Stiinta & Tehnologie

Motorola KRZR K1 - Nou si totusi vechi

Motorola si-a lansat pe piata un nou lider. Popularul RAZR are un urmas demn de toata lauda: noul KRZR, cu un look extrem de atractiv. Totusi, noutatile cu care vine, in comparatie cu predecesorul sau sunt putine. Daca se merita sau nu sa il achizitionezi ramane sa decizi dupa ce vei citi intregul review.

Caracteristici esentiale:

• un design exceptional, materialele din care este confectionat fiind de o foarte buna calitate;
• o constructie excelenta;
• un design slim similar cu modelul RAZR;
• o buna lizibilitate a ecranului;
• o tastatura de exceptie;
• camera foto de 2 megapixeli;
• unele elemente sunt preluate din bogatul echipament cu care este dotat modelul Motorola V3x;
• slot pentru card de memorie microSD;
• capacitate de transfer prin port USB;
• incarcarea bateriei prin USB;
• Bluetooth;

Principalele dezavantaje:

• doar cateva inovatii in comparatie cu modelul RAZR;
• urmele de degete se imprima foarte usor pe jumatatea de sus a clapetei;
• doua playere muzicale de calitate medie in locul unui singur player insa foarte bun;
• camera face fotografii slabe din punct de vedere calitativ;
• meniul principal are o rezolutie mica;
• o lizibilitate scazuta a display-ului extern;



Look de nota 10

Numele complet al noului model Motorola este KRZR K1. Din acest punct de vedere consideram aceasta alegere destul de neinspirata. Numele nu este prea atractiv si este lipsit de rezonanta.

Dupa ce multi utilizatori si-au exprimat nemultumirea privind latimea modelului RAZR( modelul fiind considerat prea lat), Motorola si-a indreptat greseala marind latimea lui KRZR cu peste 1 cm. Pe de alta parte, KRZR este cu 5 mm mai lung si cu 2mm mai gros decat inaintasul sau. Dimensiunile exacte ale modelului Motorola KRZR sunt 103 x 42 x 16 mm, iar greutatea sa este de 102 grame.



Aspectul sau exterior este formidabil. Prima jumatate a sa este acoperita cu sticla minerala pentru a feri telefonul de zgarieturi pentru mai mult timp. Suparafata sa este lucioasa, de un albastru inchis, in anumite conditii de luminozitate capatand reflexe violet. Trebuie sa mentionam ca telefonul este mult mai atractiv in realitate decat in poze, mai ales datorita modului in care se reflecta pe carcasa sa obiectele din jur.



Display-ul extern are 19 mm latime si 16 lungime si suporta 65.000 de culori.( desi surse din cadrul companiei spun ca ar fi vorba chiar de 262.000 de culori). Problema apare atunci cand display-ul se afla in bataia razelor solare. In acest caz, el devine lipsit de lizibilitate neputandu-i oferi user-ului niciun detaliu privind statusul telefonului sau. In intuneric, lucrurile par sa revina la normal, insa chiar si aici exista cateva probleme. Albul arata mai degraba gri, iar saturatia culorilor este scazuta. O bila neagra este in ceea ce priveste urmele de degete ce pot fi lasate cu usurinta, KRZR necesitand o curatare frecventa a ecranului. In partea stanga, deasupra display-ului extern se observa o iconita care indica nivelul bateriei, iar in partea dreapta se afla indicatorul pentru Bluetooth. Cand telefonul nu este activ, ambele indicatoare raman invizibile.



O atingere ca de catifea

La cateva secunde dupa telefonul este inchis un wallpaper identic cu cel de pe display-ul principal isi face aparitia pe display-ul extern. Wallpaperul include un ceas digital precum si detalii privind nivelul semnalului si al bateriei. Imediat ce display-ul trece in modul de economisire a energiei(dupa 30 de secunde de inactivitate), singurul indicator vizibil ramane un ceas digital monocrom.

Revenind la constructia telefonului, putem spune ca vine cu cateva lucruri interesante. Intregul corp al telefonului este acoperit cu o rama solida si usoara, confectionata din magneziu. Panoul din spatele telefonului este confectionat dintr-un material extrem de placut atunci cand il atingi. E ca si cum ai atinge o combinatie de matase si cauciuc. Fiind greu de descris acest material, este recomandat sa te convingi chiar la fata locului(adica la primul magazin de telefoane mobile intalnit in cale). Materialul nu este alunecos si este nu este deloc prietenos cu urmele de degete. In ceea ce priveste capacul ce acopera bateria, acesta este facut in intregime din aluminiu; este foarte subtire si se inchide perfect.



Telefonul este livrat cu o bateria Litiu-Ion cu o capacitate de 700 mAh. Datele despre viata bateriei oferite de producatori arata astfel: 300 de ore in stand-by sau 360 de minute de vorbit. Din pacate, in timpul destul de scurt pe care l-am avut la dispozitie pentru a testa telefonul nu am avut cum sa ne convingem sau nu daca aceste date sunt reale.

Un spate solid

Sub baterie, mai puteti gasi si locul unde se ataseaza cartela SIM . Deasupra bateriei se mai afla si slotul unde gaseste cardul de memorie microSD. Cartela Sim poate fi scoasa numai dupa ce se inlatura bateria, in vreme ce cardul de memorie poate fi scos oricand.

Balamaua clapetei pare suficient de solida pentru rezista unei folosiri indelungate. Inchiderea si deschiderea clapetei sunt mult mai usoare datorita adaugarii unui arc. Un mecanism localizat sub tastatura are rolul de a proteja display-ul de zgarieturi atunci cand telefonul este inchis. Din pacate, rolul sau nu este tocmai cel scontat de producatori, dat fiind ca urma tastelor ramane oricum imprimata pe display. Insa cu un un pic lustruire a display-ului problema se rezolva.



Un alt element pe care Motorola KRZR l-a mostenit de la predecesorii sai este spatele expresiv, cu care partea de sus a clapetei se imbina atunci cand telefonul este inchis. Alt element care contribuie la aspectul elegant al aparatului sunt doua cercuri argintii avand in centru doua pietre albastre. Aceste elemente sunt pozitionate de o parte si de alta a balamalei clapetei. Un alt element interesant este banda laterala, aflata in jurul partii de jos a aparatului, acoperita cu puncte iesite in relief. Per ansamblu. confortul si constructia solida a telefonului fac din KRZR unul dintre cele mai bune modele de pe piata.



Un rasfat pentru degete

Motorola a ales inca o data tastatatura in relief, perfecta pentru telefoanele subtiri. Tastatura lui KRZR a fost un pic modificata pentru a face butonarea mult mai simpla si mai confortabila. Iesirea tastelor in relief este ceva mai pronuntata decat la modelul RAZR, in timp ce distribuirea lor este mult mai practica. Intalnim o tasta de shortcut pentru deschiderea instantanee a web browser-ului precum si o tasta de corectie, la fel ca la Motorola V3x. Tastatura noului KRZR este intr-adevar extrem de confortabila. Fundalul sau luminos albastru este superb si atrage atentia tuturor.



In partea dreapta a telefonului se afla o tasta pentru controlul vocal, cu care, printr-o apasare lunga, se activeaza optiunea de inregistrare a vocii. Durata inregistrarii depinde de memoria interna disponibila. Ceva mai jos se gaseste mini conectorul USB, care este acoperit cu un material moale de plastic. In partea opusa se afla tasta dubla de reglare a volumului, numita si "Smart Key", careia ii poate fi adaugata orice optiune din meniu.



Marimea display-ului principal a fost modificata pentru a fi in concordanta cu modificarile aduse intregii carcase a telefonului. Are orezolutie de 176 x 220 pixeli pe o suprafata de 20 x 38 mm si suporta 256.000 de culori. Contrastul si lizibilitatea sunt excelente. Rezolutia mica este greu de observat, doar daca cineva se concentreaza asupra felului in care arata sunt afisate fonturile din meniu. Pe de alta parte, sunt cateva sectiuni din meniu, ca de exemplu aplicatia pentru camera foto, unde fonturile textului sunt extrem de deranjante.

 

Este loc si de mai bine

Motorola este unul dintre producatorii care se incapataneaza de cativa ani sa nu imbunatateasca interfata modelelor sale. Nu este un lucru rau, insa sunt o multime de detalii care cer modificari serioase, in special structura meniului. Design-ul interfetei ridica si el o serie de intrebari. Pe de-o parte, Motorola ofera userilor numeroase optiuni de configurare a meniului, iar pe de alta parte, designerii ar putea sa lucreze mai mult la iconitele respective precum si la referinte si log-uri.

Wallpaper-ul display-ului principal poate fi de orice tip, inclusive animat. In plus, poti alege intre un ceas analogic, unul digital sau…fara ceas. Numele operatorului de telefonie mobila precum si data curenta pot fi centrate sau pozitionate in dreapta. Centrul display-ului poate fi de asemenea ocupat de iconite grafice, ale caror functii poti fi atribuite chiar cele pe care le indeplinesc tastele de navigare.

Meniul principal poate fi configurat de catre user. Poate fi vizualizat sub forma de lista sau de tabel cu 9 elemente. Iconitele pot fi si ele configurate. In schimb, telefonul nu iti permite sa muti in meniu utilizand shortcut-urile numerice. Viteza cu care Motorola KRZR iti raspunde la comenzi este mai degraba medie. De multe ori astepti mult mai mult timp dupa o comanda decat de exemplu la modelul Motorola V3x. Sunt de asemenea, sunt disponibile si temele grafice pentru modificarea meniului.

Sunet

A tine modelul KRZR in mana in timpul apelurilor telefonice este o adevarata placere. Microfonul sau este situat sub tastatura, in mijloc, facand ca orice diferenta in urma utilizarii telefonului de catre stangaci si dreptaci sa dispara. Cel care te suna te aude foarte bine; microfonul lui KRZR este extrem de performant.



Toate sunetele create pentru Motorola KRZR se aud dintr-un speaker care se afla in spatele carcasei; nivelul volumului este mediu. Chiar daca nu face parte din categoria telefoanelor “zgomotoase”, trebuie sa mentionam ca KRZR nu are sunet distorsionat, indiferent de cat de tare este setat volumul soneriei. Ca de obicei, tonurile bas lipsesc, iar cele inalte sunt in regula. Din pacate, nu am putut verifica calitatea castilor acestui model, dintr-un motiv foarte simplu: telefonul ne-a fost livrat fara aceste accesorii. Dupa cum stiti, Motorola a promovat de curand o serie de solutii Bluetooth(modelul KRZR suporta A2DP wireless). Suntem convinsi ca un jack standard va fi de asemenea disponibil pentru a-i face pe useri sa fie independenti de castile fabricate de diverse companii.



Telefonul ofera cinci profile de sonerii care te ajuta sa iti modifici tonurile de apel si de alerta. Doua dintre aceste profile includ vibratii – unul dintre ele te atentioneaza doar prin vibratii, in timp ce celalalt foloseste atat vibratiile cat si soneria. Nivelul volumului este setat separat prin tastele laterale. Fiecare modificare a volumului este insotita de un sunet neplacut, tipic pentru telefoanele Motorola. Profilele de sonerii pot fi schimbate chiar si atunci cand aparatul este inchis; toate informatiile necesare sunt afisate pe display-ul extern.

Agenda telefonica

Telefonul ofera doua tipuri de vizualizare a contactelor: o lista standard a numelor sau un grup de maximum 3 contacte afisate simultan. Miscand pe verticala tastei de navigare se pot cauta datele de contact, in vreme ce pe orizontala se pot cauta numerele si e-mail-urile asociate numelor din agenda. De asemenea, poti trimite un e-mail selectand un contact direct din agenda telefonica.

Fiecarui contact i se pot asocia: nume, prenume, porecla, 7 numere de telefon. 2 e-mail-uri, 2 site-uri web, doua adrese detaliate, o data de nastere, o imagine si un ton de apel specific.

Poti gasind un anumit nume din agenda tastand primele sale litere. Contactele pot fi asociate si in grupuri. Cu ajutorul tastei "*" se poate trece de la un grup la altul.(optiune preluata de la modelul V3x, mult mai bine echipat la acest capitol). Numerele stocate pe card-ul SIM constituie un grup separat. Totusi, agenda telefonica arata impreuna contactele de pe SIM si cele din memoria telefonului. Exista de asemenea un folder numit "E-mail", care stocheaza toate contactele in functie de adresa lor de e-mail.

KRZR beneficiaza si de apelare vocala, care se face extrem de simplu: apesi butonul din partea dreapta a carcasei telefonului si rostesti numele persoanei pe care vrei sa o suni. Agenda telefonica ofera o capacitate de 1.000 de nume.

Mesaje si e-mail-uri

Motorola KRZR ofera o multime de optiuni pentru mesaje: SMS, EMS, MMS si e-mail. KRZR a preluat un concept lansat pentru prima data de modelul E1070: telefonul nu te intreaba ce tip de mesaj vrei sa scrii, ci il selecteaza automat in functie de continutul mesajului. Intr-un mod similar, editorul trece automat de la SMS la formatul MMS atunci cand intalneste mai mult de 3 mesaje( 3 x 160 de caractere). Acest concept nu este deloc rau, insa iti cere ceva timp pana te obisnuiesti cu el.

Mesajele pot fi create si citite pe cate 6 randuri. Cand se incepe tastarea unui SMS, caracterele incep sa fie numerate in ordine crescatoare. Numarul total de sub-mesaje create este afisat inainte ca acestea sa fie trimise destinatarului. Ca de obicei, Motorola ofera si un dictionary iTap. Versiunea cu care vine modelul KRZR stie cam toate cuvintele folosite in mod frecvent, dictionarul fiind foarte rapid si de mare ajutor. Daca este nevoie, dictionarul poate fi dezactivat.

Daca alegi sa compui un MMS, selecteaza “Insert” din meniul de mesaje si cauta respectivul obiect in unul dintre folderele multimedia. Poti insera imagini, sunete sau fisiere video sau le poti crea chiar tu. Telefonul poate inmagazina un numar infinit de SMS-uri si MMS-uri, atat tip cat memoria(21 MB) ii permite acest lucru.

E-mail-urile sunt create separat. Telefonul poate administra mai multe conturi simultan cu ajutorul protocoalelpr POP3 si IMAP4. Poti seta telefonul sa iti caute e-mail-urile automat la un anumit interval de timp sau le poti verifica manual. E-mail-urile pot fi trimise cu orice fel de atasamente, inclusiv cele multimedia.

Fotografiem, dar … fara modul macro

Una dintre putinele noutati cu care vine Motorola KRZR este rezolutia mare pe care o are camera foto a acestui model. Daca la Motorola V3i camera foto avea doar un megapixel, la KRZR rezolutia ajunge deja la 2 megapixeli. Chiar daca rezolutia este de 2 megapixeli, calitatea fotografiilor facute cu KRZR nu este superioara fata de cea a modelelor anterioare. Va puteti convinge de acest lucru dupa ce priviti fotografiile de mai jos.




Pentru a face o fotografie trebuie sa tineti telefonul in pozitie verticala. Controlul interfetei primare a camerei este proiectat intr-un mod inteligent: transparenta sa permite ca imaginea fotografiata sa apara in modul fullscreen( lucru care nu este valabil pentru aplicatia video, al carei meniu este 100% non-transparent)

 

Motorola KRZR face poze bine focalizate atat timp cat obiectele expuse sunt la o distanta medie de obiectivul camerei. Obiectele indepartate apar neclare, iar in zonele care au o paleta cromatica asemanatoare, culorile se interfereaza. Expunerea aparatului si diafragma functioneaza insa bine. Optiunile de setare a camerei pot fi observate in urmatoarele trei fotografii: expunerea este reglata pe minimum, automat si pe maximum.

Camera ofera cateva setari ale diafragmei : automat, insorit, innorat, interior(casa), interior(birou) si nocturn. O inregistrare video poate fi facuta fara nicio problema. Formatul 3GP si rezolutia de 352 x 288 pixeli sunt deja intalnite la majoritate noilor modele de telefoane cu camera. Rezultatul este destul de bun pentru telefon, insa total inutil atunci cand este vizionat pe PC.

Una calda, una rece…

La capitolul MP3 player, nu putem trece cu vedere peste cateva minusuri. Playerul poate fi deschis din folderul "Games and applications"; are un nou design si este in general bun.( aranjeaza fisierele in functie de artisti sau albume). Pe de alta parte, el nu functioneaza atunci cand este minimizat. Totusi ne-am incapatanat si am descoperit dupa indelungi cautari ca fiserele MP3 pot fi de asemenea rulate dintr-un folder numit "Sounds". Doar in acest fel MP3 player-ul poate functiona si minimizat.

In acest folder poti crea tab-uri, pe care le poti schimba apasand butonul "*". In cadrul tab-urilor, fisierele pot fi sortate in functie de gen. Meniul player-ului contine functia Repeat, insa lipseste functia Shuffle.

Cand player-ul ruleaza in background, display-ul aflat in stand-by afiseaza numele cantecului din momentul respectiv in locul datelor obisnuite. Nivelul volumului poate fi modificat cu ajutorul butoanelor aflate pe partea laterala a telefonului. Player-ul poate functiona si atunci cand telefonul este inchis. In acest caz, numele cantecului este afisat pe micul ecran extern al aparatului.

Time organizer, Internet si alte facilitati

Pe prima pozitie in meniul Tools intalnim un ceas desteptator . Poti programa mai multe alarme la diferite ore. Sunt disponibile si notele text, cu ajutorul carora ceasul desteptator poate functiona si ca un reminder. Insa cel mai bun reminder ramane tot calendarul. Aici poti insera diverse evenimente care pot fi asociate cu o anumita durata de timp si cu o alarma. Calendarul contine vizualizarea anului, a lunilor si a saptamanilor.

O interesanta optiunea este calculatorul care are integrat un convertor de unitati. Motorola KRZR nu detine insa functiuni de timer. Telefonul suporta versiunea Java 2.0. Are un internet browser proiectat sa deschida pagini WAP si face acest lucru fara cusur. Display-ul afiseaza informatia pe un bloc de 8 linii. Browser-ul poate deschide pagini web, insa marimea fonturilor nu poate fi ajustata in intregime in functie de marimea display-ului, asa ca site-urile simple pot fi vizualizate destul de rar in intregime.

Daca telefonul este folosit ca modem, datele pentru Internet browser-ul din PC-ul tau sunt transferate prin GPRS si EDGE Class 12. Motorola KRZR se conecteaza la calculator fie prin Bluetooth, fie prin cablu USB. Va reamintim ca telefonul are un conector miniUSB standard. Astfel, nu va fi greu se gasit un cablu, pe care-l poti cumpara din orice magazin de specialitate.



Prea putine imbunatatiri…

Motorola KRZR are un design perfect. Telefonul are toate sansele sa devina foarte popular mai ales datorita look-ului sau. Materiale utilizate sunt de buna calitate. KRZR se va vinde bine datorita aspectului, nu si datorita functiilor sale.



Tragand o linie peste tot, putem concluziona in cateva cuvinte: KRZR are un telefon de calitate, cu un design original si o agenda telefonica foarte buna. Conectarea prin USB precum si tastatura extrem de comoda sunt alte doua argumente solide. Din pacate, Motorola KRZR a imbunatatit foarte putine elemente preluate de la modelul V3x, lasand multe goluri: camera foto integrata este slaba, display-ul extern este sub orice critica, iar din doua playere musicale…niciunul nu este cu adevarat performant.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea