Stiinta & Tehnologie

#iqos #vremuri digitale #era digitala #schimbare

Lumea in plina schimbare: cum tii pasul cu vremurile digitale

Daca te gandesti la evolutie, trebuie sa iei in calcul faptul ca se intampla chiar acum. Asa cum spunea insusi Charles Darwin, supravietuirea nu are nicio legatura cu forma fizica sau cu inteligenta, ci este strict legata de abilitatea oamenilor de a se adapta schimbarilor. Acest lucru este cu atat mai valabil in era digitala, in care servicii online precum Uber, Glovo sau Airbnb au schimbat total modalitatea in care ne deplasam, ne hranim sau ne cautam adapost.

Redefinirea obiceiurilor ancestrale

Poate e o exagerare incadrarea in acest termen,cu referire la obiceiuri pe care oamenii le au de sute, poate chiar mii de ani si care in prezent sunt practicate in moduri inovatoare. Gandeste-te la fumat; strabunii nostri cultivau singuri tutun, pe care il uscau si marunteau pentru a-si umple lulelele cu el si prispa cu fum gros. in era digitala, tutunul se incalzeste, nu se arde, fumul s-a transformat in vapori, si ai parte de mai putin miros neplacut pe maini, par si haine, toate acestea datorita dispozitivelor IQOS.

Mergi mai departe cu imaginatia si, de dragul exercitiului, gandeste-te la toate mijloacele prin care femeile incercau sa isi amelioreze durerile menstruale. De la ceaiuri de plante si sticle cu apa calda la sedative puternice, s-a ajuns, in zilele noastre, la utilizarea unor dispozitive care trimit impulsuri catre nervi si ii stimuleaza astfel incat sa aline crampele, cum este Livia.

Satisfacerea nevoilor de zi cu zi

Maslow defineste hrana, odihna, adapostul si siguranta drept nevoi primare. in epoci de mult uitate, aceste nevoi erau satisfacute prin construirea ad hoc a unor culcusuri acoperite, prin vanatoare si culesul fructelor sau al legumelor si prin dormit ori de cate ori organismul avea nevoie de asta, iar mintea se simtea ferita de pericole. Descoperirea focului si ingeniozitatea omului de a construi au schimbat aceste lucruri pentru totdeauna.

In prezent, ele continua sa devina tot mai accesibile, indiferent de conditii. Nu trebuie sa fii acasa si sa gatesti pentru a consuma necesarul zilnic de calorii: poti folosi o aplicatie pentru a-ti comanda mancare oriunde te-ai afla. Iar daca spiritul tau explorator cere o excursie sau o vacanta, te poti odihni intr-o camera de hotel sau poti alege un bed & breakfast pe placul tau oriunde in lume, cu efortul catorva clickuri.

Chiar si nevoile emotionale si cele de implinire sunt acum accesibile din fata laptopului, a tabletei sau a unui smartphone. Ai nevoie de afectiune, de noi prieteni sau de reluarea unor legaturi? Facebook, Tinder, Twitter, Reddit, Instagram si o multime de alte platforme similare iti stau la dispozitie. Vrei sa cresti profesional si simti nevoia sa lucrezi singur pentru a te putea concentra mai bine atunci cand ai un proiect important sau un deadline strans? iti poti rezerva online un spatiu de co-working. Pentru ca, in era digitala, solutiile se gasesc pe internet, indiferent ce problema punctuala ai avea.

Adaptarea si cultivarea cunostintelor digitale

Uneori, adaptarea are loc fara sa iti propui sau sa ai asta in focus. Gandeste-te cat de naturala a fost trecerea de la citirea stirilor de pe suport fizic la informarea online. La firescul lecturii de pe un eBook reader de dimensiuni reduse, dupa ce ani de zile ti-ai carat cartile prin metrou, tramvai sau tren. La usurinta de a folosi o aplicatie mobila care iti localizeaza telefonul pentru a-ti trimite, ulterior, o masina chiar in fata blocului sau a cladirii de birouri. Toate acestea au fost intuitive, iar educatia ta digitala a curs firesc si natural, odata cu evolutia lor.

Expunerea nu este insa intotdeauna suficienta pentru a tine pasul cu lumea moderna. Iata cateva sfaturi care ti-ar putea fi de ajutor daca vrei sa fii mereu la curent cu ceea ce este nou si inovator:

  • Cultiva-ti curiozitatea. Citeste site-uri de specialitate, bloguri care prezinta ultimele noutati tehnologice, platforme ale celor mai cunoscuti dezvoltatori de astfel de produse revolutionare. Astfel, vei sti mereu care sunt inovatiile si cum iti pot fi de folos.
  • Testeaza. Nu rata nicio ocazie de a incerca produse noi. Viziteaza magazine de nisa, solicita un demo, rezerva un test drive, imprumuta de la prieteni si cunoscuti. Doar experienta incercarii te poate convinge de utilitatea sau inutilitatea unui produs sau serviciu nou, in raport cu compatibilitatea acestuia cu nevoile tale.
  • Nu te teme si nu fi rezervat. Nimeni nu s-a nascut invatat, dar nimanui nu ar trebui sa-i fie teama de noi descoperiri. E normal sa nu stii sa folosesti un gadget lansat in urma cu putin timp, de aceea vin cu instructiuni de utilizare si se vand in magazine unde poti cere consultanta. Nu te teme sa faci asta, daca iti doresti sa afli cum functioneaza si care sunt cele mai importante caracteristici ale sale.

Vremurile se schimba, si, odata cu ele, stilul tau de viata. Desi rezistenta la schimbare este reala si, statistic vorbind, frecventa, tu stii ca poti tine pasul cu vremurile. Trebuie doar sa investesti in propria adaptare si sa imbratisezi acele schimbari care ti-ar putea face viata mai buna sau mai usoara.

Sursa foto: Shutterstock via Upswing

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea