Stiinta & Tehnologie

#review #telefon mobil #symbian #smartphone #nokia n79

Nokia N79 Review

Terminalul a fost anuntat de compania finlandeza in luna august a acestui an. Telefonul a vazut lumina zilei alaturi de un alt model, .

Telefoanele nu sunt revolutionare, dar reusesc sa extinda protofoliul de terminale ale celor de la Nokia cu doua modele care pot umple golul lasat de modelele N95 si .

Business phone cu tastatura alfanumerica

Modelul Nokia N79 face parte din clasa de telefoane business, smartphone-uri veritabile, singura diferenta dintre el si un smartphone obisnuit fiind tastatura, iar N79 este prezent pe baricade cu tastatura standard alfanumerica.

Little metal smart-head

Modelul N79 masoara 110 x 49 x 15 mm si cantareste 97g. Terminalul este un candybar cu un corp compus din metal si plastic lucios. Atunci cand este in cutie Nokia N79 arata foarte bine, din pacate, atat metalul cat si plasticul lucios vor pastra amprentele. Telefonul vine la pachet cu inca doua carcase metalizate de alte culori, utilizatorul putand sa isi personalizeze in acest fel terminalul.

Ca in cazul oricarui candybar, partea frontala este ocupata de ecran, D-pad si tastatura. Ecranul lui Nokia N79 este de 2,4 inch, are 16 milioane de culori si o rezolutie de 320 x 240 px. Deasupra lui gasim difuzorul telefonului, camera secundara pentru videoconferinte si senzorul de lumina.

Sub ecran gasim D-pad-ul specific oricarui telefon, dar ceva mai diferit in cazul lui N79. Acesta este compus din sapte butoane, plus cel de navigare. Primele doua sunt butoanele dedicate meniurilor de pe ecran mesagerie (stanga) si ceas(dreapta). Sub ele se gasesc patru butoane de meniu si C (cancel), intre ele butonul de navigare, iar sub toate acestea cele doua taste de apelare (stanga) si repingere/terminare apel (dreapta). Spre deosebire de alte terminale Nokia, dar ceva obisnuit pentru cele care din seria N cu Symbian este tasta de meniu, asezata in partea stanga sub cea de mesagerie. Tot in partea stanga, asezat vertical mai exista un buton, iar acesta corespunde meniului de bookmarks.

Sub D-pad-ul telefonului gasim tastatura standard alfanumerica. Butoanele tastaturii sunt plate, dar nu foarte mari, iar utilizatori nu vor intampina probleme majore la tastere. Singura problema o prezinta ultimul rand de butoane care, ca si la alte modele Nokia, e asezat prea jos, centrul de greutate se schimba si utilizatorul va trebui sa tine terminalul cu ambele maini pentru a tasta un mesaj SMS sau e-mail.

Latura stanga este incarcata de doua sloturi, cel de atasare periferice (incarcator, cablu USB ), iar latura dreapta este incarcata de un difuzor, butoanele de volum si butonul dedicat camerei foto . Partea superioara a terminalului prezinta butonul de oprire/deschidere telefon (dreapta), slotul pentru mufa standard de 3,5 mm si un buton de blocare tastatura. Pe partea inferioara gasim orificiul de agatare a curelusei de siguranta si microfonul telefonului.

Partea dorsala este de fapt si capacul metalic ce ascunde bateria. Deasupra lui gasim obiectivul foto de 5 megapixeli cu flash LED. Sub capac gasim baterie standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1200 mAh care in mod stand-by rezista pana la 372 ore si pana la 5 ore jumatate de convorbiri. In partea inferioara a capacului gasim si butonul care deblocheaza capacul.

Creierul unui Nokia N

Procesorul lui este un ARM 11 de 369 MHz. Nokia N79 ruleaza sistemul de operare Symbian 9.3, seria 60, versiunea 3.2. In modul stand-by, ecranul lui N79 afiseaza conectivitiatea, operatorul de telefonie mobila, data pe latura de sus, ora, intr-un cadran de ceas, iar dedesubt gasim o banda de shortcut-uri: mesagerie, internet, calendar, aplicatii si harti.

Sub acesta banda de icoane avem un meniu de cautare pe internet, calendar sau de scanare a retelor W-LAN, adica gasirea de HOT-SPOT-uri (Wi-Fi). In partea de jos a ecranului gasim un meniu, o comanda si o aplicatie, adica mesageria, comanda OPEN care va deschide unul din shortcuturile enumarate si aplicatia de ceas.

Nokia N79 suporta mesaje SMS, MMS, e-mail si mesaje instant. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala separata de mesajele e-mail, care la randul lor au un inbox separat. Setarea e-mail-ului se face foarte usor, iar protocoalele suportate sunt cele standard POP3 si IMAP4. Bineinteles ca fiecare scrisoare electronica suporta si atasamente.

Nokia N79 are si GPS. Terminalul dispune de Nokia Maps si functii aGPS. Utilizatorul are posibilitatea de notare a punctelor de interes de pe drum sau doar a anumitor repere, cat si de calculare a pozitiei actuale sau a distantei de parcurs.

Ce nu am mentionat despre acest telefon este faptul ca dispune de accelerometru. Idea este foarte buna atunci cand urmaresti filme si le vezi usor doar prin rotirea telefonului, dar devine usor enervant cand tot meniul sau ecranul principal isi schimba pozitia printr-o simpla inclinare a telefonului, atunci cand tu navighezi prin meniu sau scrii un mesaj.

Office & Co. la N79


Nokia N79 nu este un telefon dedicat business dar vine cu suita Office in dotare. Telefonul poate vizualiza documente  PDF, are suport pentru fisiere .zip, posibilitatea de a lua notite (notes) si QuickOffice-ul.

Tot in acest capitol intra si jocurile pentru ca acest telefon vine cu platforma N-Gage incorpotata. Cand se intra in meniu-ul dedicat N-Gage utilizatorul poate opta pentru cele 15 jocuri afisate. Totusi, nici unul dintre ele nu sunt instalate. Cand un joc a fost ales, telefonul se va conecta la internet, il va descarca ca apoi utilizatorul sa initieze instalarea.

Este bine de stiut ca toate jocurile de pe N-Gage nu sunt complete ci doar demo-uri. Pentru a te bucura de un joc integral va trebuie sa il cumperi.

Muzica in stil business

Nefiind un telefon muzical, era de asteptat ca player-ul muzical din dotare nu fie cel mai rasarit, dar nu este asa. Formatele audio pe care le suporta sunt diversificate, , M4A, AAC, eAAC+ si WMA, iar in categoria video poate doar in formate MPEG4. Mai mult, Nokia N79 are si trasmitator FM care functioneaza. Modelul Nokia N79 are 83 MB memorie interna, dar i se poate face upgrade de pana la 8 GB.

Sunetul redat de telefon este bun. Totusi este indicat pastrarea volumului la un nivel mediu, altfel vei avea surpriza sa ai o melodie insotita de un zuruit. Acelasi lucru se poate spune despre castile din dotare, care sunt destul de incomode pentru urechile mici, chiar dureroase. Sunetul este bun, dar pastrat la un nivel mediu.

Daca esti satul de muzica din dotare poti opta pentru vizionare de filme, care se face chiar usor cu acest telefon sau ascultat radio. Bineinteles va trebuit sa atasezi castile pentru ascultarea radio-ului, pentru ca asa cum ne-am obisnuit acestea au rol de antena.

Puterea maxima de 5MP

Nokia N79 vine echipat cu o camera foto de 5 megapixeli cu lentile Carl Zeiss, autofocus si flash LED. Flash-ul va fi automat ales de telefon in clipa cand nu este folosit in lumina zilei, adica un colt de camera slab luminat va primi tratamentul flash-ului. Totodata, imaginile captate de telefon sunt la o rezolutie maxima de 2592 x 1944 pixeli.

Zgomotul de imagine foarte bine tinut sub control, iar imaginile au o calitate buna. Dar modelul Nokia N79 poate face si capturi video la rezolutie VGA cu 30 fps , iar filmele sunt salvate in format MP4.

Conectivitate pusa la punct

Am ajuns la un alt capitol la care Nokia N97 exceleaza; este vorba de conectivitate. Incepem cu cea mai modesta conectivitate GPRS-ul care este prezent si este de clasa 32, adica 100 kbps, apoi HSCSD, conectivitare EDGE tot de clasa 32 (296 kbps), 3G cu HSDPA (3,6 Mbps) si Wi-Fi-ul, atat de cautat.

Ecranul este destul de mare pentru vizualizarea clara a paginilor . Navigarile pe internet se fac cu ajutorul brower-ului WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML.

Tot in capitolul conectivitate intra si Bluetooth-ul care este cea mai recenta versiune de 2.0 si vine "altoit" with A2DP, adica posibilitatea de atasare casti audio wireless. Lui Nokia N79 nu ii lipseste nici portul pentru USB, versiunea 2.0 pentru transferul de date.

La final...

Nokia N79 este un telefon multimedia, cu alura de business. Viteza de navigare a lui Nokia N79 pe internet este foarte buna, conectivitatea fiind punctul tare a acestui telefon. Este mult mai compact decat predecesorii si asta nu face decat sa ne bucure.

Terminalul este punctat de ecranul mare, player-ul muzical si capabilitatile camerei foto. In schimb este tras in jos de tastatura care prezinta destule incoveniente.

Galerie foto cu Nokia N79

Galerie foto cu imagini captate cu Nokia N79

Test video realizat cu Nokia N79

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea