Stiinta & Tehnologie

#romania #cod rutier #lege #sofer

Noul Cod Rutier: Sa fie pedepsiti soferii agresivi!

Oameni care se injura si se scuipa pentru un loc in taxi, oameni care-si fac "dreptate" cu caramida sau pistolul, pietoni omorati in bataie ca traverseaza incet strada... secvente vazute in ultimile zile pe strazile din Romania.

Probabil ca multi dintre noi am trait experiente similare in trafic, fiind la volan sau trecand strada. Politia pare depasita de asfel de probleme si incearca sa introduca ca sanctiune, "agresivitatea" in trafic. Alte tari precum Anglia, SUA, Canada, Australia au reusit sa gaseasca metode de pedepsire a "nervosilor" iar atitudinea lor este definita ca "reckless/dangerous driving". In Anglia de exemplu a conduce "periculos" presupune o penalizare cu 3-11 puncte care se prescriu abia dupa 4 ani de zile.

In Romania, Codul Rutier nu are prevazut nimic in acest sens. Cad, totusi, sub incidenta legilor civile sau penale "proferari de injurii sau folosirea de gesturi obscene ". Potrivit prevederilor in vigoare, "savarsirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic" se pedepsesc 21 pana la 100 puncte amenda, adica intre 12 milioane si 60 milioane lei vechi.

Politia Romana incearca, in acesta perioada, sa introduca in noul Cod Rudier, sanctiuni pentru acest fenomen al "agresivitatii" in trafic. Daca initiativa se va materializa, pedeapsa va fi aplicata pentru infractiunea comisa cu violenta in trafic, iar ridicarea permisului ar urma sa fie o pedeapsa complementara aplicata de Politia Rutiera .

Daca e fapta penala , iar instanta se pronunta in acest sens, repectivul sofer va putea ramane fara permis de la sase luni la un an. Ordonanta 69 din 2008 de modi-ficare a Legii Circulatiei se afla in procedura parlamentara din septembrie 2008 si termenul-limita de adoptare expira in luna mai.


Cititi mai multe pe Auto.ro    

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea