Stiinta & Tehnologie

Motorola Pebl U9 Review

Cam roz pentru gusturile mele, dar pana la urma este o lansare recenta care nu poate fi trecuta cu vederea, plus ca acest telefon cade bine cu tot tam-tam-ul de 1 martie. Acest model Pebl este de fapt urmasul unui alt "copil" Motorola, U6 (sau cunoscut in alte cercuri ca V6). Telefonul de atunci (2005) nu stia prea multe, de fapt abia ce stia ceva, fiind echipat doar cu Bluethooth si o camera VGA. Totusi farmecul lui statea in forma miniona si in materialul extrem de placut la atingere care crea dependenta, acest lucru aducandu-i o notorietate poate nesperata.

Trasatura de familie

In 2008, Motorolei ii vine idea geniala sa upgradeze ceea ce era mai demult o jucarie si chit ca infatisarea a ramas cat de cat aceasi, creierul s-a schimbat. In primul rand invelisul mat, usor poros al U6-lui a fost inlocuit cu o suprafata lucioasa care aproape imita sticla, pe care am mai intalnit-o si la alte modele Motorola cum ar fi KRZR K1, la RAZR maxx V6 sau la RAZR2 V8. Pacat, pentru ca materialul acela facea toti banii, iar noul invelis se va lovi de eterna problema: amprentele. Un alt sacrificiu pe care U9 -le l-a facut a fost renuntarea la mecanismul de deschidere prin o usoara glisare si deschidere brusca a clamshell-ului, iar acum are un sistem de deschidere conventional pentru acest tip de telefon. Si parca sa ne dea o palma, Motorola aplica pe partea dorsala a U9-ului o banda din materialul cauciucat de odinioara... doar asa, sa stim ce-am pierdut.

Partea frontala este acoperita cu suprafata lucioasa mentionata mai devreme sub care se ascunde un ecran extern OLED de 1,45 inch si cu rezolutie 128 x 160 pixeli, ce vrea sa fie asemeni Sony Ercisson-ului Z610i din 2006. Pe acest ecran sunt afisate informatii despre apelant, despre primirea unui mesaj nou si poate avea rolul de vizor pentru camera foto . Tot in aceasta zona de sub ecranul extern sunt plasate butoanele-senzor pentru comenzile multimedia care se activeaza odata cu pornirea playerului muzical (redare, pauza si trecerea la melodia urmatoare). U9 este disponibil in mai multe versiuni: roz, grena si negru, iar haina sclipicioasa si forma de piatra slefuita il mentin in zona de fashion. Cu toate acestea, pretul relativ accesibil al telefonului il fac pe U9 tentant pentru o gama mult mai larga de utilizatori.

La interior, modelul U9 prezinta o tastatura clasica alfanumerica, banala practic, cu un singur shortcut care merita mentionat, cel pentru lansarea playerului multimedia. Pentru navigarea prin meniurile telefonului s-a optat pentru aceeasi solutie ca la vechiul Pebl, un D-Pad in cinci puncte si doua butoane de selectie (stanga-dreapta). Per total, silueta mezinului a fost subtiata, iar aceste eforturi sunt evidente si la "proba cantarului". Cu dimensiuni de 90 x 48.6 x 16,4 mm si numai 87,5 grame, U9 e o pietricica pe care s-ar putea s-o "ratacesti" intr-un buzunar mai mare sau o geanta.

Pe latura stanga a telefonului exista butoanele de volum si un buton care declanseaza afisarea pe ecranul extern a informatiilor despre starea telefonului. Diametral opus sunt dispuse butoane pentru inregistrarea si pentru apelarea vocala, iar in partea de jos a telefonului este plasat slotul microUSB, acoperit cu un capac care urmeaza linia curba a modelului. Pe capacul din spate se gaseste difuzorul, iar sub acesta se ascund cardul SIM si microSD-ul, acesta din urma completand memoria interna de 25 de MB cu pana la maximum 4 GB.


Pebl mai scolit

Daca exteriorul reuseste sa atraga privirile tuturor, de data aceasta Pebl nu se mai face de rusine la capitolul specificatii cand e comparat cu alti concurenti din zona fashion, iar cea mai buna veste tine de schimbarea interfetei care a fost mult simplificata si se aseamana acum cu meniurile folosite de majoritatea producatorilor, devenind chiar intuitiva (performanta deosebita pentru Motorola). Structura noua se bazeaza pe o matrice clasica de icoane care duc spre sub-meniuri. Acelasi meniu poate fi afisat fie sub forma de carusel, de lista numerotata, iar shortcut-urile standard ale D-pad-ului pot fi personalizate de utilizator. Ecranul LCD de 2 inch ofera rezolutie QVGA (240 x 320 pixeli) si stie sa afiseze 262.000 de culori.

Lista imbunatatirilor enumera acum camera de 2 MP cu posibilitate de inregistrare video (departe de performantele telefoanelor-foto, pentru ca ii lipsesc flashul, autofocusul si butoanele dedicate), playerul audio ofera suport multi-format (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, WMA) si exista compatibilitate Bluetooth 2.0 A2DP. Departe de U9 intentia sa se intersecteze cu retelele 3G, iar EDGE este cea mai rapida viteza pentru acest fotomodel al telefoanelor.

Oricat as incerca sa arunc o lumina favorabila asupra detaliilor tehnice imbunatatite, principalul atu al noului Pebl ramane carcasa lucioasa de sub care r`sare la momentul oportun ecranul OLED. Din pacate, nu exista reactie haptica pentru butoanele multimedia sensibile, deci e posibil sa te cam incurci in manipularea playlisturilor sau sa te enervezi ca U9 nu intelege ce vrei de la el. Cand te saturi de negocieri, poti bloca tastatura printr-un buton lateral, iar ecranul se va stinge in cateva secunde pentru salvarea bateriei.

Talentul de muzician se intrevede prin simplitatea sincronizarii telefonului prin USB cu Windows Media Player 11 instalat pe PC. Castile se conecteaza tot prin portul USB si va imposibil sa asculti muzica in timp ce incarci telefonul, portul USB are si rolul de incarcare cu energie a lui U9.

Latura serioasa

Trecand peste lacunele departamentului foto, U9 stie sa fie si ceva mai serios si asta ne dam seama datorita instrumentelor de tip office pe care le are la bord, intre care calendar, ceas international si reportofon . Telefonul include tehnologia de "citire" a mesajelor primite (cu o acuratete discutabila), a meniurilor si functiilor, solutie care iti poate fi utila daca folosesti telefonul in timp ce conduci masina. Exista si un client pentru mesajele email, dar ecranul relativ mic nu e prieten foarte bun cu navigarea mobila.

Viata lunga si sanatate!

Din specificatiile anuntate de Motorola, U9 ar trebui sa aiba o autonomie de putin peste 7 ore in modul convorbire sau 350 de ore in standby, ceea ce ar fi foarte imbucurator. Daca Motorola reuseste sa rezolve problema bateriilor cu viata scurta cu care s-a confruntat inclusiv predecesorul Pebl-ului U9 , atunci succesul lor este mult mai probabil.

Review video al telefonului Motorola U9 Pebl



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea