Stiinta & Tehnologie

MP100, primul procesor wireless programabil din lume

Pentru unii acest lucru poate sa nu insemne chiar nimic, dar daca ai intelege mai bine cum stau lucrurile atunci cand butonezi un telefon, poate ai da mai mare importata acestei stiri.

MP100 este primul procesor wireless special facut pentru dispozitivele mobile, iar ce stie el sa faca este mai mult decat extraordinar. Dar sa vedem exact despre ce este vorba...

cam ce face un telefon azi

Nu cred ca multi oameni stiu ce se intampla in spatele carcasei unui telefon mobil. Totul se rezuma la procesoare care controleaza modemul care comunica cu retelele sau procesorul de aplicatii care ruleaza sistemul de operare si comunica cu restul chip -urilor din telefon, adica Bluetooth, Wi-Fi, GPS etc.

Toate aceste chip-uri din telefon au interfata wireless si totodata, toate funtioneaza separat pentru ca au nevoie de frecvente diferite si modulatii tehnice. Te-am pierdut in detalii? Nu-i nimic, se face lumina imediat.

Acestea fiind spune gandeste-te cum ar fi daca ar exista un singur chip care ar putea fi programat cu ajutorul unui simplu soft si care sa faca toate lucrurile pe care mai multe chip-uri le fac? Adica cu un simplu upgrade o conectivitate EDGE poate deveni HSDPA sau un 3G un LTE (4G) si asa mai departe.

Ce poate face un telefon curand

Ei bine, procesoul MP100 asta face, iar inventatorii lui sunt cei din cadrul companiei ASOCS. Acestia au dezvoltat trei interfete programabile care stiu sa recunoasca GPS-ul, Wi-Fi-ul, EDGE-ul, UMTS-ul, HDSPA-ul si asa mai departe.

"Procesorul nu este inca disponibil spre vanzare, lansarea lui facandu-se oficial abia in anul 2010. Se asteapta o dezvoltare mai concreta a retelelor LTE", a declarat Tom Yemington, VP al Business Development din cadrul ACOSC.

Acest proiect pare foarte promitator si daca este dus la capat ne putem astepta la o noua "revolutie" in telefonia mobila.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea