Stiinta & Tehnologie

#symbian #touchscreen #slider #qwerty #nokia n97 #recenzie #review

Nokia N97 Review

Unul dintre cele mai asteptate terminale ale momentului este modelul Nokia N97 . Aceasta a fost anuntat de compania finlandeza in noiembrie 2008 si s-a lansat oficial in luna iunie 2009.

Modelul poate fi achizitionat si din magazinele din Romania in cele doua variante de culori, alb si negru. Nokia N97 se mandreste cu sistemul de operare si noul mod de deschidere prin glisare orizontala si in unghi fata de tastatura, astfel incat vizualizarea datelor tastate sa fie si mai facila.

Caracteristicile lui Nokia N97

Nokia N97 masoara 117,2 x 55,3 x 15,9 mm si cantareste 150 de grame. Terminalul este un slider care inchis pare un simplu candybar. Partea frontala este ocupata de ecran si D-pad-ul cu trei taste, una fizica si doua tactile. Ecranul lui Nokia N97 masoara 3,5 inch, afiseaza 16 milioane de culori si are o rezolutie generoasa de 360 x 640 pixeli.

Deasupra display-ului gasim sigla Nokia, difuzorul telefonului, camera secundara pentru teleconferinte si senzorul de lumina. Sub ecran este asezat D-pad-ul care are trei taste, una fizica care deschide meniul principal al telefonului si doua taste tactile de apelare si respingere/terminare apel.

Latura stanga este incarcata de un slot de atasare a cablului USB si a incarcatorului. Tot aici gasim butonul care deblocheaza ecranul si doua difuzoare pozitionate in extremitati. Latura dreapta este incarcata de butoanele de volum si cel dedicat camerei foto . Partea superioara a terminalului prezinta slotul de 3,5 mm pentru mufa specifica si taste de oprire/pornire telefon, iar latura inferiora prezinta doar microfonul.

Partea din spate este acoperita de capacul de plastic care ascunde bateria. Deasupra lui gasim obiectivul foto de 5 MP cu flash LED. Sub capac se gaseste bateria standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1300 mAh care in mod standby rezista pana la 400 ore si pana la noua ore de convorbiri. Parametrii indicati de Nokia sunt cat se poate de adevarati, acumulatorul telefonului avand viata lunga.

Nokia N97 vine la pachet si cu un stylus. Din pacate aceasta nu are un locas dedicat in corpul telefonului si este separat, atasandu-se printr-un snur telefonului. Daca utilizatorul opteaza pentru folosirea stylus-ului, va avea supriza neplacuta de a lovi constant ecranul si telefonul cu acest accesoriu . Totusi, Nokia a asigurat N97-le cu un ecran rezistent la zgarieturi.

Meniu si capacitati N97

Procesorul lui Nokia N97 este un ARM 11 de 434 MHz. Modelul ruleaza sistemul de operare Symbian 9.4, seria 60. In modul standby, ecranul lui N97 afiseaza conectivitiatea, operatorul de telefonie mobila, data pe latura de sus, iar in diferite cadrane imprastiate pe ecran o serie de shortcut-uri catre diferite aplicatii, site-uri de social networking sau e-mail. Utilizatorul poate sa isi personalizeze cum doreste ecranul, totodata poate sa dezactiveze cadranele din meniul Options, care se afla in coltul stanga jos al ecranului.

In partea de jos a ecranului gasim o banda cu trei submeniuri, Option, semnul tastaturii virtuale si Contacts. Meniul principal al lui Nokia N97 este asezat in format de matrice, cu icoane pe patru randuri si trei coloane. Acesta se acceseaza doar prin tasta fizica aflata in portiunea D-pad-ului.

La capitolul mesagerie, unul dintre punctele forte ale lui Nokia N97, acesta suporta mesaje SMS, MMS si e-mail, mesaje instantanee si vine cu serviciul push e-mail. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala separata de mesajele e-mail, care la randul lor au un inbox propriu. Setarea e-mail-ului se face foarte usor, iar protocoalele suportate sunt cele standard POP3 si IMAP4. Mai mult, fiecare scrisoare electronica suporta si atasamente.

Atunci cand scrie un mesaj e-mail sau scurt (SMS), utilizatorul va folosi tastatura fizica QWERTY completa. Tastele telefonului sunt patrate, bombate si delimitate foarte bine. Tastarea se face usor, iar telefonul dispune si de un buton de ghidaj, care de obicei se gaseste in D-pad-ul unui telefon obisnuit. Totodata, butoanele tastaturii sunt iluminate.

Deoarece Nokia N97 este un telefon optimizat mesageriei, acesta vine cu suita Office in dotare. Aici gasim calendarul, posibilitatea de cautare a diferitelor documente, calculator, suita QuickOffice, File Manager, Clock, Converter, Active Notes si dictionarul. Dictionarul din dotare are instalata doar limba engleza. Daca doresti altcevca va trebui sa instalezi singur.

Muzica si radio cu N97

Desi Nokia N97 nu este un telefon dedicat muzical, player-ul muzical se descurca foarte bine. Formatele audio pe care le suporta sunt MP3, WMA, WAV si eAAC+, iar in categoria video telefonul reda formatele WMV, RealVideo si MP4. Terminalul vine cu Real Player si Flash Player la bord. Nokia N97 este si un dispozitiv de streaming audio avand functii de transmitator radio.

Modelul Nokia N97 are o memorie interna foarte generoasa de 32 GB si, in plus, modelul suporta upgrade cu inca 16 GB prin card de memorie. Sunetul redat de telefon prin difuzoare nu dezamageste deloc. Totusi este indicata pastrarea volumului la un nivel mediu. Nu acelasi lucru se poate spune despre castile din dotare, care desi sunt incomode pentru urechile mici, redau un sunet foarte bun chiar si la un nivel ridicat.

Daca esti satul de muzica din dotare poti opta pentru vizionare de filme, terminalul avand un ecran destul de mare pentru asa ceva. Pentru a folosi radioul, va trebuit sa atasezi castile pentru ca acestea au rol de antena. Castile din dotare pot fi schimbate pentru ca telefonul are mufa de 3,5 mm, dar solutiile oferite la pachet dispun de hands-free si un sistem mai usor de control al player-ului muzical.

Camera foto de 5 MP

Nokia N97 vine echipat cu o camera foto de 5 MP, cu autofocus si flash LED. Flash-ul va fi automat ales de telefon in clipa cand nu este folosit in lumina zilei, iar intr-un colt de camera mai slab luminat, flash va fi de mare folos. Bineinteles, exista si posibilitatea de dezactivare totala a acestuia. Imaginile captate de telefon au o rezolutie maxima de 2.592 x 1.944 pixeli.

Obiectivul foto dispune de lentile Carl Zeiss si pe langa functia de autofocus, senzorul lui Nokia N97 este asociat si cu functia de Geo-tagging. Camera foto mai poate face capturi video in rezolutie VGA cu 15 cadre/secunda (fps). Fotografiile realizate cu N97 sunt chiar bune, zgomotul de imagine fiind destul de bine tinut sub control. Totusi, ca in cazul altor telefoane Nokia, imaginile captate in spatii inchise vor avea un efect de albastru. Cele mai bune fotografii se vor realiza in lumina naturala.

Modelul dispune de o serie de moduri de fotografiere, printre care si Macro (close-up). Este usor deranjanta pozitionarea camerei foto, uneori aceasta fiind acoperita de degete. Vestea buna este ca obiectivul are un capac glisant care protejeaza lentilele de amprente si murdarie.

Conectivitate

Cea mai modesta conectivitate din dotarea lui N97 este GPRS-ul care este de clasa 32, adica ofera viteze de 100 kbps, este urmat de EDGE tot de clasa 32 (296 kbps), 3G cu HSDPA (3,6 Mbps) si Wi-Fi-ul 802.11 b/g cu tehnologia UPnP.

Ecranul este destul de mare pentru vizualizarea clara a paginilor web. Navigarile pe internet se fac cu ajutorul brower-ului WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML. Asemenea altor terminale Nokia, si acest model vine cu Opera Mini preintalat, dar si cu acces direct catre site-uri de social netwoking ca Facebook, MySpace sau Hi5. Pe langa browser-ul Opera Mini, Nokia N97 dispune si de WAP 2.0 cu suport HTML.

Tot in capitolul conectivitate intra si Bluetooth-ul, versiunea 2.0 cu A2DP, care ofera posibilitatea de atasare a castilor audio wireless. Modelului nu ii lipseste nici portul pentru USB/microUSB versiunea 2.0 pentru transferul de date.

Terminalul dispune de Nokia Maps, receptor GPS, busola digitala si functii aGPS. Ecranul este mare, iar vizualizarea hartilor se face usor. Utilizatorul are posibilitatea de notare a punctelor de interes de pe drum sau doar a anumitor repere, cat si de calculare a pozitiei actuale sau a distantei de parcurs.

Ultimul cuvant


Unul din cele mai destepte telefoane de la ora actuala, Nokia N97 ar putea multumi atat segmentul business, cat si tineretul. Aceesul facil la o serie de site-uri dar si la e-mail, dar si sistemul rapid prin care utilizatorii pot face sharing de continut, vor face din Nokia N97 unul dintre cele mai cerute telefoane ale anului.

Terminalul se remarca prin multe lucruri, avand o lista foarte scurta de defecte. Primeste puncte pentru infatisare, pentru ecranul care se gliseaza orizontal, conectivitate, camera foto, baterie si redarea muzicala. Este depunctat doar de pozitionarea camerei foto, de stylus-ul care nu are locas dedicat si de faptul ca nu suporta o paleta mai larga de formate video.

Galerie foto Nokia N97

Galerie foto cu imagini captate de Nokia N97

Nokia N97 - test video

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea