Stiinta & Tehnologie

#masina de gaurit cu coloana #masina de gaurit

Masina de gaurit cu coloana - tot ce trebuie sa stii

Dupa cum sugereaza si denumirea, masina de gaurit este utilizata cu precadere pentru realizarea gaurilor de diverse dimensiuni si adancimi pe suprafata obiectelor si a materialelor diverse. In plus, o masina de gaurit cu coloana poate avea functii suplimentare cum ar fi filetarea sau alezarea.

Numita si presa de gaurit, aceasta masina-unealta are capacitatea de a crea gauri foarte mici sau gauri extrem de mari si este considerata un instrument de lucru esential in industria constructiilor sau in fabrici.

Principiul de functionare a masinii de gaurit

Principiul de functionare a masinii de gaurit se bazeaza pe exercitarea unei presiuni mari asupra piesei care trebuie prelucrata si executarea unei gauri in aceasta. Materialul in surplus este indepartat din piesa de lucru prin procesul de forfecare si extrudare.

Tipuri de masini de gaurit

Toate tipurile de masini de gaurit executa aceeasi functie de baza, insa unele sunt mai eficiente si mai precise decat altele si pot avea functionalitati suplimentare. In prezent, masinile de gaurit radiale cu angrenaj se gasesc in diferite tipuri si dimensiuni ale capului da gaurire si ale placii de baza.

Acestea sunt special concepute pentru a indeplini cerinte specifice, functii si operatii conexe. Masinile de gaurit radiale se evidentiaza prin prezenta sistemului de racire si prin putere.

Masina de gaurit verticala sau pe coloana este potrivita pentru lucrarile grele. Marimea piesei de lucru care poate fi gazduita este limitata de distanta dintre ax si coloana.

Masina de gaurit radiala

Aceasta are un cap de gaurire care aluneca de-a lungul unui brat radial care poate fi ridicat, coborat si chiar rotit pe un suport vertical pentru a fixa pozitia burghiului deasupra piesei. Operatia de gaurire radiala poate fi realizata pe diverse materiale, de la fonta si otel, pana la plastic si lemn. Aceasta masina-unealta se foloseste pe scara larga in industria prelucrarii metalelor.

Bratul care coordoneaza capul burghiului permite o miscare de oscilare si faciliteaza gaurirea pieselor in diverse puncte fara a fi necesara miscarea acesteia. Este renumita pentru precizie si eficienta.

Burghiul radial asigura o rotatie lina si previne miscarea unghiulara a axului. De asemenea, mandrina se poate gasi in diametre specifice si se roteste cu o anumita viteza masurata in rpm.

Utilizarea masinii de gaurit radiala

Masina de gaurit radiala este extrem de utila pentru prelucrarea mecanica, aplicatii functii diverse: gaurire, alezare, filetare, insurubare, etc. Forajul radial este facil si poate fi folosit pentru a crea gauri de diverse dimensiuni: 30 mm, 50 mm, 70 mm sau 100 mm. Este disponibila in diverse modele si cu capacitati variate.

Masina de gaurit radiala cu angrenaje

Masinile de gaurit radiale cu angrenaje sunt utilizate in industria care implica prelucrarea metalelor sau a lemnului si in constructii si se pot utiliza in diverse procese de fabricatie. Aceasta are un brat radial cu angrenaj si permite obtinerea gaurilor pe orice suprafata.

Unul din avantajele pe care le ofera este faptul ca, dupa setare, nu va fi nevoie de mutarea piesei care se prelucreaza. Bratul radial poate fi rotit pentru a repozitiona capul de gaurire dupa cum este nevoie. Aceasta masina-unealta poate fi utilizata pentru filetare, gaurire sau alezare. Este usor de intretinut, durabila si ofera viteza si eficienta in operatii.

Precautii necesare cand utilizezi masina de gaurit

Siguranta este pe primul loc! Utilizarea necorespunzatoare a masinii de gaurit poate duce la accidente si rani grave. De aceea, in timpul folosirii unei masini de gaurit trebuie respectate cateva precautii:

Masina-unealta trebuie sa fie suficient de puternica pentru a gauri piesa de lucru. In caz contrar, din cauza fortei de taiere, piesele se pot deforma.

Piesa care se prelucreaza trebuie sa fie bine fixata pentru a nu apare erori in forma sau in locatia gaurii.

Avantajele unei masini de gaurit

  • Viteza mare - Cu o masina de gaurit gaurile se vor face mult mai repede si cu viteza mai mare in piesa de lucru;
  • Putere mare - creste randamentul in munca;
  • Este usor de utilizat - datorita faptului ca se opereaza usor cu ea, masina de gaurit asigura eficienta operatorilor in tot timpul lucrarilor;
  • Flexibilitate mare - datorita arborilor multipli si a faptului ca sunt automate, aceste masini-unelte pot face gauri in orice unghi si au caracteristici care le fac foarte flexibile.

 

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea