Stiinta & Tehnologie

Mobilele, prea complicate pentru multi utilizatori

Potrivit specialistilor, piata gadget-urilor incepe sa se satureze, iar utilizatorii prefera echipamentele mobile mai putin sofisticate si mai sarace in tehnologiile care de multe ori nu-si gasesc intrebuintarea.

CARACTERISTICI - Telefonul mobil inseamna astazi un telefon, o consola de jocuri, un player muzical si, nu in ultimul rand, un televizor. Este uimitor cum au evoluat telefoanele mobile in ultima vreme. In pofida tehno-logiei avansate pe care o presupune, un studiu efectuat recent in Marea Britanie a demonstrat ca un sfert dintre telefoanele mobile sunt returnate pe motiv ca sunt defecte. De fapt, ele functioneaza normal. Oamenii pur si simplu nu au stiut cum sa le foloseasca. Si, in timp ce producatorii vin cu alte si alte caracteristici pentru telefoanele mobile, designerii se gandesc unde sa le mai ingramadeasca si pe acestea. Atat de multe caracteristici, meniuri si butoane fac ca telefoanele mobile sa fie din ce in ce mai greu de folosit si deruteaza utilizatorii.

In psihologie exista legea conform careia mintea umana nu pot opera decat cu un numar limitat de functii deodata, iar numarul acestora este in jur de 7 plus/minus 2. Deci, in jur de 5-9 functii. Mai multe de atat fac ca utilizatorul sa fie derutat, si oricum acesta va da atentie doar la primele functii. Cu un numar crescand de meniuri si liste care fac experienta utilizatorului cu telefonul mai complexa, designerii cauta metode pentru a-l face pe utilizator sa inteleaga mai usor meniurile telefoanelor prin folosirea de animatii . Multii cred ca animatiile sunt doar ceva ce tine de estetica, dar de fapt acestea au un rol foarte important, inlesnind utilizarea.

Cazurile Samsung si LG

LONDRA "Noile gadget-uri lansate pe piata de producatorii sud-coreeni de echipamente de comunicatii wireless Samsung Electronics si LG s-ar putea dovedi a fi atat de avansate incat utilizatorii sa fie intimidati de acestea si sa aiba probleme mari in a le utiliza", scrie "Financial Times". Astfel, cele doua mari companii ar fi obligate sa renunte, cel putin pentru o vreme, la echipamentele "ultimul racnet", foarte avansate, care sunt uneori greu de utilizat si scumpe si pe care utilizatorii ar putea prefera sa le ocoleasca din aceste motive, relateaza publicatia britanica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea