Stiinta & Tehnologie

#schimbare anvelope #cauciucuri vara #anvelope # anvelope vara

N-ai schimbat inca anvelopele de iarna? Acum e momentul potrivit!

Legislatia actuala nu reglementeaza momentul din an cand ar trebui inlocuite cauciucurile de iarna cu cele de vara. Se precizeaza, in schimb, ca atunci cand temperatura trece constant de 7 grade Celsius este recomandata inlocuirea pneurilor cu unele create special pentru vreme calda.

Pneurile sunt singurele elemente de contact ale masinii cu suprafata de rulare. Din acest motiv, tipul si starea anvelopelor sunt esentiale pentru siguranta autoturismului. Insa, tocmai pentru ca legea din Romania nu sanctioneaza in niciun fel neinlocuirea anvelopelor de iarna cu unele de vara, multi conducatori auto sunt confuzi. Nu stiu cand trebuie facuta rocada. Asa se face ca soferii ajung sa nu mai inlocuiasca pneurile de iarna cu unele adaptate pentru perioada cu temperaturi ridicate. Rezultatul? Atutoturismul devine nesigur, punand in pericol viata ocupantilor sai, dar si a celorlalti participanti la trafic.

Cata vreme legea impune o data clara de la care nu se mai poate circula cu anvelope de vara, rezulta faptul ca acest gen de anvelope trebuie folosite numai pe drumuri cu zapada, gheata si polei. Asadar, s-a exclus din start ideea ca cele de vara/iarna sa se foloseasca tot timpul.

Iata de ce trebuie sa treci la anvelope de vara cand temperatura trece de 7 grade Celsius:

In primul rand, anvelopele de vara sunt mai tari pentru a evita uzarea lor prematura la temperaturi ridicate si au un profil ce preintampina fenomenul de acvaplanare. In momentul in care folosesti anvelope de iarna pe timpul verii, acestea se inmoaie foarte tare si pot chiar exploda.

Cauciucurile de iarna sunt realizate dintr-un material mai moale decat cel de vara si au un profil ce ajuta la pastrarea controlului chiar si la temperaturi negative. Cauciucurile de vara sunt mai tari pentru a evita uzarea lor prematura la temperaturi ridicate si au un profil ce preintampina fenomenul de acvaplanare. Sunt ideale pentru a circula cand temperatura depaseste 7 grade Celsius.

Testele au aratat ca, la peste 30 de grade Celsius, distanta de franare a unei masini echipate cu anvelope de iarna creste cu circa 30% mai mare fata de cea cu anvelope de vara.

Specialistii Nexxon, unul dintre cei mai mari distribuitori de anvelope si camere de aer din Romania, arata faptul ca anvelopele de vara expun masina unui risc mai mare de acvaplanare pe suprafete umede, din cauza profilului adanc pe care il are cauciucul.

Anvelopele de vara sunt mai usoare si vor permite masinii sa se deplaseze mai usor si cu mai mare viteza pe autostrada, spre exemplu.

Asadar, chiar daca in lege nu este specificat clar momentul in care se face inlocuirea anvelopelor de iarna cu anvelope de vara adecvate, luna aprilie este ideala pentru a face transferul. Deja temperaturile au ajuns la 17-20 de grade Celsius si nu mai exista riscul sa scada cu 7 grade, astfel ca, pentru siguranta, devine imperios necesara montarea de anvelope de vara.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea