Horch iar Horch nu avea dreptul sa il foloseasca. Drept urmare, Horch a redenumit compania Audi (horch in germana inseamni „asculta”, echivalentul in latini fiind „audi"). Explicatia conform careia „AUDI” ar fi abrevierea denumirii „Auto Union Deutschland Ingolstadt” este, asadar, o fabula.

Karl Friedrich Rapp , Gustav Otto, Franz-Josef Popp si Camillo Castiglioni. Din aceste patru nume, avem astazi poate cea mai apreciata marca de automobile din lume. Istoria BMW porneste de la productia de avioane. Asadar, in octombrie 1913, Karl Friedrich Rapp, inginer ce s-a facut cunoscut prin sistemul Daimler, infiinteaza "Rapp-Motorenwerke" intr-o veche fabrica de biciclete, de langa Munich.

Aproape de fabrica lui Rapp, Gustav Otto, fiul inventatorului motorului in patru timpi cu ardere interna, pune bazele  unei afaceri numite "Gustav Flugmaschinefabrik", care se ocupa cu dezvoltarea de avioane de dimensiuni mici, business care cunoaste un mare succes.

Rapp Motoren Werke avea probleme cu fiabilitatea motoarelor astfel incat a inceput sa cumpere motoare de avioane in patru cilindri cu racire cu apa, de la fabrica lui Gustav Otto. In urmatoarele luni, compania lui Otto este absorbita: "Gustav Flugmaschinefabrik" se uneste cu Rapp-Motorenwerke, formand "Bayerische Flugzeug-Werke" ( BFW ) (Bavarian Aircraft Works). Ziua de nastere oficiala a BMW este recunoscuta drept 7 Martie 1916.

Compania lui Karl, a prins un contract cu Prusia si Austro-Ungaria pentru a produce 25 de motoare V12 pentru avioane. (Datorita inginerului Max Fritz, care a inventat in 1917 motorul de avion cu supracomprimare, motor care putea sa urce la inaltimi mai mari).

Franz-Josef Popp, un inginer austriac, a inceput sa coordoneze afacerea lui Rapp, obtinand importante contracte militare. Apoi, Popp a transformat compania existenta in "Bayerische Motoren Werke GmbH".

La scurt timp dupa unire, Popp a realizat ca BMW s-a dezvoltat prea repede si ca aveau nevoie de ajutor financiar astfel incat a apelat la Camillo Castiglioni, un finantator vienez. Popp si Castiglioni au recapitalizat compania, inlaturand-ul pe Rapp din afacere.In 1918 a primit denumirea de BMW AG.

Cititi mai multe pe Auto.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea